Besplatno dopunsko osiguranje u hitnoj proceduri: Kada poslati prijavu i uštedjeti 840 kuna godišnje?

13.10.2021. 17:28:00

Saborski zastupnici, dijelom iz vladajuće većine, prihvatili su hitnu proceduru Hreljinih izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Cenzusi za dopunsko osiguranje bi do kraja mjeseca trebali biti povećani na 2.000 kuna za člana obitelji i 2.500 kuna za samca, a umirovljenici se mogu prijavljivati već od 1. studenog 2021. godine.

Zakonski prijedlog Silvana Hrelje dobio je podršku saborskih zastupnika iz vladajuće većina pa čak i Mostovaca, a hitni postupak izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju prihvaćene su 8. listopada. Osim Hrelje i članova njegovog saborskog kluba, hitnu proceduru su podržali bivša državna tajnica u Ministarstvu rada Majda Burić (HDZ), bivša ministrica socijale Nada Murganić, dobar dio Mostovaca (Raspudić, Bulj, Kujundžić), ali i šef HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić što je u pravilu dobar znak da će većina prihvatiti zakonske izmjene.

Mijanjaju se samo dva članka u zakonu, doslovce nekoliko riječi, a rezultat bi trebao instantno oko 120 tisuća građana, mahom umirovljenika, vratiti u sustav besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Prijave na besplatno dopunsko osiguranje šaljite nakon 1. studenog

Stari cenzusi iznose 2.047,20 kuna za samca i 1.600,12 kuna za člana obitelji, a novi rastu na okruglih 2.500 i 2.000 kuna. To znači da, ako vam je mjesečni prihod u prošloj kalendarskoj godini manji od navedenih brojki, imate pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Drugi članak koji se mijenja propisuje da će zakonske izmjene stupiti na snagu 1. studenog 2021. godine, dakle za nekoliko tjedana, tako da ipak trebate pričekati formalno stupanje zakona na snagu kako bi zatražili besplatno dopunsko osiguranje od HZZO-a.

Zakonske izmjene će se, vrlo vjerojatno, naći u proceduri i raspraviti sljedećeg tjedna ili tjedna nakon toga. Glasanje se očekuje do kraja mjeseca i zakon stupa na snagu 1. studenog.

Dodatno, Upravno vijeće HZZO-a će najkasnije do 30. studenog na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku dodatno uskladiti povećane cenzuse tako da će novi cenzusi do kraja idućeg mjeseca biti nešto veći od spomenutih 2.500 i 2.000 kuna.

Više informacija o samom postupku prijave možete pronaći na njihovim stranicama.

Pola milijuna ljudi izgubilo besplatno dopunsko od 2012.

Inače, velik problem kod dopunskog osiguranja na teret proračuna nastajao je kod usklađivanja mirovina. Umirovljenik koji bi s “povišicom” premašio cenzus ostao bi bez besplatne police pa bi morao plaćati 840 kuna godišnje ako želi imati policu. Isto tako, u prihodovni cenzus se uračunava primanje pomoći iz proračuna, grada, općine ili županije (recimo, božićnice ili uskrsnice) pa bi također zbog nekoliko kuna profita na godišnjoj razini bili u minusu. Besplatno dopunsko je 2012. godine uživalo gotovo 800.000 građana, a krajem prošle godine brojka je pala na nešto više od 300.000 tisuća.

Evo jedan slikovit primjer:

Ispadanje iz sustava besplatnog dopunskog zbog smrti bračnog partnera

Umirovljenički bračni par živi od jedne mirovine koja iznosi 3.000 kuna i za njih država plaća dopunsko zdravstveno osiguranje jer po članu obitelji primaju 1.500 kuna mjesečnih prihoda. U slučaju smrti nositelja mirovine, preživjeli bračni partner može naslijediti 70 posto mirovine što u ovom slučaju iznosi 2.100 kuna. Sada je ta osoba samac, a prihodi su joj iznad cenzusa za samca pa ostaje bez dopunskog zdravstvenog osiguranja i ako ga želi – mora plaćati 840 kuna godišnje, iako životni troškovi ostaju isti.

Prema prijedlogu zakona, oko 120 tisuća građana će u studenom ostvariti pravo na besplatno dopunsko osiguranje. U ovoj godini će to državni proračun stajati 16,8 milijuna kuna, a u idućoj 100,8 milijuna kuna, te 101 milijun kuna u 2023. godini.

Izvor: mirovina.hr/Foto: Rawpixel

Izvorni autor: Josip Mihaljević

Autor: