Domovinski rat - Sjećanje na branitelje Predaja vojnog skladištu “Barutane“ Nova Ves, 19. rujan 1991.

19.09.2023. 09:48:00

Jedan od sudionika akcije koje su se prije 32 godine odvijale na širem varaždinskom području bio je mr. sc. Marijan Kostanjevac, pukovnik u mirovini i jedan od zapovjednika postrojbe koja je osvajala varaždinske vojarne, a koji danas živi u Zagrebu. Nakon Domovinskog rata na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr Franjo Tuđman“, predavao je dočasnicima i časnicima te studente, odnosno vojnim kadetima u Zagrebu, Splitu i Zadru, a koji je s nama podijelio nepoznate detalje o „padu“ Barutane, važnom vojnom skladištu nekadašnje JNA. u Novoj Vesi.

Vijesti koje svakodnevno bez daha pratimo vezane uz rusku invaziju na Ukrajinu vratile su nas u 1991. godinu, u vrijeme kada smo branili svoju hrvatsku grudu suočeni s jednom od najvećih vojnih sila u Europi. I sada svjedočimo epskoj borbi između dobra i zla. Narod Ukrajine danas brani stečenu neovisnost, slobodu i cjelovitost svoje države. Veselimo se svakoj njihovoj pobjedi, a naročito ovoj u kojoj su oslobodili velika područja oko grada Harkiva i natjerali rusku vojsku u bijeg i pritom zarobili velike količine oružja i opreme. Vidimo i kako Hrvatska u okviru svojih mogućnosti pomaže obrani Ukrajine s mnogim drugim držama. Na našu žalost, u početku agresije Srbije na Hrvatsku 1991.g. mi smo bili sami. Hrvatska je početak agresije od strane srbočetničkih snaga pod okriljem JNA u ljeto 1991. dočekala razoružana. Još u svibnju 1990. godine tadašnja JNA je oružje i opremu hrvatske teritorijalne obrane stavila pod svoj nadzor. Zbog nametnutog embarga na zabranu uvoza oružja na prostor bivše Jugoslavije od strane država Europske zajednice, a krajem rujna 1991. i od Vijeća sigurnosti UN-a, hrvatska vojska nije imala nikakvu mogućnost naoružati se, a još manje učiniti to u kratkom roku. Napadi srbočetničke JNA postajali su sve jači i postalo je jasno da Srbija nije spremna na mirno rješenje krize. Izvješća medija u ljeto 1991. prepuna su opisa dramatičnih situacija, incidenata i zločina diljem Hrvatske koje su počinile srbočetničke postrojbe pod okriljem bivše JNA. Hrvatska je kao jedino rješenje za trenutačno naoružanje slabo opremljenih hrvatskih naoružanih snaga ostalo osvajanje vojske i skladišta oružja JNA. Ostali smo sami, au nama je sve više jačala spremnost za borbu da tu JNA potjera iz Varaždina i osvojimo skladišta oružja kako bi se naoružala i obranila Hrvatska. Znali smo što posjeduje sve 32. korpus JNA i što se sve nalazi u skladištima. 
Početak blokade vojnih objekata 32. Korpusa “Varaždinske dane rata 1991.” danas pamtimo po borbi naroda varaždinskog kraja, Međimurja i sjeverozapadne Hrvatske, koji se hrabro suprotstavio bivšoj vojsci, odlučio uzeti oružje u ruke i obraniti svoju domovinu. U presudnom trenutku za Hrvatsku, ljudi našeg kraja odlučili su osloboditi grad Varaždin i osvojiti vojna skladišta oružja od tada već okupatorske jugoslavenske vojske kako bi se opremila i naoružala našu vojsku i obranila našu Domovinu. U povijesti Domovinskog rata ovo je bila manja bitka, ali učinak te pobjede za Hrvatsku i njezin opstanak je ogroman.
Godine prolaze, sjećanja nam blijede, ali ove godine ćemo se prisjetiti događaja malo poznatog i opisanog, a odnosi se na osvajanje skladišta oružja i opreme u Novoj Vesi. Listajući lokalne novine Varaždinske Vijesti od 24. 9. 1991. godine u kronologiji ratnih događanja u Varaždinu i okolici 1991., samo je kratko navedeno kako je u subotu, u 19 sati 14 minuta, dana 21. rujna 1991. braniteljima predalo 22 vojnika. sa “Barutana” NOVA VES Domovinski rat - Sjećanje na branitelja zapovjednikom, koji su čuvali skladište oružja “Barutana” u Novoj Vesi. 1 U mnogim stručnim radovima i novinskim člancima koji opisuju ratna događanja u Varaždinu 1991., ovaj poduhvat branitelja nije opisan. 

