18. ožujka 2012. umro general Imra Agotić – prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - TUŽNO SJEĆANJE

18.03.2023. 09:09:00

Neosporne i velike su zasluge generala Imre Agotića, koji je u činu pukovnika, prešao u srpnju 1991. iz JNA u Zbor narodne garde, jer tada još nije postojala Hrvatska vojska.

Činjenice govore da je većina visokih oficira JNA rođenih u Hrvatskoj ostala na strani neprijatelja. Imra Agotić je jedan od onih koji nisu ostali, već je prešao na hrvatsku stranu, napadnutu, poniženu i sa svim mogućnostima da sa slabo naoružanim policajcima i gardistima izgubi rat. Činjenice govore o tome da je početkom Domovinskog rata JNA imala ukupno 54 generala Hrvata i Srba rođenih u Hrvatskoj.U obranu su se u tom trenutku uključili samo njih sedam i to Hrvata, te nijedan Srbin: Petar Stipetić Tomislav Biondić, Josip Erceg, Božidar Grubišić, Josip Ignac, Ivan Štimac i Anton Tus. U prijevodu, onima koji žele razumjeti, velika je većina oficira JNA, izuzev spomenutih časnih iznimaka, bila cijepljena protiv virusa hrvatske domovine, te je sudjelovala u napadima, ubijanjima i okupaciji zemlje u kojoj su se rodili i koja im je sve dala.

Početkom rata u srpnju 1991. prelazi u čin pukovnika na hrvatsku stranu. Značaj tog čina, napisali smo, povećava činjenicu da je od 54 generala JNA rođenih u Hrvatskoj (od kojih 26 Hrvata) samo njih 7 prešlo na hrvatsku stranu. Iskustvo generala Imre Agotića u Hrvatskoj tada je bilo nužno, ai Franjo Tuđman je smatrao da je Agotić, najvažniji kontraobavještajac 5. korpusa JNA, dobar izbor. Kada su pregovori prestali, Agotić je postao zapovjednikom ZNG-a i prvim zapovjednikom HRZ-a.

Agotić je rođen 12. siječnja 1943. u Gorjanima, pokraj Đakova, a umro je na današnji dan 2012. godine. Široj je javnosti postao poznat kao glavni pregovarač s JNA. Bio je i prvi zapovjednik HRZ-a te, poslije, savjetnik predsjednika Stjepana Mesića za vojna pitanja i za nacionalnu sigurnost. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića te spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti te medaljama Bljesak, Ljeto '95. i Oluja.

Agotić je 2003. svjedočio iu Haagu, u procesu Miloševiću. Rekao je da JNA nije poštovala sporazum o neutralnosti vukovarske bolnice. Opisao je i da su se početkom rata srpski nacionalisti počeli uzdizati do visokih zapovjedničkih pozicija u JNA. Početkom 1991. iz SSNO-a je dobio informaciju o planu stavljanja cijele Hrvatske pod kontrolu JNA. “To je bio plan koji je egzistirao u drugoj polovici 1991. da bi se poslije korigirao te se išlo na plan B, kako sam ga zvao, da se Hrvatska stavi pod kontrolu do linije Virovitica – Karlovac – Karlobag”, posvjedočio je u Haagu. .

Na Dan državnosti 1995. promaknut je u čin general-pukovnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (HV).

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: Moje Đakovo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.