Hrvatske braniteljice – neizbježan dio ratne i poslijeratne povijesti

01.06.2023. 08:00:00

Hrvatski Domovinski rat je jedan od ključnih događaja u novijoj povijesti Hrvatske. To je svakako bio vrijeme velikih izazova i borbe, kako za opstojnost i samostalnost Republike Hrvatske, tako i za zaštitu njezinih građana. U to vrijeme, borba za slobodu nije bila samo muški posao. Hrvatske braniteljice su također pridale svoj doprinos u ratu.

Hrvatske braniteljice iz Domovinskog rata bili su važni faktor u stvaranju moderne hrvatske države. One su se borile na ratištima s jednakom hrabrošću i predanošću kao i njihove muške kolege.

Hrvatske braniteljice su se borile u mnogim borbama, uključujući i one u Vukovaru, Pakracu, Lipiku, Osijeku, Gospiću, Petrinji, Dalmaciji, Dubrovniku i na mnogim drugim bojištima diljem Hrvatske. One su se priključile hrvatskoj vojsci s ciljem borbe za slobodu i neovisnost Hrvatske te su dale svoj doprinos u uspostavljanju novog državnog sustava i demokratskih procesa.

Mnoge od njih su bile ranjene i zarobljene u ratu, ali su snažno istupale i borile se za prava žena u vojsci, što je dovelo do poboljšanja položaja žena u hrvatskoj vojsci.

Prisjetimo se pokojne Vijolete Antolić – Vicky iz Vukovara sa Sajmišta koja je tada bila samohrana majka 3-godišnjeg sina i koja se dobrovoljno prijavila da brani svoj grad u 87 dnevnoj opsadi grada.

Nakon pada Vukovara završila je u srpskom logoru u Sremskoj Mitrovici iz koje je izašla u prvoj razmjeni u prosincu ’91. Nakon rata umirovljena je u čin narednika Hrvatske vojske. Poginula je tragično, u prometnoj nesreći, 29. srpnja 2014. Ostala je zapamćena kao simbol žena braniteljica Vukovara. Jedna od istinskih heroina Domovinskog rata.

Prisjetimo se isto tako pokojne Nevenke Topalušić koja je preminula za vrijeme braniteljskih prosvjeda 2014. godine ispred Ministarstva hrvatskih branitelja u Savskoj 66. Nevenka je bila stopostotni invalid prve skupine, pripadnica 2. gardijske brigade "Gromovi" i majka četvero djece. Otišla je u rat u listopadu 1991. godine s Gromovima, skupa sa suprugom Brankom, a za njima i najstariji 18-godišnji sin Dubravko, dok je dvoje djece ostavila kod majke i otišla na ratište. Za vrijeme vojno redarstvene akcije 'Oluja' na Banovini naišla je na ranjenike, spašavala je ranjenike, a među kojima je bio i njezin sin Dubravko. Teško je ranjena u akciji Una. Plato ispred Ministarstva hrvatskih branitelja u Savskoj postao je Trg Nevenke Topalušić u spomen na hrvatsku braniteljicu, heroinu Domovinskog rata.

Važno je naglasiti da su braniteljice u Domovinskom ratu pružile velik doprinos u borbi za slobodu i samostalnost Hrvatske. Njihova su hrabrost, požrtvovnost, i predanost domovini bile ključne u trenutcima kada je bilo najteže.

28 godina nakon završetka rata, mnogima se čini da je sve to prošlo, da je borba za slobodu i samostalnost Hrvatske završena i da su svi problemi riješeni. Ali to nije istina. Mnoge braniteljice su i dalje aktivne, ne samo u pitanjima koja se odnose na Domovinski rat, već i u problemima s kojima se suočavaju svakodnevno. Mnogi problemi koji su bili prisutni tijekom rata su i dalje prisutni, uz dodatne izazove, kao što su nezaposlenost, siromaštvo, bolest, raspad obitelji.

Stoga, u ovom trenutku, važno je ne zaboraviti ono što su braniteljice prošle tijekom rata i pomoći im u borbi za bolje sutra. Važno je osigurati da oni koji su žrtvovali toliko tijekom rata, dobiju potrebnu pomoć i podršku kako bi se mogli nositi s bilo kojim izazovima s kojima se suočavaju. Potrebno je osigurati da se braniteljice shvate ozbiljno i da se cijeni njihova uloga u Domovinskom ratu, kao i svom doprinosu društvu nakon rata.

U Hrvatskoj, hrvatske braniteljice imaju pravo na određene povlastice, slično kao i njihovi muški kolege branitelji. Međutim, zbog tradicionalnih stavova o ulozi žena u društvu, mnoge braniteljice su se suočile s mnogim predrasudama i poteškoćama u integraciji u društvo nakon povratka iz rata.

Unatoč tome, mnoge hrvatske braniteljice su izgradile uspješne karijere i poslovne pothvate, a mnoge su se uključile u društvene aktivnosti i udruženja koja pomažu braniteljima i žrtvama rata. One su postale uzor mladim ženama u Hrvatskoj i dokaz da se žene mogu izboriti za svoje mjesto u svijetu, pa tako i u ratu.

Poslovni uspjesi hrvatskih braniteljica dokazuju da žene mogu biti jednako uspješne kao i muškarci u poduzetništvu i da svatko može ostvariti svoje snove i ciljeve bez obzira na rod.

Hrvatske braniteljice iz Domovinskog rata su dale veliki doprinos hrvatskoj državi i društvu, i zbog toga zaslužuju posebno priznanje i poštovanje te trajno mjesto u hrvatskoj povijesti.

Kristijan Fereža/PDN

Izvorni autor: Kristijan Fereža/PDN/Foto:hrvatske braniteljice/radiong.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.