Eksplozivna svađa u Saboru: Deur i Sačić u žučljivom verbalnom obračunu

24.05.2023. 14:22:00

Nastavak sjednice Hrvatskog sabora obilježila je žustara rasprava među zastupnicima. Kao što je uobičajeno tijekom glasanja, sabornica je bila ispunjena, a predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, se pojavio s nešto manjim kašnjenjem od predviđenog - gotovo 15 minuta. Glasovalo se o raspravljenim zakonima i amandmanima prije nego što je situacija izmakla kontroli, prenosi Dnevno.hr.

Nikola Grmoja iz Mosta zatražio je stanku tijekom rasprave o konačnom prijedlogu Zakona o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača. Grmoja je istaknuo da nema smisla raspravljati o zakonima koji navodno štite potrošače dok se vladajuća stranka navodno ponaša u korist banaka i korporacija. Upitao je zašto se sporazum s bankama ne objavljuje javno te optužio vladu da je odigrala u korist banaka. Spomenuo je i presudu Europskog suda pravde u korist poljskih potrošača te je pozvao Jandrokovića da što prije uvrsti interpelaciju o sporazumu između vlade i banaka na dnevni red, s obzirom da je zadnji rok za građane da podnesu tužbe 16.6. Grmoja je naglasio kako je dužnost Sabora i predsjednika omogućiti građanima da saznaju za mogućnost tužbe.

Na to je Jandroković upitao Grmoju treba li mu deset minuta stanku ili se može nastaviti s radom.

"Trebam 10 minuta, ali vi ih više trebate da odučite o dnevnom redu ", odgovorio je Grmoja Jandrokoviću.

"Dobro, ja ću onda 10 minuta razmišljati", rekao je Jandroković, prekidajući sjednicu samo što je počela. Nakon što su zastupnici vratili se na svoja radna mjesta, nastavljeno je glasanje o amandmanima i zakonima. Izglasani su konačni prijedlozi Zakona o izvanparničnom postupku, Zakona o registru zaposlenih u javnim i državnim službama, Zakona o alternativnim investicijskim fondovima i Zakona o provedbi Uredbe o europskom pružanju usluga skupnog financiranja.

Nakon toga, prijedlog Zakona o dopunama Zakona o građevinskoj inspekciji, koji je predložio IDS, nije bio prihvaćen. Emil Daus iz IDS-a zatražio je stanku.

"Otvorili smo temu bespravne gradnje prije šest godina, čekali smo Vladu da ponudi rješenje, dočekali ga nismo, broj građevinskih inspektora smanjio se za 30 posto, pokušali smo ponuditi rješenje da lokalna samouprava preuzima dio odgovornosti i komunalni redari bi zaustavili gradnju do dolaska inspektora. Vi to niste prihvatili, slušate samo mišljenje Vlade. Isključivost će i vas isključiti, HDZ-ovci, pali ste na ispitu, nema popravnog", poručio je Daus, na što ga je Jandroković upitao treba li mu zaista tih 10 minuta stanke.

"Ako u šest godina niste shvatili ni deset minuta neće pomoći ", odgovorio mu je Daus, nasmijavajući cijelu sabornicu, uključujući i Jandrokovića.

Nakon toga, uslijedila je žučna rasprava oko prijedloga Zakona o izmjeni zakona o kreditnim institucijama, koji su predložili Klub zastupnika SDP-a i Klub zastupnika Možemo, dakle oporba.

Prvi je Peđa Grbin zatražio stanku i iznio svoje stajalište: "Stvar je jednostavna, imamo djelatnost utjerivača dugova koja uvelike funkcionira mimo zakona, imamo europsku direktivu koja bi pomogla da to promijenimo, Vlada ju ne želi implementirati. Utjerivači dugova maltretiraju građane, naša odluka je – ili ćemo pomoći građanima ili ćemo stati na stranu utjerivača, kao što je Vlada stala na stranu banaka"

Sandra Benčić također je zatražila stanku te iznijela svoje argumente: "Odlučujemo na čijoj smo strani, na strani građana koji imaju potrošačke kredite koji budu prodani agencijama za naplatu potraživanja, pa dalje prodaju to fizičkim osobama koje vam dođu pred kuću i slikaju je, pa onda ti podaci izađu iz agencija za potraživanje. Stavili ste građane na pladanj financijskim predatorima" Također je izrazila zahtjev da se takvi krediti, koji imaju obilježja stambeno-potrošačkih kredita, ne prepuštaju izvan banaka jer su banke pod regulacijom, dok agencije za naplatu potraživanja nisu.

