Gospa Lurdska – Dan bolesnika

10.02.2020. 13:04:00

11. veljače

Grad Lourdes je u jugozapadnoj Francuskoj, blizu španjolske granice. Stojeći lik Bogorodice u bijeloj je haljini s modrim pojasom i u svijetloplavom plaštu, o sklopljenim joj rukama pred prsima visi krunica (ružarij), a na nogama ima rascvale ruže. Pokraj nje je obično rascvali grm ruže, a oko glave joj je često naslov: „Ja sam Bezgrješno Začeće“. Lik je nastao na temelju ukazanja Bernardici (Bernardette Soubirous) u špilji pokraj mjesta Lourdesa 1858. godine.

Što kažu za Lourdes

Lurd je, po nekima, prodor neba na zemlju, poziv na molitvu, pokoru i obraćanje. To je glavna poruka svim štovateljima Majke Božje Lurdske. Majka Božja poslužila se siromašnom i nepismenom mlinarevom kćeri, svetom Bernardicom Soubirous (1844. – 1879.), kojoj se prvi put ukazala u špilji Massabielle 11. veljače 1858. Dan prvoga ukazanja ušao je u katolički kalendar kao dan kada slavimo spomendan na Gospu Lurdsku, i Dan bolesnika. U nizu Gospinih ukazanja bilo je raznih događaja. U devetom ukazanju Gospa je Bernardici pokazala kamen ispod kojega je odjednom počela teći voda. Za vrijeme dvanaestog ukazanja dogodilo se prvo ozdravljenje – jedna je djevojka paraliziranu ruku oprala u izvoru te vode i potom počela micati ruku. U šesnaestom ukazanju Gospa se predstavila riječima: „Ja sam Neoskrnjeno Začeće“. To je bila snažna nebeska poruka dogme koju je proglasio papa Pio IX. – da je Blažena Djevica Marija od prvoga trenutka začeća oslobođena svakog grijeha (Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije). Od samoga početka začeća sačuvana je  od svakog grijeha. I kao takva ispunila je preduvjet da bude roditeljica Spasitelja Isusa Krista. Svakoga od nas sigurno zanimaju poruke samih ukazanja u Lurdu. Želimo znati kakve su bile prave, autentične poruke Bogorodice. Sve poruke možemo sažeti u poticaje vjernika na osobnu duhovnu čistoću, na skroman život, na žrtvu i molitvu, i na posebnu ljubav prema siromasima i bolesnicima.

Dan bolesnika

U spomen na prvo Bogorodičino ukazanje u Lurdu Crkva je taj dan, 11. veljače, proglasila Danom bolesnika. S radošću i ponosom sjećam se kako su zauzeti laici u jednoj župi gdje sam bio župnik uvijek 11. veljače organizirali Dan bolesnika. Popodne su bolesnici, a svima je bio organiziran prijevoz do crkve, imali druženje, a potom ispovijed i svetu Misu. Za vrijeme svete Mise, uz još jednog svećenika, svim sam pristiglim bolesnicima podijeljivao sakrament bolesničkog pomazanja. Taj se sakrament može podijeliti svakom bolesniku jednom godišnje. Takva briga o bolesnima svojevrsno je suosjećanje s „trpećom Crkvom“ našega vremena. Dan bolesnika radost je za župu, ali i za bolesnike. Radost da mogu biti zajedno, zajedno moliti i prinijeti Bogu žrtvu svoje bolesti. Ta duboka laička svijest koja je prisutna u nekim župama laicima je pokazatelj brige i empatije prema bolesnicima. Nažalost, u srcu često zaboravljamo tu trpeću Crkvu, koja je vrlo važna u pastoralu župe. Molitve bolesnika, molitve trpeće Crkve velika su duhovna snaga jedne župe. A laici koji imaju smisla i ljubavi za bolesnike na tragu su poruka Bogorodice iz Lurda. Lurd, molitva Krunice, koja je najčešća molitva teško oboljelih članova obitelji, jesu životna snaga bolesniku i onih koji brinu o njemu. Otići na hodočašće u Lurd, kome je to moguće, velik je blagoslov, velika mogućnost da spozna kako bolesnici vape za ozdravljenjem. I to ne samo uz pomoć propisanih lijekova, nego se na razne načine mole zagovor Bogorodice u Lurdu. Vrlo je impresivna procesija s upaljenim svijećama navečer u Lurdu. Lurd je veliko hodočasničko mjesto žarke molitve, susreta bolesnika iz svih krajeva svijeta. Ali diljem svijeta u spomen na lurdska ukazanja niknule su, sagrađene, velike crkve posvećene Majci Božjoj Lurdskoj. Osim crkava i kapela, mnogi župnici u Hrvatskoj podigli su uz župnu crkvu špilju s likom Gospe Lurdske. Tako su Lurd, na duhovan način, i Gospa prisutni u mnogim župama naše domovine. Zato ne zaboravimo glavne poruke: poziv na skromnost, poziv na duhovnu čistoću, poziv na žrtvu, molitvu i brigu o bolesnicima. U naše vrijeme, kada malo ljudi umire kod kuće,  kada umiru se u bolnicama, nažalost mnogi bolesnici odlaze s ovoga svijeta bez ispovijedi i bolesničkog pomazanja. Neka nam Gospa Lurdska bude poticaj za još veću brigu o našim bolesnicima.

 

Marijo,
ukazala si se Bernardici u pukotini stijene.
U hladnoću i sivilo zime
sa sobom si unijela
toplinu, svjetlost i ljepotu.
U često mračne dubine našega života,
u dubine svijeta gdje je zlo tako moćno,
donesi nadu,
povrati nam pouzdanje!
Ti, Bezgrešno Začeće,
pomozi nama grešnicima.
Daj nam poniznost da mijenjamo srce,
hrabrost da činimo pokoru.
Nauči nas moliti za sve ljude.
Vodi nas izvoru istinskog života.
Daj da hodočastimo s tvojom Crkvom.
Jačaj našu čežnju za euharistijom,
kruhom života na našem putu.
Duh Sveti izveo je u tebi, Marijo, čudesna djela.
Svojom te snagom postavio blizu Oca,
u slavi svoga vječnog Sina.
Milostivo pogledaj na naša jadna tijela i srca.
Budi nam sjaj blagoga svjetla na času naše smrti.
Zajedno s Bernardicom,
kao tvoja siromašna djeca,
molimo ti se, Marijo, da bismo kao i ona
unišli u duh Blaženstava.
Tada ćemo i ovdje upoznavati
radost nebeskoga kraljevstva
i s tobom zajedno pjevati
Veliča duša moja Gospodina.
Nek ti je slava, Djevice Marijo,
blažena službenice Gospodnja, Majko Božja,
prebivalište Duha Svetoga! Amen.

Izvorni autor: Pripremio: Vladimir Trkmić/Foto:zupacerin.info

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.