EU ruši Dublinski sporazum: Ubuduće će se “imigranti” automatski raspodjeljivati po članicama gdje god uđu!!

24.09.2019. 16:20:00

Automatska redistribucija imigranata trebala bi postati ključnom točkom Europske unije u rješavanju izbjegličke krize, piše današnji Večernji list. Talijanski premijer lijevo-liberalne vlade Giuseppe Conte i ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese, na osnovu dogovora na Malti s Njemačkom i Francuskom, pripremit će projekt u tome pravcu.

Četiri zemlje, Malta, Njemačka, Francuska i Italija, pripremili su prijedlog i dogovorili ga s Finskom, koja predsjeda EU, prema kojem više ne bi vrijedio sporazum iz Dublina, već bi se izbjeglice preraspodijelilo. Sporazum iz Dublina obvezuje državu u koju prvi puta uđe neki izbjeglica da u njoj zatraži azil i ostane do rješenja njegova zahtjeva. Bude li najmanje deset država prihvatile prijedlog, a čini se kako su to spremne učiniti još Portugal, Irska, Luksemburg, Grčka i Španjolska, krenut će se prema promijeni dublinskog ugovora.

“Učinjen je značajni korak naprijed”, kazao je Conte. Načelo više neće biti da izbjeglica mora ostati u zemlji u koju je ušao, već kada uđe u jednu zemlju, recimo Italiju, znači da je ušao u Europu, a onda će biti po potrebi razmješten po drugim državama.

Preraspodjela će ići po zemljama koje će moći prihvaćati od 10 do 25 posto pridošlih migranata u, recimo, Italiju. Migranti koji, primjerice, budu stigli u Italiju tu će trebati biti registrirani i u roku od četiri mjeseca prebačeni u neku drugu europsku zemlju, recimo našu. No, onda će i ta druga država pregovarati sa zemljom iz koje je netko otišao kako bi bio vraćen. Italija ima, primjerice, dogovor s Tunisom kome vraća izbjeglice s po dva čartera tjedno i u svakom ima po 40 osoba, što znači da godišnje može biti vraćeno oko 5.000 migranata. Stvar je da je priljev osjetno veći, a većina imigranata nema dokumente i lažu o tome iz koje zemlje dolaze, tako da ih je nemoguće vratiti.

Zato je novim sporazumom predviđeno bi i druge europske države nastavile proceduru s priznavanjem ili ne nekom izbjeglici status azilanta i u koliko mu ga ne odobri će provesti postupak njegova vraćanja u zemlju iz koje je stigao. To bi trebalo rasteretiti Italiju od mnogih pregovaranja sa zemljama oko vraćanja izbjeglica, te će obvezati Europsku komisiju da bude jamcem u tim pregovorima.

Izvor: Priznajem.hr/Foto:Getty

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.