Nakon 30. godina administrativni propust ispravljen: Pokrenut postupak priznavanja statusa za prvog poginulog stranog dragovoljca Erwina Cornelisa van der Masta

13.11.2021. 10:10:00

PRVI poginuli Strani Dragovoljac Domovinskog Rata...Slučaj je krajnje neobičan, jer postoji više pripadnika 1. brigade, koji su svjedočili o Mastovj pogibiji, no očito je da su stvari birokratske naravi na taj način funkcionirale, te se mogao dogoditi i ovako veliki propust...

„U ime Udruge Stranih Dragovoljaca Domovinskog Rata jučer sam bio na službenom sastanku s ministrom hrvatskih branitelja, Generalom Tomom Medvedom…

Razlog sastanka bio je rješavanje slučaja Erwin Cornelis van der Masta, Nizozemskog Dragovoljca, koji je, junački se boreći, položio svoj život za Hrvatsku borbama protiv 5. Banjalučkog korpusa JNA kod mjesta Nova Varoš (16.09.1991). Ministru sam predočio sve dokaze o Erwinovom aktivnom djelovanju u 1. brigadi ZNG-a „Tigrovi“ i o njegovoj pogibiji, koje sam pribavio uz pomoć povjesničara Tomislava Šulja, djelatnika Hrvatskog Memorijalno Dokumentacijskog Centra Domovinskog Rata. Predao sam mu i dokumentirane izjave, odnosno svjedočenja tri Mastova suborca iz Izviđačko Diverzantske Satnije pod zapovijedanjem Ante Gotovine, o okolnostima Nizozemčeve pogibije.

Ministar hrvatskih branitelja- Tomo Medved -Raymond van der Linden

Ministar je s velikim zanimanjem proučio dokaze te je odmah reagirao, kontaktiravši nadležne službe i institucije. Između ostalih, angažirao je gospodina Vladimira Bergmana, ravnatelja Uprave za pravne i stambene poslove, te gospođu Ivonu Paltrinieri, ravnateljicu Uprave za zatočene i za nestale pri Ministarstvu Hrvatskih Branitelja. Ministar je njoj, odnosno nadležnoj službi dao zadatak da stupi u kontakt sa nadležnim institucijama u  BiH, kako bi se temeljem međudržavnog sporazuma lociralo Mastovo tijelo (leži u Bosanskoj Gradišci), te da se pokrene postupak za ekshumaciju i povratak tijela u Hrvatsku. Ministarstvo sad raspolaže svim relevantnim podacima o okolnostima Mastove pogibije; koji točno kronološki slijede njegov dolazak iz Nizozemske i prate ga sve do pogibije 16. rujna 1991. kod Nove Varoši. Temeljem dokumenata ondašnjeg SUP-a BIH, kao i medijski izvješća iz tog vremena, pouzdano se zna da je Mast pokopan na groblju u Bosanskoj Gradišci. Iz tog razloga aktivno radim na dobivanju punomoći za zastupanje obitelji od pokojnog Erwina. kao i na tome da od njegovog brata uzmemo DNA uzorak, neophodan za konačnu identifikaciju. Ministar je dao zadaću da se provjere evidencije MUP-a RH i MORH-a, kako bi se pokrenuo postupak priznavanje statusa Hrvatskog Branitelja za Erwina van der Masta.

Na upit gdje bi Erwina trebalo naknadno upisati, kao pripadnika koje postrojbe, predložio sam da ga se upiše u evidencije 1. brigade Zbora Narodna Garda “Tigrova”, jer je, boreći se s „Tigrovima“ i poginuo. Ministar je također objasnio kako je do propusta vjerojatno došlo zbog toga što Erwina nikada nisu tražili kao poginulog branitelja. Po svemu sudeći, odmah po Mastovom dolasku u Zagreb, ustanovljeno je da je riječ o vrlo sposobnom i iskusnom vojniku iz Nizozemskih Specijalne postrojbe Komandosa, te je interventno poslan u pomoć tamo gdje je bilo najpotrebnije, odnosno na bojišnicu kod Nove Gradiške. Očito u to vrijeme u Zagrebu jednostavno nije bila ustrojena služba koja je trebala regulirati upis novih vojaka-dragovoljaca u postrojbe, jer su, uostalom, svi voljni i vojno sposobni, u to vrijeme bili na terenu. Kao takav, odnosno neupisan pripadnik postrojbe, poginulog Masta nikada nitko službeno nije tražio, jer jednostavno nije nedostajao.

Mjesto pogibije stranog dragovoljca Domovinskog rata Erwina Cornelisa van der Masta

Slučaj je krajnje neobičan, jer postoji više pripadnika 1. brigade, koji su svjedočili o Mastovj pogibiji, no očito je da su stvari birokratske naravi na taj način funkcionirale, te se mogao dogoditi i ovako veliki propust. Danas, nakon 30 godina, Erwinov brat Harald van der Mast, kao i tadašnja zaručnica Heidruna Gouda, mogu napokon mirno spavati, znajući da će Erwin biti dostojan pokopan na Mirogoju (ili negdje drugdje u ZG) i da njegova žrtva ipak nije bila uzaludna, nego da je život položio za slobodu Hrvatskog Naroda.  Zbog svega što se događalo, obitelj i zaručnica iznimno su propatili, jer ne samo što Mast nije bio dostojno pokopan, nego i država za koju je poginuo nije mu priznavala žrtvu koju je prinio.

Stoga se nadam da će Erwinov slučaj biti riješen, da će obitelj dobiti mir i pravo na ponos, kojeg zaslužuje. Naravno, nadam se da će biti pozvani u Hrvatsku na posljednji ispraćaj njegovih ostataka, ali i na dodjelu zasluženog odlikovanja.  Uvjeren sam, da će ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved učiniti sve što je potrebno da se ovaj slučaj čim prije riješi, i da će osobno intervenirati ako slučajno dođe do nekakvog birokratskog zastoja. Ujedno mu u ime Mastove obitelji, Udruge Stranih Dragovoljaca Domovinskog Rata, kao i u svoje osobno ime zahvaljujem na osobnom angažmanu da se riješi nepravedno zaboravljeni, PRVI poginuli Strani Dragovoljac Domovinskog Rata.“

Raymond van der Linden

Umirovljen Natporučnik, 70% HRVI

Izvor: Braniteljski portal /Foto:Fah

Izvorni autor: Braniteljski portal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.