Hrvatskog ratnog vojnog invalida unatoč potvrdi o izuzeću od nošenja maski, napale zaposlenice Plodina?

24.02.2021. 20:37:00

Umirovljenom dragovoljcu Domovinskog rata i nekadašnjem profesionalnom vatrogascu Damiru Dukši te njegovoj ženi Dragici navodno je sustavno spriječen ulazak u trgovinu Plodine u Križevcima zbog nenošenja zaštitne maske. Unatoč pokazivanju potvrde o izuzeću od nošenja maski, bračni par su verbalno napale voditeljica i njene kolegice.

AUTOR: Mario Macan

Protekli mjesec, Damir Dukši i njegova žena Dragica, naišli su na niz neugodnosti od strane zaposlenica u križevačkoj trgovini Plodine (Ulica Kralja Tomislava 51). Damir i Dragica prilikom ulaska u trgovinu nisu nosili zaštitne maske s obzirom na to da oboje, zbog narušenog zdravstvenog stanja, posjeduju potvrdu o izuzeću od nošenja maske izdanu od strane stožera Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Kako govori Damir, zaposlenice i voditeljica spomenute trgovine, nisu uvažile njihove potvrde već su ih verbalno napale. Unatoč potencijalnoj šteti koje maske mogu učiniti respiratornim bolesnicima, zaposlenice su nastavile zahtijevati od bračnog para da stave maske ili im je u suprotnom zabranjen ulazak u trgovinu.

U proteklih  mjesec dana  prilikom dolaska u trgovinu PLODINE d.d. u ulici Tomislava u Križevcima, supruga Dragica i ja smo verbalno napadnuti od voditeljice ili zamjenice Plodina u Križevcima iako nas ista nije posluživala, odnosno napala nas je verbalno zbog nenošenja zaštitne maske“, započinje priču Dukši i dodaje:

Prvo je navedena voditeljica napala suprugu Dragicu, a zatim mene. Supruga joj je objasnila kako je ona izuzeta od nošenja maski za lice te joj je pokazala liječniku potvrdu, međutim ista je navedenu potvrdu ignorirala te je povišenim tonom zaprijetila, u smislu da je ona glavna u Plodinama, da joj  njezina potvrda ništa ne znači i da odmah stavi zaštitnu masku jer neće moći kupovati. Stoga je supruga odmah stavila masku iako ima liječničku potvrdu da ne smije nositi masku zbog respirativnih smetnji, te je doživjela psihički stres, odnosno bojazan od daljnjih posljedica, odnosno fizičkog napada od navedene zaposlenice Plodina.“

Dukši ističe kako je zbog navedenog verbalnog napada, odnosno zastrašivanja, njegova žena doživjela psihički stres te da od tada više ne može sama ići u trgovinu, tako da je Damir počeo ići s njom u pratnji. Prilikom prvog odlaska, doživio je sličnu situaciju.

Zatim je [voditeljica/zamjenica] napala mene na sličan način govoreći mi da ne mogu ući u Plodine te da moram izaći van. Međutim, nisam se dao smesti već sam rekao da neću staviti masku te pokušao objasniti kako se navedena obveza nošenja maski u javnosti ne odnosi na mene pošto sam izuzet od obaveze nošenja maski sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno prema dopisu MUP-a Ravnateljstva civilne zaštite od 04.  kolovoza 2020. godine,“ ispričao je Dukši.

Damir navodi kako su ih u blažem obliku verbalno napale i ostale zaposlenice trgovine.

Iz Plodina demantiraju navode

Nazvali smo trgovinu kako bi dobili njihov komentar na cijeli slučaj. Prvotno smo preusmjereni na drugi kontakt broj, a tada, prilikom predstavljanja kao novinar i upit imaju li vremena za kratku izjavu, žena s druge strane slušalice nam je poručila „Imam posla, ne mogu pričati.“

Svejedno smo ukratko naveli kako smo dobili dojavu da je unazad mjesec dana bračni par Dukši verbalno napadnut od strane njihovih zaposlenica zbog nenošenja maski, unatoč tome što je priložena potvrda o izuzetku na uvid, te smo zamolili njezin komentar.

Ne znam je li na meni da išta komentiram. Ne mogu ni ne želim komentirati. Ne znam kako se netko usudi izlaziti s takvim lažima,“ priopćili su uime Plodina u Križevcima.

Bračni par Dukši smatra da je nad njima izvršeno psihičko zlostavljanje i diskriminacija na temelju zdravstvenih osnova. Sukladno tome najavili su tužbu protiv voditeljice/zamjenice i njezinih kolegica, a od ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda očekuju zaštitu.

Zašto su pojedinci izuzeti od nošenja maski?

Kao Hrvatski ratni vojni invalid (HRVI) Domovinskog rata s 80 postotnim tjelesnim oštećenjem na donje ekstremitete, Damir boluje od niza teških i kroničnih bolesti. Dukši su dijagnosticirani PTSP, fibroza pluća, astma kolagenoze, žučni kamenci, osteopenija, myalgia, polyarthargia, pancetritis chr, gastroenterološke bolesti, te bolesti lokomotornog sustava.

