Izrečena presuda za jedan od najgorih masakra nad Hrvatima: Bošnjački vojnik dobio 20 godina zatvora

20.09.2023. 09:05:00

STRAVIČAN ZLOČIN

Sud BiH osudio je bivšeg pripadnika bošnjačke Armije BiH na 20 godina zatvora zbog strijeljanje najmanje 12 pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane nakon što su zarobljeni potkraj 1993. u Križančevu selu u središnjoj BiH, piše Dnevno.hr.

Njegovi suborci i zapovjednici oslobođeni su odgovornosti.

Jedan od najtežih zločina

Zločin u Križančevu selu kod Viteza jedan je od najtežih u hrvatsko-bošnjačkome ratu.

Tog 22. prosinca 1993. godine, dan nakon što je humanitarni konvoj Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu srebrenu napustio središnju Bosnu koja je mjesecima bila pod opsadom bošnjačkih snaga, u napadu Armije BiH na Križančevo selo, Šafradin i Dubravica ubijena su 64 Hrvata od čega dvije starije žene.

Prvostupanjskom odlukom Suda BiH pripadnik 325. brdske brigade Armije BiH Almir Sarajlić proglašen je krivim za sudjelovanje u strijeljanju najmanje 12 pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane koji su se prethodno predali. Oni su ubijeni na putu prema zapovjedništvu brigade, a njihova tijela razmijenjena su 40 dana nakon zločina.

Suborci i zapovjednici oslobođeni optužbe

Tužiteljstvo je za ovaj zločin i zataškavanje teretilo i zapovjednika 325. brdske brigade Armije BiH Ibrahima Purića, Ibrahima Tarahiju koji je bio zapovjednik III. bataljuna iste brigade, Nijaza Sivru koji je tada bio pomoćnik zapovjednika za sigurnost brigade i Rušita Nurkovića koji je obnašao dužnost zamjenika zapovjednika za moral, informativno-propagandnu djelatnost (IPD) i vjerska pitanja 325. brigade Armije BiH te još trojicu njegovih suboraca brigade Šaćira Omanovića, Sadika Omanovića i Kasima Kavazovića.

Foto: YouTube/Screenshot

Sud BiH međutim, po objašnjenju vijeća, nije mogao bez dvojbe potvrditi da su Purić, Tarahija, Sivro i Nurković znali te da nisu poduzeli mjere kako bi se spriječio zločin ili pak kaznili počinitelji, kao ni da su Šaćir i Sadik Omanović te Kasim Kavazović sudjelovali u samome zločinu.

Nakon presude tužitelj Ivan Matešić koji zastupa optužnicu najavio je kako će se žaliti na odluku prvostupanjskoga vijeća.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: YouTube/Screenshot

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.