Na današnji dan, 15. svibnja 1991. g. ustrojena je 2. gardijska brigada „Gromovi“

15.05.2023. 09:48:00

2. gardijska brigada „Gromovi“ jedna je od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske. „Gromovi“ su osnovani/ustrojeni je 15. svibnja 1991. godine u dugoselskoj vojarni „Trstenik“, pored Dugog Sela.

 

Tijekom 1991. godine Vrhovništvo RH bilo je svjesno kako se sloboda i neovisnost neće moći birati samo policijskim snagama, već treba početi s ustrojavanjem Hrvatske vojske. Polovicom svibnja 1991. godine u Trsteniku Nartskom pokraj Dugog Sela, u nekadašnjim barakama radničkog naselja “Vladimir Gortan” koje je pretvoreno u vojarnu ZNG-a, od pripadnika za posebne namjene MUP-a RH iz baza Kumrovec, Vinica i Rakitje ustrojeno je Zapovjedništvo 2 .”A” brigade ZNG RH i njena 1.pješačka bojna. Od toga dana prošle su duge 32 godine, 32 godine ponosa pripadnika Gromova koji su noseći zelenu beretku sa znakom groma širom bojišnice Lijepe naše donosili optimizam, hrabrost i spremnost na žrtvu za Hrvatsku.
Zapovjedništvo i 1. pješačka bojna “Crne mambe” osnovani su u Trsteniku 15. svibnja, 2. pješačka bojna “Banijska oluja” u Sisku 3. lipnja, i 3. pješačka bojna “Banska legija” u Dugoj Resi 21. lipnja 1991.godine. . Odmah se počelo s obukom ali i kontinuiranim prijemom novih dragovoljaca radi popune postrojbe.

Ratna zastava 1. pješačke bojne "Crne mambe" prvi put se zavijorila  na povijesnom postrojavanju na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu 28. svibnja 1991. godine kada su je primili  od prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana.

Već krajem lipnja situacija na terenu zahtijeva upotrebu snaga brigade na ličkoj i banovinskoj bojišnici. Tu se uz prve žrtve ostvaruju i borbeni rezultati, te skuplja dragocjeno iskustvo za buduća djelovanja.

U početku svog djelovanja brigada je bila u sastavu MUP-a, odnosno Zbora narodne garde (ZNG) koji je bio temelj za stvaranje buduće Hrvatske vojske. Tako je i prvi naziv brigade bio 2. "A" brigada ZNG RH.

 

Ratni put

Ratni put Gromova započeo je već početkom lipnja 1991. godine na mostu Mladosti u Zagrebu zaustavljanjem tenkova JNA, a istovremeno su dijelovi postrojbe upućeni u Liku gdje su sudjelovali u borbama kod Ljubove u i Hrvatskom Pounju, gdje bilježe prve ljudske žrtve.

Tijekom prve ratne godine glavna zadaća Gromova na najosjetljivijoj bojišnici Banovine i Korduna bila je obrana najznačajnijeg strateškog prostora obrane Hrvatske koji obuhvaća trokut Zagreb-Sisak-Karlovac. Također vrlo teška zadaća koju je brigada izvršila stvaranje uvjeta za ustrojavanje, razvoj, opremanje, izobrazbu i uvođenje u borbu deset brigada grada Zagreba i zagrebačkog prstena. Iako brigada nije težišno angažirana u bitci za oružje, dala je svoj nemali doprinos u oslobađanju vojske diljem Hrvatske. Početkom listopada 1991. godine neprijatelj je zaustavljen, slomljena mu je napadna moć i prvi put u Domovinskom ratu na banovinskoj bojišnici preuzeta je strateška inicijativa postrojbe HV i MUP-a koju su predvodili pripadnici 2. “A” brigade ZNG- Gromovi. Također početkom listopada djelovi brigade daju značajan doprinos u obrani grada Karlovca. Tijekom 1991.godine brigada je borbeno djelovala u obrani Pounja, Sunje, Blinjskog Kuta, Komareva, Siska, Petrinje, Gline, Topuskog, Viduševca, Nebojana, Međurača, Mokrica, Novog Farkašića, Slane Glinske Poljane, te na karlovačko-dugoreškom bojištu. Gromovi su do siječnja 1992. godine razbili neprijatelja i uspješno oslobodili više petrinjskih naselja na prostoru Nebojan-Glinske Poljane.
Tijekom 1992. godine borbena djelovanja su se nastavila, a otvorila su se i nova bojišta u RH. Isti agresor je započeo rat iu susjednoj Bosni i Hercegovini. Po padu Kupresa u travnju 1992. godine dio pripadnika koji su rodom iz BiH izrazio je želju da pomognu kao dragovoljci. Tako je upućena Taktička skupina dragovoljaca iz Brigade na području Livna i Bosanske Posavine. Sredinom lipnja jaka Taktička skupina brigade upućuje se na područje Dubrovnika gdje je s ostalim postrojbama u akciji “Tigar” 5. srpnja oslobodila Ivanicu, čime je bio deblokiran grad Dubrovnik. Brigada je sukladno snazi ​​dala svoj doprinos izlasku HV na državne granice na jugu RH.
1993. godina započela je popunom i obukom na novim sredstvima ratne tehnike. Po uspješno provedenoj akciji “Maslenica” agresor je krenuo u žestok protuudar u cilju povratka izgubljenih područja u zadarskom zaleđu. Brzom intervencijom postrojbi Gromova, Kuna i Sokolova slomljena je napadna moć neprijatelja. Gromovi su upornom i aktivnom obranom obranili područje Novigrada i time spriječili ponovno presijecanje Hrvatske. Na banovinskoj bojišnici Brigada je više puta intervenirala i borbeno djelovala radi izdvajanja ugroze stanovništva od agresora.
Za 1994. godinu može se reći da je bila godina obuke, popune i pripreme za konačno oslobođenje svih okupiranih područja RH. Dijelovi brigade intervenirali su na ličkom bojištu, a krajem godine i na Banovini, manji dio oklopa je i na karlovačkoj bojišnici.
Do Uskrsa 1995. godine dijelovi Brigade su na Banovini, a početkom svibnja sudjeluju u oslobađanju Zapadne Slavonije, u akciji “Bljesak”,

