29. OBLJETNICA OD RASPUŠTANJA LOGORA ARMIJE BIH MUZEJ “BITKA ZA RANJENIKE”: Ono što su zatočenici prošli je više od užasnog!

27.02.2023. 10:28:00

Krajem 1992. tzv. Armija BiH poseže za nasiljem, presreće konvoje humanitarne pomoći, pljačkaju kamione i maltretiraju ljude

U organizaciji Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata iz HNŽ-a, u srijedu, 1. ožujka, u Jablanici će biti obilježena 29. obljetnica od raspuštanja logora Armije BiH Muzej “Bitka za ranjenike”, priopćili su iz te udruge.

Obilježavanje će započeti polaganjem vijenaca kod Muzeja u Jablanici u 10,30 sata nakon čega će uslijediti sveta misa za poginule i umrle logoraše koja će se održati u župnoj crkvi, s početkom u 11 sati.

Iz spomenute udruge također navode da je prijevoz osiguran iz Mostara, ispred Trga hrvatskih velikana u 9,30 sati. Prema popisu stanovnika 1991. godine Jablanica je imala 12 691 stanovnika, od čega 2 291 Hrvata.

Prema popisu stanovnika 2013. godine Jablanica ima 10 111 stanovnika, od čega 726 Hrvata.Na prvim izborima pobijedili SDA i HDZ.

Na prvim demokratskim izborima 1990. godine većinu glasova dobili SDA i HDZ.

Kao vodeća politička snaga SDA odmah provodi diskriminacija prema nemuslimanskom stanovništvu, piše na Twitter profilu Hrvati u BiH.

U Jablanici će u srijedu, 1. ožujka, u organizaciji Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata iz HNŽ-a biti obilježena 29. obljetnica od raspuštanja logora tzv. Armije RBiH Muzej „Bitka za ranjenike“. pic.twitter.com/jU27tm6nUU

— Hrvati Bosne i Hercegovine (@hrvatiBH) February 24, 2023

Krajem 1992. tzv. Armija BiH poseže za nasiljem, presreće konvoje humanitarne pomoći, pljačkaju kamione i maltretiraju ljude. Na kontrolnom punktu u mjestu Ostrožac su ubili jednog vojnika HVO-a, a drugog ranili.

Nepoznata eksplozivna naprava je eksplodirala 12. prosinca 1992. uz vanjski zid katoličke župne crkve u Jablanici i od tada napetosti između muslimana i Hrvata prerastaju u otvorene ratne sukobe.

U ratnom sukobu između tzv. Armije BiH i HVO-a ubijeno je 69 Hrvata, od toga 54 zarobljena i ubijena vojnika HVO-a, četvero djece i 11 odraslih civila. U logoru Ostrožac zarobljeno 75 civila, u logoru Muzej, u kojem su silovane 2 žene, zarobljeno 623 civila od čega 69 djece. U Doljanima zapaljeno 50 kuća, u selima Mrakovo, Žuglići i Jablanici zapaljeno 55 kuća. Prognano preko 2000 Hrvata.

Strava 28. srpnja 1993.

Najteži zločin je počinjen 28. srpnja 1993. godine kada je ubijeno i masakrirano 39 civila i vojnika HVO-a. Zločin je otkriven tek 1. kolovoza 1993. godine. Među osumnjičenima za zločin su Arif Pašalić, Enes Kovačević, Senad Džino, Edin Bešić, Ekrem Kevrić, Emin Zebić, Ahmet Salihamidžić Cicko i Džemal Ovnović.

Osumnjičen je i Behrem Bećir zvani Beća, koji je bio nastavnik tjelesnog odgoja, a predvodio je akciju na Doljane. Posebna odgovornost za zločin u Doljanima leži na dr. Safetu Ćibi koji je nakon masakra u selu Doljanima i tolikih žrtava s komandantom 44. brdske brigade tzv. Armije BiH Enesom Kovačevićem čestitao sudionicima akcije na “uspjehu”.

Vrisak.info/  https://www.vrisak.info//Hrvatsko nebo

Izvor: crodex.net/Foto: Screenshot

Izvorni autor: crodex.net

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.