Neispričana priča o Miloradu Pupovcu: Tajna dugovječnosti iz vremena Tuđmanove vladavine (VIDEO)

27.01.2024. 10:04:00

OČI U OČI

Milorad Pupovac, dugogodišnji političar i predsjednik Srpskog narodnog vijeća, na pragu je sedamdesete godine života, pripremajući se polako za konačni odlazak iz političkog i javnog života Hrvatske. No, iza ovog političkog veterana krije se zanimljiva priča koja seže u vrijeme Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a.

Pupovčeva politička karijera obilježena je kontroverzama, a posebno je zapažena suradnja s HDZ-om, koja je započela još u devedesetima. Iako se često ističe njegovo savezništvo s Ivom Sanaderom, prva i stvarna veza s HDZ-om datira iz vremena Tuđmanove vladavine. O tom ključnom razdoblju svjedoči transkript razgovora iz 1997. godine između Pupovca i Tuđmana, koji je objavljen 2011. godine u Večernjem listu.

U transkriptu se otkriva da je Pupovac pružao apsolutnu podršku predsjedniku Tuđmanu te nudio svoju ruku suradnje. Ova dosad neispričana priča iz prošlosti otkriva važnost Pupovčeve uloge u političkim pregovorima i suradnji koja je oblikovala političku scenu Hrvatske. Bez obzira na kasnije kontroverze i specifičnosti njegove političke karijere, ova suradnja s Tuđmanom ostaje neizbrisiv dio njegove dugovječnosti u hrvatskoj politici.

Iako se često ističu kasniji događaji sa Sanaderom, ova priča iz vremena Tuđmanove vladavine baca novo svjetlo na politički put Milorada Pupovca. Njegova uloga u ključnim trenucima političke tranzicije ostaje važan dio povijesti Hrvatske, a transkript razgovora s Tuđmanom svjedoči o političkim vezama koje su oblikovale njegovu dugovječnu karijeru.

UVJERAVAM VAS PREDSJEDNIČE:

“Predsjednici, budite uvjereni da ćemo mi to raditi. Ono što, osim ovog problema, vrlo je bitno. Mi imamo i dr. Stanimirović i ja i svi moji suradnici povjerenje u vas i vašu politiku i državnu politiku općenito. Mi hoćemo da ovaj narod naše povjerenje dijeli sa nama i da srpski živalj u Hrvatskoj ima povjerenje u državnu politiku, ima potpuni osjećaj povjerenja prema vama i vašoj politici.

Ovakvi postupci kao što su ovi koje vam spominjem, to je poseban problem u ovim sredinama Banije, Korduna, Like gdje se pojedini čelnici lokalni prema preostalom srpskom življu i onima koji se vraćaju ne odnose, oni se ne moraju odnositi prema njima sa ne znam kakvim. osjećanjima, ali neka se odnose korektno”, rekao je na što ga je Tuđman zatražio konkretne primjere gdje dolazi do navedenih problema.

Zatim je Pupovac nastavio: “Predsjednici, ja vam još jednom želim ponoviti, Vi iu meni iu drugim ljudima u cjelokupnoj srpskoj zajednici imate apsolutnog partnera u vašim nastojanjima stabilizacije prilika u državi i novih demokratskih stremljenja”, rekao je. Tuđman ga je upitao: “Recitirajte, jeste li u Saboru razgovarali o amandmanima?”

Pupovac je rekao da jesu pa je Tuđman nastavio: “Molim, ja mislim da se ide s amandmanina koji su autohtoni, jer ovo nabrajanje nema smisla. U svijetu nema manje-više nigdje, ali molim lijepo, kada su me pitali ja sam to odmah prihvatio”.

Pupovac je objasnio da će prihvatiti formulaciju oko autohtonih manjina: “Mi ćemo to prihvatiti, dobit ćete povjerenje od većine manjinskih predstavnika”.

Tuđman je zatim nastavio: “Govorio sam, htio sam sa srpskim predstavnicima u Hrvatskoj i govorio sam ovima u Srbiji i Miloševiću i Ćosiću, dajte ljudi moji, Hrvati su vam nametnuli jugoslavenstvo, Hrvati su vam nametnuli i komunizam, dajte međusobno da se priznamo i da živimo kao ljudi”, na što mu je Pupovac samo rekao: “Hvala i doviđenja, predsjedniče”. Kasnije je Pupovac u nedjelju u 2 kod Aleksandra Stankovića govorio o tome da mu je Tuđman u tom razgovoru pričao kako Srba ne treba biti u Hrvatskoj više od 3 posto.

Intrigantan životni i profesionalni put

Inače, Pupovac je rođen u Ceranju Donjem kraju Benkovca u braku seoskog veterinara Obrada i Mande. Osnovnu školu završio je u Zadru, a gimnaziju u Zagrebu. Godine 1974. upisuje filozofiju i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koje završava 1979. Otac je Ozrena i Tihane. Ozren je filozof i društveni teoretičar koji radi u Berlinu iu braku je s hrvatskom pjevačicom i zvijezdom dvijetisućih godina Vesnom Pisarović.

Jedan je od inicijatora osnivanja Tesla štedne banke, prve srpske banke u Hrvatskoj, u kojoj je predsjednik Nadzornog odbora. Godine 1982. dolazi na Odsjek za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu u svojstvu istraživača, a zatim postaje asistent. Bavi se sociolingvistikom, psiholingvistikom i lingvističkom pragmatikom. Magistrirao je u Ljubljani 1984. 1989., sa zvanjem docenta, postaje voditelj novoformirane Katedre za primijenjenu lingvistiku i orijentalne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu da bi potom doktorirao filologiju.

Autor je više radova i knjiga iz oblasti nauke o jeziku. Godine 1986. osnovao je časopis o jeziku “SOL” u kojem je bio glavni urednik do 1992. Godine 1996. boravio je kao istraživač u centru Woodrow Wilson i Washingtonu, (eng: Woodrow Wilson International Center for Scholars), a 1998. i 1999. na sveučilištu Cornell u New Yorku. 

Plenković se danas posebno uzdaje u Pupovca koji tvrdi da je Tuđman zločinac, koji nikakva prava nije davao Srbima, s druge strane Plenković poziva na tuđmanizam, a sa Pupovcem je u koaliciji.

Jedna od laži Milorada Pupovca:

Izvor: Dnevno.hr/Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: E.P/D.Š.Š/Foto: snimka zaslona/You Tube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.