Braniteljske obitelji u Hrvatskoj: izazovi i prepreke života nakon rata

23.05.2023. 09:00:00

Hrvatski branitelji i njihove obitelji su jedna od temeljnih kategorija društva suvremene Republike Hrvatske.

Na strani Hrvatske u ratu su se borile tisuće ljudi, uglavnom dobrovoljci, muškarci i žene iz cijele Hrvatske. Svojim žrtvama i hrabrošću, oni su stvorili uvjete za mirnu reintegraciju preostalog područja hrvatskog teritorija - Podunavlja, nakon što je cijeli istočni dio države (Slavonija, Baranja, zapadni Srijem) bio oslobođen.

Uz to, važno je naglasiti da su hrvatski branitelji bili raznolika skupina ljudi, koji su dolazili iz svih krajeva Hrvatske, različitih društvenih slojeva, vjera i političkih uvjerenja. Unatoč svojoj raznolikosti, svi su se ujedinili u borbi za zajednički cilj - stvaranje samostalne i suverene Hrvatske države.

Mnogi su i dalje aktivni u civilnom društvu, i predstavljaju podlogu za mnoge strukture koje su osnovane nakon rata, poput mreže udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Danas se njihov doprinos društvu često osporava, među ostalim i zbog sve većih nepravilnosti koje su zahvatile njihove obitelji. Bez obzira na to, hrvatski branitelji su i dalje važan simbol Hrvatske, središnja točka hrvatske domovinske sigurnosti i poštovanja tradicije.

Što se tiče obitelji hrvatskih branitelja, mnoge su u velikoj nevolji, bez adekvatnih sredstava za život. Ovakvi jadni statistički podaci govore o broju nezaposlenih i slabo plaćenih, lošim mrežama gotovo svih braniteljskih udruga, kao i lošoj podršci od središnje vlasti, ali isto tako i potrebi da se temeljito pomogne. Od prevelike je važnosti, stoga, da se njihov status i pozicija u društvu promijeni kako bi oni sami, ali i društvo u cjelini osjetilo korist od njihovog iskustva i uloge u stvaranju novije povijesti.

Ono što je također važno, jest i uloga koju su obitelji hrvatskih branitelja odigrale u ovom procesu slavne povijesti. Veliki broj njihovih članova dalo je svoje živote ili bili teško ranjeni, a njihova potpora i razumijevanje nakon rata bili su od velike važnosti.

Osim što su bili istaknuti ne samo po svojoj borbenoj snazi, već se radi o svim braniteljima koji su svojim hrabrošću i požrtvovnošću ostavili duboki trag u povijesti ove države. Mislimo da je vrlo važno naglasiti i činjenicu da su oni na neki način i naša slika i prilika, uvijek prisutni u kolektivnoj memoriji naše nacije.

Osim što su bili iznad svakog političkog djelovanja, branitelji su iza sebe ostavili saznanje da je prijateljstvo bez uvjeta, odanost i ljubav prema domovini ono najveće što se može nadići u osobnom duhu.

Hrvatska je iz ratne 1990-e ponijela mnoge traume, ali ono što je od nje ostalo je strahovito bogatstvo - ljubav i slobodu. Njihovo naslijeđe, po našem mišljenju, ne smije se zatvoriti u nekom natjecanju ili nadmetanju, nego ga treba očuvati i čuvati kao važan dio uspomena na teške trenutke i našu pauzu nakon njih.

Njihova hrabrost i žrtva su neizmjerni, a mnogi su izgubili svoje živote tijekom sukoba. Oni su doveli do osnutka moderne Hrvatske države i slobodnog hrvatskog naroda.

Međutim, njihova borba nije bila samo borba na bojnom polju. Hrvatski branitelji i njihove obitelji su se tijekom Domovinskog rata suočavali s mnogim teškim poteškoćama.

Važno je naglasiti da se hrvatski branitelji i dalje suočavaju s brojnim izazovima, poput gospodarskih i socijalnih poteškoća u reintegraciji u društvo. Zato je važno nastaviti pružati potrebnu podršku i dužno poštovanje prema braniteljima i njihovim obiteljima.

Suočavaju se s raznim problemima koji utječu na njihove živote i obiteljske odnose.

Neki od ovih problema uključuju:

1. Traume i PTSP: Mnogi branitelji su se tijekom rata suočili s teškim traumama koje utječu na njihovo mentalno zdravlje. PTSP (Posttraumatski stresni poremećaj) česti je problem kod branitelja koji može negativno utjecati na njihove obiteljske odnose i kvalitetu života.

2. Ekonomski problemi: Mnogi branitelji su izgubili svoje poslove i imovinu tijekom rata, što može dovesti do financijskih poteškoća u obiteljima branitelja. Ovo može dovesti do napetosti u obitelji i osjećaja bespomoćnosti.

3. Razvod i obiteljska destabilizacija: Poteškoće s mentalnim zdravljem, financijskom situacijom i drugim životnim problemima mogu dovesti do povećanog stresa u obitelji, što može dovesti do razvoda i drugih obiteljskih izazova.

4. Zdravstveni problemi: Mnogi branitelji su doživjeli fizičke ozljede tijekom rata koje mogu utjecati na njihove obiteljske odnose i sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

5. Socijalna izolacija: Mnogi branitelji se osjećaju izolirani od društva i podcijenjeni od strane drugih. To može dovesti do osjećaja usamljenosti i depresije, te staviti dodatni pritisak na njihove odnose s obitelji.

Kako bi se riješili ovi problemi, važno je da branitelji i njihove obitelji dobiju prikladnu pomoć kroz razne programe koje provodi država, kao i organizacije civilnog društva. Stigmatizacija branitelja treba prestati, jer oni su zaslužni za suverenost i prosperitet cijele Hrvatske. Potrebna je puna podrška, i emocionalna i financijska, braniteljima i njihovim obiteljima kako bi se osigurali pravedni uvjeti života u društvu u kojem živimo.

Stoga je važno da se braniteljima i njihovim obiteljima nastavi pružati podrška u obliku socijalnih usluga i zapošljavanja te sveobuhvatnih programa za rješavanje njihovih problema. Uz to, Hrvatska država nastavlja razvijati i njegovati kulturu sjećanja na branitelje, koji su postali simbol hrabrosti i domoljublja za sadašnje i buduće generacije.

Izvorni autor: Kristijan Fereža/PDN/Foto:ilustracija/Shutterstock.com/montaža PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.