Litavski predsjednik traži jačanje istočnog krila Saveza nakon oružane pobune Wagnera, NATO se priprema za samit

26.06.2023. 09:55:00

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda pozvao je na pojačanje istočnog krila NATO saveza nakon nedavnog izbijanja oružane pobune privatne vojne tvrtke Wagner protiv Moskve. Ovaj izazovni čin ozbiljno je ugrozio dugo vladanje ruskog predsjednika Vladimira Putina, te izazvao zabrinutost u regiji.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg održat će sastanak s predsjednikom Nausedom u ponedjeljak u Vilniusu, kao dio priprema za nadolazeći samit NATO-a koji će se održati 11. i 12. srpnja u glavnom gradu Litve. Ključna tema ovog sastanka bit će rat Rusije protiv Ukrajine, koji i dalje ima velik utjecaj na sigurnost i stabilnost istočne Europe.

Predsjednik Nauseda istaknuo je važnost dogovora posredovanog od strane Bjelorusije koji je rezultirao smirivanjem krize. Prema dogovoru, vođa Wagnera, Jevgenij Prigožin, napušta Rusiju i odlazi u egzil u Bjelorusiju. Budući da Bjelorusija graniči s Litvom, članicom NATO-a, ova situacija izaziva dodatnu zabrinutost za sigurnost regije. Litva također dijeli granicu s Kalinjingradom, ruskom eksklavom smještenom na Baltičkom moru.

Predsjednik Nauseda upozorio je na rizike prisutnosti Prigožina u Bjelorusiji i na politička previranja u Rusiji, naglašavajući da to ima potencijalne posljedice na sigurnost okolnih država. Izvijestio je da za sada nema informacija o tome je li vođa Wagnera već stigao u Bjelorusiju.

U svjetlu ovih događaja, Litva će povećati raspoložive obavještajne resurse kako bi procijenila političke i sigurnosne aspekte situacije u Bjelorusiji. Predsjednik Nauseda naglasio je da ova opasna situacija nije samo izazov za Litvu, već za cijeli NATO savez, s obzirom na veličinu i nuklearni potencijal Rusije.

U međuvremenu, bivši direktor CIA-e i umirovljeni general David Petraeus poslao je upozorenje Prigožinu, referirajući se na nejasne okolnosti pod kojima su mnogi istaknuti Rusi izgubili živote, uključujući slučajeve pada kroz prozor, posebno nakon početka ruskog napada na Ukrajinu u veljači 2022. Petraeus je savjetovao Prigožinu da bude oprezan s otvorenim prozorima u svom novom okruženju u Bjelorusiji.

U međuvremenu, australska vlada osigurat će novi paket pomoći Ukrajini vrijedan 110 milijuna australskih dolara (67,6 milijuna eura). Ovaj paket uključuje 70 vojnih vozila koja će pomoći u obrani protiv ruske invazije, uključujući oklopna vozila M113, vozila za specijalne operacije, kamione i prikolice. Ova pomoć potvrđuje nepokolebljivu odlučnost Australije da osudi ruske postupke i pruži podršku Ukrajini u borbi za pobjedu.

Australija će također produljiti bescarinski pristup za robu uvezenu iz Ukrajine na dodatnih 12 mjeseci kako bi podržala oporavak i trgovinske mogućnosti zemlje.

S novim paketom pomoći, ukupni doprinos Australije za podršku Ukrajini povećava se na 790 milijuna australskih dolara, uključujući 610 milijuna australskih dolara vojne pomoći.

Premijer Anthony Albanese naglasio je da je novi paket pomoći pripremljen prije najnovijih događaja kada su plaćenici privremeno preuzeli kontrolu nad ruskim gradom Rostovom, što predstavlja jedan od najvećih izazova za vlasti predsjednika Vladimira Putina od početka rata prošle godine, prenosi Dnevnik.hr.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:Stringer/Reuters

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/A.Ž./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.