Miro Totgergeli iz HDZ-a branio je stav da Sabor neće prihvatiti taj prijedlog zakona. "On nema retroaktivno djelovanje i ne pomaže svim građanima koji su dužnici i čija su potraživanja prodana", rekao je, što je izazvalo niz povreda poslovnika.

Rasprava je pokazala duboke podjele među zastupnicima oko regulacije i zaštite građana u području utjerivanja dugova te je dodatno napela atmosferu u sabornici.

"Drskost, vi plačete nad time da ovo nema retroaktivno djelovanje, mogli ste zaštititi potrošače, a niste, pa vi ste ih stavili u tu poziciju", vikala je Benčić na HDZ-ovca.

"Lalovac je u odgovorima na repliku objasnio da Zakon kako ste ga predložili ne može pomoći građanima čija su potraživanja prodana, a svega 3 posto je nenaplativih potraživanja", branio se Totgergeli.

Sandra Benčić je ozbiljno postala uzrujana. "To nije prvi put da predlažemo izmjene Zakona o kreditnim institucijama nego treći. Imate obraza reći da ga ni sada nećete prihvatiti. Fuj!", izrazila je svoje nezadovoljstvo.

Naravno, rasprava nije mogla proći bez komentara Hrvoja Zekanovića. "Bez obzira na zajapurenost Benčić i Ahmetović, koje prijete svojim prstićima, treba reći da su one pokušale dići cijenu vode u Zagrebu, ukinule mjeru roditelj-odgojitelj. To je lažna briga za malog čovjeka", provokativno je komentirao.

Sabor nije prihvatio prijedlog Zakona oporbe.

Došlo je do žestoke svađe između Deura i Sačića.

Iznenađujuća i neviđena svađa eruptirala je oko izvješća pravobraniteljice za djecu. Dragana Jeckov iz SDSS-a zatražila je stanku kako bi se raspravljalo o zabrinjavajućem porastu vršnjačkog nasilja i seksualnog uznemiravanja djece. Međutim, nevjerojatan sukob izbio je između Željka Sačića (Suverenisti) i Ante Deura (HDZ), koji su inače hrvatski branitelji.

"Želim hrvatskoj javnosti približiti neshvatljivo stanje u obrazovnom sustavu, a pravobraniteljica je jedna od odgovornih da se to zaustavi. Postoji u našem obrazovnom sustavu jedna učiteljica mentorica koja je prošle godine u dobila nagradu za naj učiteljicu od ministra Fuchsa, a koja je 1996. u svom dijelu, zove se Snežana Šević, pripadnica SDSS-a, pisala o hrvatskim braniteljima nebuloze. Ovo govorim radi Deura i Đakića, Ante, dobro me slušaj. U knjizi je o hrvatskim braniteljima u Vukovaru pisala: ‘Hrvatski domoljubi su silovali srpske žene, vadili oči, Srbi su morali uništiti sotonu’. Ta žena je dobila nagradu. Plenkoviću, zar te nije sram?!", povikao je Sačić.

“Šuti, sram te bilo”, vikao je HDZ-ovom Deuru koji mu je uzvratio:

“Jest li još uvijek Jugoslaven ili Hrvat? Jugoslavenčino jedna stara!”.

“Izlišno je s takvom osobom pričati, čovjekom koji je zahvaljujući šatoru lansiran u politiku, a danas šuti, to je moralna ništarija i najbolje bi bilo da ga izolirate iz HDZ-a”, vikao je Sačić ponovno Deuru.

“Ja se kao branitelj nemam čega sramiti, a ti kao jugoslavensko govedo, zatvarao si domoljube” uzvraćao je Deur. Sačić mu je okrenuo leđa i napustio sabornicu, jer je rekao da će ionako dobiti treću opomenu pa mora izaći.

Jandroković ga je vratio.

"Što radite teatar? To je jako neugodno za sve koji gledaju, ne znam uopće što da kažem", ostao je bez teksta, no na kraju je ipak nastavio prema dnevnom redu.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:snimka zaslona/arhiva/montaža PDN

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/Mia Peretić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.