18. ožujka 1990. Benkovac – Srbi pokušali ubiti vođu Hrvata dr. Franju Tuđmana (VIDEO)

18.03.2024. 09:35:00

Godinu i desetak dana prije no što je na Plitvicama od neprijateljske ruke smrtno nastradao Josip Jović, redarstvenik kojega povijest pamti kao prvu žrtvu Domovinskog rata, u Benkovcu je pokušan atentat na dr. Franju Tuđmana.

Dogodilo se to na današnji dan prije točno 26 godina, 18. ožujka 1990. godine. Incident se zbio tijekom govora dr. Tuđmana na osnivačkom skupu HDZ-a ispred gradskog hotela. Okolna mjesta – Vukšić, Nadin, Lišane Ostrovičke – već su utemeljile svoje ogranke ove stranke, čiji su članovi i simpatizeri osiguravali skup, svjesni mogućnosti provokacije lokalne srpske manjine zbog nadirućeg i sve glasnijeg velikosrpskog ekstremizma.

– Bio sam u osiguranju skupa i vidio sam s moje desne strane skupinu četničkih provokatora s visoko podignutom slikom Slobodana Miloševića. Čim je dr. Franjo Tuđman započeo o programu HDZ-a io samostalnoj Hrvatskoj, nastao je pravi pakao. Gađali su nas pivskim bocama, kamenjem, komadima drva, jajima, ai psovki je bilo takvih kakve nisam u stanju ponoviti. Tada je netko viknuo: “Bomba!”, posvjedočio je Željko Kučić, tjelesni čuvar koji je sačuvao život čovjeka koji će postati prvi predsjednik samostalne Republike Hrvatske.

U dramatičnim trenucima koji su uslijedili, benkovački Srbin Boško Čubrilović došao je na istu pozornicu na kojoj je Tuđman i dalje govorio. Čubrilović je posegnuo za pištoljem kojeg je sakrio u desnom džepu. Kučić je najprije instinktivno čuo na pod, no u pravom trenutku, kad je napadač prolazio kraj njega, podigao se, oborio ga na pod i zabio mu koljeno u leđa. Dok je padao, iz njegove desne ruke jedva je uspio istrgnuti pištolj.

Dok se svjedoci s lica mjesta zaklinju kako je pištolj bio pravi, a ne plinski, no službeno je zaključeno da je riječ o običnom “plašljivcu”. Pištolj je nestao tijekom istražnog postupka, a Boško Čubrilović pušten je bez ikakvih sankcija.

Vijest o ovom pokušaju atentata na dr. Franju Tuđmana brzo se proširila kako Hrvatskom, tako i među Hrvatima izvan domovine. Nedugo kasnije, Tuđman je postao hrvatski predsjednik te je uz predanost i žrtvu hrabrih branitelja uspio izbaviti Hrvatsku iz agresorskih ralja.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.