Ovih se dana obilježava 32. obljetnica “Varaždinskih dana rata” i mi ćemo se prisjetiti događanja koja se odnose na predaju skladišta JNA, poznate "Barutane" između Varaždina i sela Nova Ves. Tom prometnicom prolazimo svakodnevno i možemo uočiti devastirane objekte u kojima je nekada bilo veliko skladište oružja i opreme 32. Korpusa bivše JNA u kojima je čuvano i oružje varaždinske teritorijalne obrane. U vojnom skladištu “Barutana” Nova Ves godinama je JNA skladištila velike količine opreme, oružja i streljiva, a od svibnja 1990. godine i sve što je bilo oduzeto teritorijalnoj obrani općine Varaždin. Malo se zna na koji su način branitelji bez ispaljenog metka i žrtve zauzeli ovo skladište. U monografiji „104. brigada Hrvatske vojske“, tiskanoj u rujnu 1994., od strane zapovjedništva brigade, poručnik Mladen Janušić navodi kako je početkom rujna 1991. osobno otišao porazgovarati sa zapovjednikom skladišta, podoficirom, starijim voditeljem imena Radenko Magazin, a kojeg je poznavao od ranije te ga je nagovarao da dopusti ulazak hrvatskoj vojsci u skladište, ali zapovjednik Radenko Magazin nije pristao na njegovu ponudu. Nakon predaje kasarne “Jalkovečke žrtve” oko podneva u četvrtak 19. 9.1991. prevođene komandantom potpukovnikom Vladimirom Davidovićem, osvajanja drugih vojnih objekata u Varaždinu te velikog skladišta opreme i oružja na Banjšćini, po zapovijedi zapovjednika obrane pukovnika Rukljića, istog dana oko 15,00 sati (19. rujna 1991. godine) branitelji Mladen Janušić i Vladimir Leskovar, otišli su u Novu Ves na pregovore oko predaje skladišta, a usput im se pridružio Željko Lukinić. Prilikom dolaska do ulaza u kompleks skladišta JNA tzv. “Barutana”, branitelji su pozvali zapovjednika straže i vojnika bivše JNA koji su čuvali skladište na predaji. Kazali su im kako je većinu objekata u Varaždinu već zaposjela Hrvatska vojska. Zbog određene doze nepovjerenja i straha zapovjednik, Radenko Magazin, po činu je bio stariji Vodnik 3 , mladić, star 22 godine, nije bio spreman pristati na predaju ni pod kojim uvjetima. Tek kada su mu predočili njegovu putovnicu (pasoš), koju su uzeli iz kase nije bio spreman pristati na predaju ni pod kojim uvjetima. Tek kada su mu predočili njegovu putovnicu (pasoš), koju su uzeli iz kase nije bio spreman pristati na predaju ni pod kojim uvjetima. Tek kada su mu predočili njegovu putovnicu (pasoš), koju su uzeli iz kase
u kancelariji bivše vojske Jalkovečke žrtve, zapovjednik straže“ Barutane” odlučio se predati Hrvatskoj vojsci s 22 vojnika u četvrtak 19. rujna 1991. godine oko 16,15 sati. 
Evo kako je Vlado Leskovar opisao razvoj ove situacije: “Bez ikakvog straha došli smo pred puščane cijevi prestrašenih vojnika bivše JNA, a koji su bili ukopani u rovovima duž ograđenog i miniranog skladišnog prostora uz prašnjavu makadamsku cestu. S obzirom da su ranije noćima slušale detonacije, a nekoliko granata je palo i eksplodiralo u neposrednoj blizini skladišta, postojala je realna mogućnost da samo jedan od njih opali jedan metak, a mi koji smo došli nenaoružani budemo pobijeni na toj cesti. Činjenica je kako i njima u takvoj situaciji nije bilo lako. Nekoliko su dana bili bez hrane i struje, imali
su samo dnevne suhe obroke, a zalihe pitke vode su im bile pri kraju. Na našu sreću, uspjeli smo ispregovarati predaju. Kada danas razmišljam o tome, koliko smo samo sreće imali, s koliko smo doze hrabrosti i ludosti išli obaviti tu zadaću, moramo se zahvaliti i dragom Bogu što smo ostali živi.
Sjećam se kada smo izašli iz vozila uzdignutih ruku, bez oružja i tražili od stražara da zovu svog komandira na razgovor, a istovremeno smo pozvali i ostale vojnike da se približe, da im pojasnimo u kakvim složenim uvjetima se nalazi te da su njihovi mladi životi neposredno izloženi besmislenoj pogibiji.
Slušali su nas i počeli su napuštati svoje borbene položaje. Sve više su nam se približavali s oružjem u rukama, bez obzira na poruke njihovog komandira da se udaljimo dok nisu počeli pucati po nama.
1 https://library.foi.hr/nv/broj.aspx?v=0&z=803&C=3&godina=1991&broj=000038&stranica=005
2 U stručnom radu: Zauzimanje vojske JNA u Varaždinu i predaja 32. varaždinskog korpusa JNA” autora Ivice Hrastovića, nema spomena o zauzimanju tako značajnog skladišta kao što je bila “Barutana” Nova Ves.
3 32.klasa SVŠ KoV Sarajevo 1983-1987 rodom iz Konjica (BiH), Domovinski rat - Sjećanje na branitelje
Predaja vojnog skladišta “Barutane“ Nova Ves, 19. rujan 1991.
Sada nam je dobro došlo i naše ranije poznanstvo koje smo stekli kada smo radili u Štabu teritorijalne obrane Varaždina, prije tih ratnih događaja i kada smo slobodno ulazili u to skladište, uz odobrenje dežurnog oficira JNA iz komande korpusa radi pregleda tehnike i naoružanja. I zapovjednik Magazina je nakon određenog vremena došao bliže nama i započeli smo razgovore o predaji skladišta kao iu uvjetima predaje vojnika, za koje smo mi garantirali da im se ništa neće dogoditi, da će se slobodno javiti roditeljima i biti pušteni svojim domovima. Sjećam se da smo njemu kao komandiru ostavili pištolj u znak povjerenja. Tada je od nas tražio pola sata vremena da održi sastanak sa svojim vojnicima u prostorijama stražarnice, ali je ipak ostavio dva vojnika koji su nas i dalje držali na nišanu puškomitraljeza.
Tih pola sata i više trajalo je čitavu vječnost, dok se u jednom trenutku nisu otvorila vrata, vojska je izašla bez oružja spremna na predaju, sjećam se da su neki plakali, ali opet bili su veseli što se sve tako završava i prekida se agonija koju su proživljavali. Nakon toga pustili su nas u prostor skladišta gdje smo
im dalje objašnjavali situaciju i čekali smo da naša vojska autobusom stigne i izvrši se primopredaja straže nad tim skladištem. U međuvremenu zapovjednik straže predao nam je ključeve od objekata, a mi smo obavili pregled čitavog kompleksa. Nakon dolaska hrvatskih branitelja, vojnici bivše JNA s istim autobusom otišli su u prostorije šumarije, tu su dobili toplu hranu i civilnu odjeću, a sljedećeg dana pušteni su u svoja mjesta prebivališta.
Slika 2. Vlado Leskovar (lijevo) ispred vinarije nakon osvajanja vojarne „Kalnički partizani“. 
Magazin je u vozilu s nama prebačen u zapovjedništvo obrane grada Varaždina, dobio je sve što mu je bilo obećano, još i tada nije mogao vjerovati da mu nitko nije uputio ni jedne zle riječi, niti je bio maltretiran na bilo koji način. Idućih dana vratio se u Bosnu i nikada se više nismo vidjeli ni čuli. Evo, na taj način bez ikakvih nekontroliranih događaja vratili smo kompletno naoružanje teritorijalne obrane općine Varaždin. Došli smo u posjed znatnih količina potrebne vojne opreme i tehnike za početnu fazu oslobađanja okupiranih
područja RH.
Nakon tih zbivanja nekoliko dana kasnije došlo je do predaje kompletnog 32.korpusa JNA”. Bilo je u to vrijeme i kaotičnih i smiješnih situacija. Primjerice, grupa naoružanih mještana većinom iz sela Sračinca pod vodstvom bivšeg majora JNA u mirovini Stjepana Drožđeka, tadašnjeg zapovjednika Odrede narodne zaštite mjesne zajednice Sračinec, organizirala je na svoju ruku osvajanje “Barutane” iz pravca sela Nova Ves. Zbog neinformiranosti moglo je doći do stradavanja hrvatskih branitelja, koji nisu imali saznanja o već obavljenoj predaji. Na svu sreću, zaustavljeni su na vrijeme prije samog polaska na planiranu zadaću. Bili su iznenađeni kada ih je zaustavila hrvatska policija i objasnila im da je objekt već u našim rukama. Ne, poznata nam je ratobornost i srčanost Srakara koja je u ovoj teškoj situaciji došla do izražaja. Mnogi su se Srakari dokazali na bojištima diljem Lijepe naše. Podsjećamo, ovo skladište je osvojeno u četvrtak, 19. 9. 1991., a predaja kasarne “Kalnički partizani” u Optujskoj ulici i “Komanda 32. Korpusa”, posljednjih uporišta JNA u Varaždinu predala su se u jutarnjim satima 22. rujna 1991. godine. godine.

