Izgubljeni u miru: Hrvatski branitelji suočavaju se s izazovima civilnog života

11.04.2024. 09:52:00

U praskozorje Domovinskog rata, hrvatski branitelji su hrabro stali u obranu svoje zemlje, boreći se za slobodu i neovisnost. No, nakon povratka s bojišta, mnogi od njih suočavaju se s izazovima koji daleko nadilaze ratno polje. Za mnoge, mirno civilno življenje postaje teška bitka, a psihološki teret ratnih trauma i gubitaka često ostavlja duboke ožiljke na njihovoj psihi.

Domovinski rat, iako je bio ključan za uspostavu slobodne Hrvatske, ostavio je neizbrisiv trag na mentalnom zdravlju mnogih branitelja. Ratna iskustva, gubitci suboraca i prijatelja, te suočavanje s ekstremnim situacijama na bojištu, često rezultiraju dugotrajnim posljedicama poput PTSP-a, anksioznosti i depresije. Mnogi se branitelji, suočeni s tim unutarnjim demonima, pokušavaju nositi sami, često se povlačeći u ovisnosti ili osjećajući se izgubljeno u svakodnevnom životu.

Dok neki od njih provode dane u borbi s unutarnjim demonima, drugi se bore s osjećajem besmisla i nedostatka svrhe u životu. Pitanje "što dalje?" postaje mučna misao koja ih prati svakodnevno. Mnogi se suočavaju s problemima zapošljavanja, socijalne integracije i održavanja obiteljskih odnosa.

Za one branitelje koji padnu u krizu, važno je da znaju gdje potražiti pomoć. Postoje brojne organizacije civilnog društva, veterani udruge i savjetovališta koja pružaju podršku i razumijevanje. Međutim, često nedostaje sustavna podrška državnih institucija. Iako postoje programi za pomoć braniteljima, često su nedostatni ili nedovoljno prilagođeni njihovim potrebama.

Prosječna starost hrvatskih branitelja, oko 51 godina, alarmantan je pokazatelj ne samo njihovih individualnih izazova, već i sustavnog nedostatka podrške. Mnogi od njih umiru prerano, ne samo fizički, već i mentalno izmoreni teretom ratnih trauma i nedostatkom podrške u mirnodopskom životu.

Hrvatski branitelji su neosporno dali ogroman doprinos stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. No, pitanje je jesmo li kao društvo i država dovoljno učinili kako bismo im se odužili. Njihova žrtva zaslužuje više od povremenih gesti zahvalnosti. Potrebno je osigurati sustavnu podršku koja će im omogućiti kvalitetan život nakon rata, prilagođen njihovim potrebama i izazovima s kojima se suočavaju. Dug prema hrvatskim braniteljima ne smije biti zaboravljen, već aktivno priznat i riješen kroz adekvatnu skrb i podršku.

Da bi se hrvatski branitelji izbjegli naći u situaciji u kojoj se bore s izazovima civilnog života i psihološkim poteškoćama nakon rata, važno je razviti strategije i pristupe koji će im pomoći u uspješnoj reintegraciji u društvo i održavanju mentalnog zdravlja. Evo nekoliko područja kojima se mogu baviti kako bi izbjegli takvu situaciju:

  1. Edukacija i prekvalifikacija: Hrvatski branitelji mogu razmotriti mogućnosti obrazovanja ili prekvalifikacije kako bi stekli nova znanja i vještine koje su tražene na tržištu rada. To može uključivati sudjelovanje u tečajevima, radionicama ili formalnom obrazovanju koje im omogućuje lakši pronalazak posla i prilagodbu novim profesionalnim ulogama.

  2. Poduzetništvo: Mnogi branitelji posjeduju vještine vođenja, upravljanja resursima i donošenja odluka stečene tijekom vojne službe. Pokretanje vlastitog posla ili obrta može biti privlačna opcija koja im omogućuje da iskoriste svoje talente i iskustvo na novi način te postanu samostalni i neovisni.

  3. Psihološka podrška i terapija: Redovita psihološka podrška i terapija mogu biti od ključne važnosti za održavanje mentalnog zdravlja branitelja. Kroz individualne terapijske sesije ili grupne radionice, mogu naučiti tehnike suočavanja s stresom, upravljanja emocijama i prevladavanja trauma koje su doživjeli tijekom rata.

  4. Angažman u zajednici: Sudjelovanje u aktivnostima i projektima u lokalnoj zajednici može pružiti osjećaj pripadnosti i svrhe, kao i priliku za izgradnju novih socijalnih mreža i odnosa. To može uključivati volontiranje, sportske aktivnosti, umjetničke projekte ili sudjelovanje u veteranskim organizacijama.

  5. Održavanje zdravih odnosa: Održavanje bliskih odnosa s obitelji, prijateljima i drugim braniteljima može pružiti važnu emocionalnu podršku i osjećaj povezanosti. Redoviti kontakti s osobama koje razumiju njihova iskustva i koji ih podržavaju mogu pomoći u prevladavanju osjećaja izolacije i usamljenosti.

Kombinacija ovih strategija može pomoći hrvatskim braniteljima da izbjegnu pad u krizu i da izgrade stabilan i zadovoljavajući život nakon rata. Ključno je da im se pruži podrška i resursi kako bi mogli iskoristiti svoje potencijale i prevladati izazove s kojima se susreću.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.