Nastavak ponižavanja branitelja: Što su tražili na prosvjedu koji je trajao 555 dana?

23.10.2020. 19:58:00

Kroz medijski prostor, govoreći o radikalizaciji koju ističe predsjednik Vlade Andrej Plenković, ponovno se dignula hajka na hrvatske branitelje. U programu N1 televizije u ponedjeljak gostovali su bivši SDP-ov ministar branitelja i europarlamentarac Predrag Fred Matić i bivši HDZ-ov ministar obrane i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac.

“To je bio čin terorizma, obični su ljudi mogli nastradati. Mi smo kao udruga to promatrali i slali poruke da to nije dobro. Taj se šator na kraju spremio i otišao je u Vukovar”, ustvrdio je između ostalog Miljavac spominjući prosvjed branitelja u Savskoj. Čelnik Hrvatskoga generalskog zbora ovime je preuzeo retoriku bivšeg SDP-ovog ministra branitelja Predraga Matića, koji je, također gostujući na televiziji N1 u lipnju 2018., osvrćući se na braniteljske prosvjede u vrijeme dok je bio ministar, između ostalog, nazvao prosvjednike „teroristima“.

Aktualni potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kritizirao je njihove izjave i istaknuo:

“Sam taj čin smo i mi svi hrvatski branitelji osudili istog trenutka. Govorim o plinskim bocama i one su brzo uklonjene. Taj čin kao i prosvjed hrvatskih branitelja bio je odgovor na neprihvatljiv odnos tadašnje Vlade prema hrvatskim braniteljima. A što se tiče retorike generala Miljavca, ovo nije prvi put da on na svoj način vidi stvari koje nisu takve i ne mogu prihvatiti njegovu konstataciju. Prosvjed branitelja u Savskoj 66 bio je posljedica dugogodišnjeg neprihvatljivog odnosa tadašnje Vlade prema hrvatskim braniteljima. Nije imao za cilj nikoga ugrožavati. Branitelji su tražili dijalog i participiranje u partnerstvu u cilju rješavanja nagomilanih problema. Prosvjed branitelja nemojte dovoditi u kontekst onoga što smo vidjeli na Trgu sv. Marka, to su različite stvari.”, kazao je Medved.

Šator u Savskoj bio je simbol otpora protiv onih koji ne vole Domovinski rat

Podsjetimo, hrvatski su branitelji pred Ministarstvom branitelja počeli prosvjedovati 20. listopada 2014. godine, a prosvjed je trajao ukupno 555 dana. Uz Đuru Glogoškog, predsjednika Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine, bili su Mirko Ljubičić Šveps, čelnik zagrebačke Hvidre, i Ilija Vučemilović Šimunović, bivši predsjednik Zbora veterana gardijskih postrojbi. Isticali su kako su se okupili jer “smatraju da se osjećaju poniženima i zaboravljenima”.

Šator u Savskoj postao je simbol otpora protiv onih koji ne vole Domovinski rat. Bio je to najdugovječniji prosvjed u Hrvatskoj. Šator je postao institucija, ne samo za branitelje, već i njihove obitelji, koje su izgubile povjerenje u institucije, postao je mjesto gdje su se branitelji obraćali organizatorima prosvjeda.

“Zašto smo u Savskoj? Tu smo za svakog hrvatskog branitelja – da Domovinski rat ostane obrambeni rat i da se uvijek i za svagda znaju imena agresora Srbija, Crna Gora i JNA”, pojasnio je u veljači 2015. predsjednik sto postotnih Hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, te dodao: “Što smo doživjeli da se nakon 20 godina ponovno moramo boriti za vrijednosti Domovinskog rata? Ovi danas na vlasti sustavno su se pripremali na ovo što nam danas čine. Od 2001. smanjene su mirovine braniteljima i do 40 posto. Što će sutra obitelj branitelja kada on umre? Ostat će socijalni slučaj. To nećemo dozvoliti i za te stvari se borimo da oni budu osigurani”.