Hrvatski branitelji ponovno su došli u posjed oružja teritorijalne obrane Varaždin. U skladištu u Novoj Vesi nalazilo se više od 1500 komada raznog pješačkog naoružanja, 1 500 000 komada streljiva različitog kalibra i 1200 raznih protuoklopnih sredstava, što je dovoljno da se naoruža jedna pješačka brigada te još dva i pol borbena kompleta za oklopno mehaniziranu brigadu, kojom je do tog trenutka zapovijedao zloglasni potpukovnik bivše JNA Berislav Popov, kasnije na Varaždinskom sudu osuđen na odsutnosti na 15 godina zatvora zbog počinjenih ratnih zločina. 
Za to vrijeme naše snage ojačale su položaje oko kasarne „Kalnički partizani“ u kojoj su se nalazile i najveće snage 32. mehanizirane brigade bivše JNA. Moja postrojba, prisjeća se zapovjednik Marijan Kostanjevac, bila je na prvoj crti napada između odvodnog kanala hidroelektrane Varaždin i ceste Varaždin – Sračinec. Dan kasnije, s pristiglim oružjem, ojačali smo svoje snage, bili još odlučniji osvojiti i ovo zadnje uporište omrznute vojske. Zbog predaje 32. Varaždinskog korpusa već u siječnju 1992. godine u Srbiji je podignuta optužnica protiv zapovjednika korpusa generala Trifunovića i sedmorice najodgovornijih zapovjednika. Optužilo ih se zato što se nisu borili i što su dopustili Hrvatskoj vojsci da se domogne oružja i opreme korpusa. Među optuženima našao se i stariji vodnik Radenko Magazin, rođen 1968.
Slika 3 Optužnica od 30. 1. 1992.

