Na današnji dan, 20.11.1991.g., okupirano Ernestinovo

20.11.2023. 17:15:00

Na današnji dan, 20. studenog 1991.g. okupirano je   Ernestinovo.

Nakon pada Vukovara, horor ratnih razaranja proširio se i na mjesta koja su ležala na putu prema Osijeku. Među onima koji su to najbolje osjetili su mještani Ernestinova, koje je prije 32 godine zadesila okupacija od strane JNA i četnika. Danas, sudbina svih mještana još uvijek nije poznata, čineći ove dane posebno teškim za njihove obitelji.

Ernestinovo, smješteno 12 km južno od Osijeka u Osječko-baranjskoj županiji, pretrpjelo je velika razaranja tijekom Domovinskog rata, s mnogo poginulih i nestalih osoba. Studeni 1991. godine ostao je urezan u pamćenje Ernestinovčana kao mjesec kada su, usprkos hrabrim naporima hrvatskih branitelja, bili prisiljeni napustiti svoje domove. Ernestinovo je okupirano 20. studenog 1991. godine, a naselje je ostalo opustošeno, razoreno i spaljeno.

U tim posljednjim danima prije okupacije, oko stotinu pripadnika Zbora narodne garde i dvadesetak pripadnika MUP-a, među kojima su bili i junaci iz „Bojne Frankopan“, hrabro su branili Ernestinovo. Međutim, najveće žrtve podnijele su obitelji stradalih i nestalih mještana. Tijekom Domovinskog rata, u Ernestinovu je poginula 41 osoba, uključujući hrvatske branitelje, civile i djecu, dok se i danas traga za šest nestalih osoba.

Mirnom reintegracijom Hrvatskog Podunavlja 1998. godine, Ernestinovo je vraćeno u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Prilikom jednog razgovora s načelnicom Općine Ernestinovo, gospođom Marijanom Junušić, koja je osobno proživjela strahote Domovinskog rata kao dijete, ista     u  svojoj izjavi  podsjeća na teške trenutke iz 1991. godine, kada su morali napustiti svoje domove i suočiti se s neizvjesnošću. Sjetila se hrabrosti svojih roditelja, koji su ostali braniti domovinu dok su ona i njena obitelj bili prisiljeni na progonstvo.

Gospođa Junušić također dijeli svoje osobno iskustvo povratka i zahvalnosti prema istinskim hrvatskim braniteljima koji su omogućili obnovu domova i nastavak života. Iskazala  je svoju zahvalnost prema udruzi  branitelja "Bojna Frankopan" te istaknula važnost poštovanja prema svim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

U svojoj zahvalnosti prema udruzi branitelja "Bojna Frankopan", gospođa Junušić naglasila je  da priznanje koje je primila prošle godine pripada svim istinskim herojima, hrvatskim braniteljima i nedužnim civilnim žrtvama. Ističe da su oni zaslužni za njezinu ljubav prema domovini i ističe ponos svojeg oca, dragovoljca Domovinskog rata, te je iskazala zahvalnost prema svim braniteljima koji su svojom hrabrošću i ljubavlju prema domovini omogućili obnovu i život u slobodi.

Izvor: PDN/Foto: Snimka zaslona

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.