Prosvjedu je prethodila i izjava Bojana Glavaševića, tadašnjeg SDP-ovog pomoćnika ministra Matića.

“Kako to da hrvatski branitelji, civilne žrtve rata s hrvatske strane, boluju od niza malignih oboljenja i PTSP-a, a to je populacija koja je dobila rat, pobijedila u njemu i ostvaruje brojna prava, uključujući mirovine. S druge strane, imamo korpus populacije sa strane Krajine koja je izgubila rat, nema prava i nema PTSP. Možda ih mi ne vidimo jer nisu u bolnicama. To pitanje još nema odgovor i treba na njega odgovoriti, zar ne”, rekao je Glavašević, što su branitelji protumačili na način da se žrtva i agresor izjednačavaju.

U emisiji Bujica iz veljače 2016. emitirana je snimka sastanka u Ministarstvu branitelja od 22. listopada 2014. na kojemu tadašnji ministar Matić te njegovi suradnici Vesna Nađ i Bojan Glavašević govore o statusu hrvatskih branitelja HVO-a. U razgovoru koji obiluje vulgarnim izrazima tadašnji ministar Matić kaže kako „nijedan od ovih za koje se Matić zalaže neće nikada glasovati za SDP“ te se u nastavku zalaže da se uskrate prava hrvatskim braniteljima HVO-a.

Branitelji su isticali kako su obespravljeni i ponižavani – nisu mogli prihvatiti da se Domovinski obrambeni rat proglasi građanskim, a oni koji su dali najveći doprinos u ratu, hrvatski branitelji, da budu na margini društva.

“Pokušavali smo 2,5 godine razgovarati sa čelnim ljudima institucija da se počnu rješavati problemi te populacije, ali tog razumijevanja nije bilo”, istaknuo je Glogoški.

Zahtjevi branitelja

Nakon navedene Glavaševićeve izjave, započeo je prosvjed hrvatskih branitelja pod nazivom “Sto posto za Hrvatsku”, ispred zgrade Ministarstva hrvatskih branitelja u Savskoj 66 sa sljedećim zahtjevima:

1. Razrješenje ministra branitelja Predraga Matića, zamjenice ministra Vesne Nađ i pomoćnika ministra Bojana Glavaševića, radi sustavnog narušavanja digniteta Domovinskog rata i dostojanstva hrvatskih branitelja,
2. Vraćanje svih prava (obveze države) hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u nadležnost Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te u nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja.
3. Donošenje Ustavnog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji,
4. Ustavna zaštita vrednota proizašlih iz Domovinskog rata.

Okupljenim su prosvjednicima ubrzo podršku dale braniteljske i stradalničke udruge kao i dio hrvatskog pučanstva.

SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić braniteljski je prosvjed nazvao “neprijavljenim okupljanjem” i prijetio zabranom. Milanovićeva Vlada više puta je organizatore prosvjeda optuživala za politikantstvo i “suradnju s desnicom”.

Pozadina postavljanja plinskih boca

Branitelji prosvjednici, iz Savske su potom došli na Trg. sv Marka čekati da ih primi premijer Zoran Milanović. Kulminacija je uslijedila 28. svibnja 2015. kada se dogodio sukob policije i okupljenih branitelja. Branitelji, koji su se uz dopusnicu Kaptola i vrha Crkve sklonili u unutrašnjost crkve, bili su izloženi brutalnom upadu do zuba opremljene i naoružane interventne policije u samu crkvu. Bila je to dramatična noć o kojoj je Narod.hr izvještavao iz minute u minutu.

Crkvu su opkolili naoružani i opremljeni policajci koji su krenuli u crkvu i počeli nasilno izvlačiti branitelje. Da se to ne dogodi, zaslužni su bili dvojica svećenika – don Damir Stojić i pater Ike Mandurić, koji su svojim tijelima spriječili eskalaciju sukoba.