i njih 20 odložilo je oružje, napustilo položaje u skladištu i predalo se.” (Vidimo da se i dalje navodi kao datum 21. 9. 1991., što svakako ide u korist Radenku.)

4 Nakon što su napustili Hrvatsku, Trifunović, Davidović i Popov optuženi su i od strane Hrvatske. O tome postoji opsežna literatura objavljena u tisku i društvenim mrežama.
5 Vojni tužitelj potpukovnik mr Momir Koprivica uputio je Vojnom sudu u Beogradu 30. 1. 1992. “Optužnicu” za
osmoricu zapovjednika 32. korpusa bivše JNA u Varaždinu.

“Okrivljeni Magazin priznao je gore navedene činjenice, au svojoj obrani istaknuo kako nije ispalio metak na protivnika, jer ga je vojska 21.9. 1991. samovoljno napustila. Skladište nije uništeno jer nije uspio dobiti vezu sa svojim nadređenim zapovjednikom od kojeg je želio dobiti dopuštenje za uništenje
skladišta”.
Tužiteljstvo mu je odbacilo obranu zato što je pet puta dozvolio predstavnicima MUP-a, da mu dolaze pred skladište i pozivaju vojsku na predaju te kako nije ništa poduzeo da spriječi kao i vojnike da napuste skladište. Nadalje, tužiteljstvo se smatralo kako je morao biti svjestan što sve čuva u skladištu i da pripadnici paravojnih formacija ta sredstva žele prisvojiti, pa ipak je u ruke neprijatelja predao neoštećena sredstva. Tužiteljstvo isto smatra kako ne bi trebalo tražiti odobrenje od nadređenog zapovjednika da uništi skladište, a njegovo se pravdanje smatra pokušajem ublažavanja krivične odgovornosti koju sud ne bi trebao prihvatiti.

Što se dalje događalo s Magazinom i je li bio osuđen ne znamo, jer se dalje u drugim postupcima protiv generala Trifunovića njegovo ime ne spominje. Vlada je 2009. godine donijela odluku da skladište „Nova Ves-Barutana“, Varaždin više nije perspektivno za Hrvatsku vojsku i nekretnine je predala Gradu Varaždinu za izgradnju logističkog, sabirnog i distributivnog centra poljoprivrednih proizvoda. Poljoprivredna zadruga “Varaždinsko povrće”,
prvo je zakupila nekretninu, a zatim je 2021. vlada odobrila prostor barutane za prodaju poljoprivrednoj zadruzi.
Nadamo se da će bar neka spomen ploča podsjećati djelatnike i posjetitelje na slavne događaje iz 1991. godine kada smo se borili za naše oružje koje je bilo ovdje čuvano od strane tada već okupatorske jugoslavenske vojske; oružjem kojim su se naoružali pripadnici naše vojske i krenuli u obranu Lijepe naše.

Pripremio: mr. sc. Marijan Kostanjevac, (pukovnik u mirovini)

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Marijan Kostanjevac/Foto: privatni album

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.