U operaciji “Oluja” postrojbe 2. gardijske brigade djelovale su na glavnom smjeru napada Petrinja -Maja -Dvor. Neprijatelj je pružio jak otpor kako bi držao odstupnicu i koridor za izvlačenje svojih snaga iz šireg područja Korduna. Crtu bojišnice detaljno je četiri godine utvrđivao, ukopavao i minskim poljima osiguravao. Brigada je uz ostale snage Zbornog područja Zagreb uspjela slomiti neprijatelja, osloboditi Petrinju, blokirati Glinu, presjeći glavni smjer povlačenja neprijatelja ka Dvoru i time stvoriti uvjete za predaju 21. Kordunskog korpusa vojske pobunjenih Srba.

Daljnjim napredovanjem uspijeva se spojiti sa snagama 5. Korpusa Armije BiH i izaći na međunarodno priznate granice RH u širem području Dvora. Brigada je u operaciji “Oluja” bila jedina profesionalna postrojba u ZP Zagreb na banovinskoj bojišnici, što govori o odgovornosti i povjerenju koje joj je danas.


U rujnu 1995. godine dijelovi Brigade su u akciji “Una 95” gdje provode tešku i zahtjevnu borbenu zadaću. Od rujna 1995. do sredine 1996. godine postrojbe Brigade su na banovinskoj bojišnici.


Tijekom Domovinskog rata život je položio 203 Groma, a 5 ih je još uvijek nestalo. Više od 1200 Gromova je ranjeno ili ozlijeđeno. Ova postrojba je za osvjedočenu i pokazanu hrabrost, junaštvo te doprinos u obrani domovine, od predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika odlikovana Redom kneza Domagoja s lentom , Redom Nikole Šubića Zrinjskog i poveljom Republike Hrvatske. Brigada je, kao i ostale tri ratne gardijske brigade ustrojem OS RH 31. ožujka 2008. god. prestala egzistirati, a jednoj bojni novoformirane gardijske motorizirane brigade u Petrinji, Ministarstvo obrane dodijelilo je ime Gromovi kako bi čuvala uspomenu na ime, tradiciju i stečevine ove slavne i legendarne postrojbe.

U sastav 2. gardijske brigade 1. svibnja 1996. godine ulazi 81. gardijska bojna iz Virovitice, a tijekom 2003. godine u sklopu reorganizacije gardijske brigade HKoV-a 2. gardijska brigada . gardijskom brigadom „Pume“.

Ratni zapovjednici brigade bili su general-bojnik Božo Budimir, brigadir Vinko Ukota, brigadni general Drago Matanović, i brigadni general Zvonko Peternel.

Poslijeratni zapovjednici su stožerni brigadir Renato Romić, general bojnik Josip Stojković, stožerni brigadir Vjeran Rožić, brigadir Ivan Mihalina i brigadir Branko Predragović. Tijekom Domovinskog rata sjedišta brigade bila su u Trsteniku Nartskom, Dugom Selu, Šisku i Petrinji, a poslije rata sjedište brigade je u Petrinji.

Brigada ima svoju Vojnu kapelaniju koja nosi naslov po zaštitniku 2. gardijske brigade svetom Iliji Gromovniku. 

U petrinjskoj vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" (nazvanoj po legendarnom zapovjedniku 2. pješačke bojne poginulom u operaciji Oluja), Gromovi su 2000. godine izgradili spomen kapelicu Sv. Ilije Gromovnika. Na unutarnjim zidovima kapelice postavljene su slike i imena 203 poginulih i 5 nestalih pripadnika brigade u Domovinskom ratu.

U brigadi je tijekom rata ranjeno i povrijeđeno 1200 pripadnika. Kroz brigadu je u Domovinskom ratu prošlo preko 9000 pripadnika.

Brigada je za osvjedočenu i pokazanu hrabrost, junaštvo te doprinos obrani domovine, od predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika odlikovana Redom kneza Domagoja s lentom, u prigodi 10. obljetnice ustrojavanja i Redom Nikole Šubića Zrinskog na petnaestu godišnjicu Oružanih snaga Republike Hrvatske. Dok je za 20. obljetnicu odlikovana Poveljom Republike Hrvatske za zaštitu mira i ustavnog poretka RH.

Naziv i simbole brigade danas nosi 2. mehanizirana gardijska brigada „Gromovi“.

Izvor: PDN/Foto: fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.