Pogledajte brutalno nasilje nad hrvatskim braniteljima i najtežim hrvatskim ratnim vojnim invalidima od strane hrvatske policije koja je postupala po izravnoj zapovijedi SDP-ovog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i ravnatelja policije Vlade Dominića.

Nakon što su branitelji u Savskoj 66 čuli kako je interventna policija pokušala ući u crkvu, šokirani nasiljem izašli su na ulicu i blokirali promet, a neki pojedinci sa sobom su ponijeli i tri plinske boce. Iznošenje plinskih boca bila je reakcija na policijsku brutalnost, a postupanjem policije naspram nenaoružanih branitelja, bila je zgrožena i javnost.

Preminula braniteljica Topalušić umrla boreći se za dostojanstvo Domovinskog rata i hrvatskih branitelja

Dana 22. listopada 2014. tijekom prosvjeda Sto posto za Hrvatsku u Zagrebu, uslijed stresa pomiješanog s njezinim teškim zdravstvenim stanjem preminula je Nevenka Topalušić, stopostotni invalid prve skupine, pripadnica 2. gardijske brigade “Gromovi” i majka četvero djece.

Kao pripadnica Crnih Mambi teško je ranjena u akciji Una, zbog čega je u invalidskim kolicima provela gotovo dva desetljeća.

“Spava li Fred Matić mirno nakon što je braniteljica Nevenka Topalušić umrla u montažnom toaletu postavljenom ispred ministarstva, jer joj ministar nije dozvolio da koristi toalet unutar ministarstva? Je li to ministarstvo hrvatskih branitelja ili Freda Matića? Nevenka Topalušić umrla je ispred Ministarstva branitelja boreći se za dostojanstvo Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, a Fred Matić se u Ministarstvu branitelja bori za svoju fotelju”, pitali su branitelji.

Njoj u čast, Savska 66 ispred ministarstva branitelja nosi ime Trg Nevenke Topalušić.

Nakon izbora formirana je Vlada HDZ-a i Mosta na čelu s nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem. 26. travnja 2016., poslije 555 dana, šator je maknut. U travnju 2016. unatoč protivljenju vukovarskih braniteljskih udruga, šator u kojemu je dio branitelja 555 dana prosvjedovao ispred Ministarstva branitelja u zagrebačkoj Savskoj ulici premješten je u Vukovar i sklopljen na poligonu u bivšoj vukovarskoj vojarni 204. vukovarske brigade, u kojoj je smješten Memorijalni centar Domovinskog rata.

U razgovoru za Narod.hr predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovar Zorica Gregurić istaknula je kako još nisu ispunjeni zahtjevi koji se odnose na donošenje Ustavnog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te Ustavnu zaštitu vrednota proizašlih iz Domovinskog rata.

“S obzirom na učestale napade i stigmatizaciju hrvatskih branitelja vrijeme je da se uputi masovni zahtjev za njihovim ispunjavanjem. Strpljivost je istekla. Posebno zabrinjava kako se zbog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te strateškog koalicijskog partnera u vladi Andreja Plenkovića, Milorada Pupovca, u državnim upravama i na vodećim dužnostima mijenja struktura. Sve ono što kroz oružanu agresiju na Hrvatsku Srbi nisu uspjeli, sada uspijevaju debelo i nekontrolirano koristeći prednosti koje im daje Ustavni zakon o nacionalnim manjinama. Hrvatska će uskoro zahvaljujući tom zakonu imati paradoks da manjina drži sve upravljačke ovlasti države Hrvatske, a tada neće biti problem krivotvoriti istinu, demonizirati hrvatskog branitelja i još jače oblatiti te promijeniti karakter hrvatskog obrambenog rata. Svjedoci smo kako se to upravo čini.”, zaključila je Gregurić za Narod.hr.

Izvor: narod.hr/Foto: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.