Na temelju priložene anamneze, odnosno povijesti bolesti, Damir je u kolovozu 2020. dobio potvrdu o izuzetku od nošenja zaštitne maske koju je izdalo Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a, a potpisao pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut.

Potvrda je izdana sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prema kojima masku ne moraju nositi osobe kojima, uslijed zdravstvenog stanja, bi nošenje maski potencijalno dovelo do otežanog disanja ili opasnosti od gušenja čime bi se povećali izgledi za zarazu. Među ostalima, pravilo obuhvaća osobe s:

  • određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe
  • teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti(ove situacije ne treba zamijeniti s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove koji mogu biti karakteristični za bolest COVID-19 kada je nošenje maske obavezno)
Koji zakoni i akti štite ljudska prava u pogledu medicine?

Svrha Konvencije o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića u pogledu primjene biologije i medicine je da „štiti dostojanstvo i identitet svih ljudskih bića i jamče svima, bez diskriminacije, poštovanje njihova integriteta i drugih prava i temeljnih sloboda u pogledu primjene biologije i medicine“. Sukladno tome, u Članku 2. stoji:

PRIMAT LJUDSKOG BIĆA: Interesi i dobrobit ljudskog bića imaju prednost nad samim interesima društva ili znanosti.“

Prema Članku 2. Zakona o zaštiti prava pacijenata, svakom pacijentu se jamči „opće i jednako pravo na kvalitetnu i kontinuiranu zdravstvenu zaštitu primjerenu njegovom zdravstvenom stanju, sukladno općeprihvaćenim stručnim standardima i etičkim načelima, u najboljem interesu pacijenta uz poštivanje njegovih osobnih stavova.“

Zaštita prava pojedinaca provodi se načelima humanosti i dostupnostima.

Članak 4.

Načelo humanosti zaštite prava pacijenata ostvaruje se:

– osiguravanjem poštivanja pacijenta kao ljudskog bića,

– osiguravanjem prava na fizički i mentalni integritet pacijenta,

– zaštitom osobnosti pacijenta uključujući poštivanje njegove privatnosti, svjetonazora te moralnih i vjerskih uvjerenja.

Članak 5.

Načelo dostupnosti zaštite prava pacijenata podrazumijeva jednaku mogućnost zaštite prava svih pacijenata na području Republike Hrvatske.“

Kad postoje osnove za tužbu?

Osobe nad kojima je izvršena diskriminacija, primjerice na temelju zdravstvenog stanja, te im time narušena Ustavom RH zaštićena prava, čast i dostojanstvo, prema Glavi šesnaestoj Kaznenog zakona RH svaki pojedinac kojem je povrijeđen ugled, čast i dostojanstvo ima zakonsko pravo podnijeti privatnu tužbu protiv počinitelja uvrede.

Prema Članku 1098. Zakona o obaveznim odnosima, oštećenik ima pravo na naknadu štete u slučaju da „tko drugom povrijedi čast, iznosi ili prenosi neistinite navode o njegovoj prošlosti, znanju, sposobnosti, ili o čemu drugome, a zna ili bi morao znati da su neistiniti.“ Pod povredom ugleda i drugih prava osobnosti smatra se nanošenje, uz fizičku, duševne boli i straha.

Podsjetimo, Damir je u rujnu prošle godine podnio kaznene prijave protiv ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, također zbog narušenih mu prava koja garantiraju Zakon o pravima pacijenata i Konvencija o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića u pogledu primjene biologije i medicine.

Detalje prijave iznio je u razgovoru s predstavnikom Hrvatske stranke prava, prilikom kojeg je izrazio svoje nezadovoljstvo birokracijom i nedovoljnom angažiranosti Ministarstva hrvatskih branitelja.

Damir smatra da nerazumijevanja dolazi jer cjelokupna javnost nije upoznata s uputama HZJZ-a o tome tko je izuzet od nošenja maski. Tom prigodom apelirao je ministru Medvedu da bi ministarstvo trebalo bolje informirati braniteljsku populaciju o njihovim pravima, a javnost o skupinama koje su izuzete od nošenja maski.

Potvrdu koju sam dobio od zamjenika ministra unutarnjih poslova moram svima pokazivati, čak i Ministarstvu hrvatskih branitelja. Sramotno je da Medved i njegovo ministarstvo nemaju dopis, nego sam im ga ja morao slati, dok oni to mogu i sami skinuti sa stranica HZJZ-a. Onda su tražili od mene da im emailom pošaljem dopis tako da znaju kontaktirati druge branitelje da bi ih mogli savjetovati da kada idu na pretrage kod liječnika ili u toplice ne trebaju nositi maske. A oni to sve imaju i mogu sami skinuti“, govori Dukši.

Iako su iz ministarstva rekli da će obavijestiti sve interesne skupine, Damirova neugodna iskustva su se nastavila. U par navrata je posjetio križevački Ured branitelja gdje je svaki put morao pokazati potvrdu jer im, kako kažu iz Ureda, od strane ministarstva nije stigao nikakav dopis.

Foto: Damir Dukši

Autor: Mario Macan

 

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Damir Dukši

Izvorni autor: Mario Macan/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.