AFERA ZAMBIJA: Svjedočenje policajca potvrđuje optužbe o trgovini djecom u Zambiji

29.05.2023. 15:39:00

Danas je u zambijskom gradu Ndola na Visokom sudu nastavljeno suđenje hrvatskim državljanima optuženima za trgovinu djecom iz DR Konga.

Steve Mulija, kojeg tužiteljstvo smatra mozgom operacije i koji je navodno primao 2040 dolara po djetetu, danas je na sud stigao u pratnji svoje supruge umjesto policajaca, što ukazuje na to da mu je odobreno puštanje da se brani sa slobode nakon što je u petak ispunio zahtjeve za jamčevinu, prenosi Jutarnji list.

Tijekom unakrsnog ispitivanja policajca Kombea Sakenija, koji je uhitio Hrvata, odvjetnik obrane Gideon Kalandanya upitao je zašto nije iznio dokaze pred sudom. Policajac je odgovorio da je slijedio postupak jer nije dobio zahtjev da pruži telefonske zapise koji bi dokazivali transakcije plaćanja između Hrvata i Stevea Mulije. Na pitanje o postojanju dokaza protiv uhićenih Hrvata, policajac je odgovorio potvrdno.

Odvjetnici obrane zahtijevaju oslobađanje svih 10 optuženih jer tvrde da nema dokaza koji bi poduprli optužbe za bilo kakva kaznena djela u Zambiji, Kongu i Hrvatskoj.

Sutkinja je zaključila današnje ročište i odlučila da će se suđenje nastaviti u četvrtak, 1. lipnja.

U petak je na sudu svjedočio policajac koji je uhitio osmero hrvatskih državljana. On je izjavio da je imao uvid u poruke koje su razmjenjivali jedan od hrvatskih osumnjičenika i Steve Mulija. Tužiteljstvo tvrdi da je Mulija glavni organizator u slučaju trgovine djecom iz Konga, te da je primao iznos od 2040 dolara po djetetu kako bi ih prebacio iz sirotišta u Zambiju.

Policajac je također svjedočio da je nakon toga kontaktirao kongoanski konzulat kako bi provjerio autentičnost dokumenata za posvajanje. U svojoj izjavi je naveo da je vlada potvrdila da dokumenti nisu autentični.

Danas se nastavlja ispitivanje policajca od strane obrane.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:screenshot/arhiva PDN

Izvorni autor: PDN/narod.hr/vpp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.