‘NEMAMO JE*ENIH AVIONA ZA SLANJE!’ Brutalna poruka Zelenskom, velika obećanja mogla bi biti ćorak: Možda će biti prekasno

09.02.2023. 14:50:00

PREVIRANJA SAVEZNIKA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Bruxelles gdje se susreo s čelnicima zemalja EU-a.

Kad se pojavio u Europskom parlamentu dobio je ogroman pljesak. Tamo ga je dočekala predsjednica Parlamenta Roberta Metsola i priređen svečani doček uz sviranje ukrajinske i europske himne, prenosi Dnevno.hr.

Ovo je drugi dan iznenadne ‘europske turneje’ ukrajinskog predsjednika. Podsjetimo, u srijedu je ujutro bio u Londonu, a navečer u Parizu, gdje je razgovarao s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom i njemački kancelarom Olafom Scholzom.

Naime, ovaj sastanak s najmoćnijim europskim saveznicima ima jasan cilj: uvjeriti ih da brže pošalju najmodernije oružje, a novi zahtjev uključuje i borbene avione.

Zelenski potiče Veliku Britaniju da pošalje borbene zrakoplove

Podsjetimo, u srijedu je objavljeno da Velika Britanija razmatra mogućnost slanja borbenih zrakoplova u Ukrajinu nakon što je to Zelenski zatražio u strastvenom pozivu na ‘krila za slobodu’ u britanskom parlamentu.

Čak je povukao paralelu s prkosom Britanije nacistima u Drugom svjetskom ratu: “Velika Britanija, pružila si ruku pomoći kada svijet još nije shvatio kako reagirati.”

Iz Downing Streeta dolaze signali da je britanski ministar obrane Ben Wallace zamoljen da ispita “koje bi avione mogli dati” Ukrajini, ali je upozorio da je to “srednje – do dugoročno” rješenje.

Međunarodna rasprava bjesni o tome koliko daleko bi Zapad trebao ići u naoružavanju Ukrajine, a Zelenski je zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu na njegovoj ulozi u nagovaranju drugih saveznika da pruže veću potporu.

‘Ništa nije isključeno’

Njegove molbe potaknule su britanskog premijera Rishija Sunaka da iznese najpozitivnije komentare o potencijalnoj opskrbi borbenih aviona Ukrajini.

“Bili smo vrlo jasni, i bili smo jasni već duže vrijeme, da kada je u pitanju suradnja i vojna pomoć Ukrajini, ništa nije isključeno”, rekao je Sunak. “A to je zato što smo odlučni osigurati da Volodimir i Ukrajinci mogu pobijediti rusku agresiju.”

U ponudi Typhoon zrakoplovi

Pritisak na Sunaka da Ukrajini pruži još jaču potporu dolazi i iznutra. Naime, Boris Johnson, bivši premijer, rekao je da bi Sunak trebao učiniti više kako bi pomogao Kijevu.

“Vrijeme je da Ukrajincima damo dodatnu opremu koja im je potrebna da poraze Putina i vrate mir u Ukrajinu. To znači rakete većeg dometa i topništvo”, rekao je. “To znači više tenkova. Znači avioni. Imamo više od 100 Typhoon aviona. Imamo više od 100 tenkova Challenger 2. Najbolja pojedinačna upotreba za bilo što od ovoga je rasporediti ih sada radi zaštite Ukrajinaca.”

Ranije u srijedu, Sunak je najavio da će Britanija započeti s obukom ukrajinskih pilota i otputovao je sa Zelenskim u jugozapadnu Englesku kako bi vidio obuku ukrajinskih trupa s tenkovima Challenger 2.

Ujedinjeno Kraljevstvo pokušalo je ublažiti očekivanja da bi moglo uskoro poslati zrakoplove Eurofighter Typhoon u Ukrajinu, rekavši da su oni “složeni dijelovi strojeva” i da bi moglo potrajati nekoliko godina da se osposobi pilot da njima upravlja, piše Financial Times.

Zelenski se čudio: Toliko treba za obuku pilota?

No Zelenski se činio neuvjerenim. “Nisam ni znao da su bile potrebne tri godine da se obučava takav pilot”, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sunakom. “Poslat ćemo vam pilote koji su već trenirali dvije i pol godine, ma dajte.”

Dužnosnici su rekli da će biti potrebno oko šest mjeseci da se obuče već iskusni piloti i inženjeri za letenje i servisiranje aviona Typhoon. Uzimajući u obzir logistiku, to znači da je malo vjerojatno da će biti operativni u Ukrajini prije početka 2024.

Najvjerojatniji kandidat bi bili takozvani Tranche 1 ili Eurofighter Typhooni prve generacije, od kojih bi neki trebali biti povučeni iz službe do 2025. godine.

Jedan britanski ministar rekao je: “Svi će se sjetiti izraza ‘krila za slobodu’ i ne vidim kako Zelenski neće na kraju dobiti ono što želi od toga.”

Rusko veleposlanstvo u Londonu upozorilo je da bi isporuka aviona Ukrajini imala “vojne i političke posljedice za europski kontinent i cijeli svijet”.

Raste zabrinutost da je ukrajinski prozor za protuofenzivu u proljeće uzak, dok Rusija gomila snage, što navodi saveznike da pošalju težu opremu poput tenkova, borbenih vozila pješaštva i oružja većeg dometa.

Upitan o britanskom potezu, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da Washington stalno procjenjuje potrebe Ukrajine, zajedno sa saveznicima i partnerima.

“Ono što je vitalno nije samo određeni sustav naoružanja ili dio opreme, jednako je važna značajna obuka . . . i sposobnost da ga održi.”

Ukrajinski dužnosnici rekli su da bi F-16 mogli presresti krstareće rakete i napasti bespilotne letjelice koje Rusija koristi za gađanje infrastrukture i civilnih objekata, dok istovremeno pružaju potporu kopnenim snagama.

Analitičari kažu da će Velika Britanija vjerojatno obučavati ukrajinske pilote u simulatorima po NATO standardnim procedurama, prikazu informacija u kokpitu, formatima programiranja oružja i taktikama.

“Ideja je da kada Ukrajina u jednom trenutku dobije NATO borbene avione, obuka će trajati kraće”, rekao je Justin Bronk, viši znanstveni suradnik u think-tanku Royal United Services Institute u Londonu.

Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, Yuriy Ignat, rekao je krajem prošle godine da je otprilike 50 iskusnih ukrajinskih pilota sa znanjem engleskog jezika odabrano i da su spremni za početak obuke na zapadnim zrakoplovima. Mnogi od njih trenirali su s američkim snagama tijekom vježbi prije rata.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva u srijedu je najavilo daljnje sankcije Rusiji.

“Pobjeda će promijeniti svijet i to će biti promjena koju svijet već dugo treba”, rekao je Zelenski u Westminster Hallu. “Nakon što zajedno pobijedimo, svaki agresor, bio on velik ili mali, znat će što ga čeka ako napadne međunarodni poredak.”

Poruka Zelenskom: “Nemamo nikakve je**** avione za slanje”

No, britanski mediji prenose da su neki u Vladi i dalje skeptični prema ideji slanja zrakoplova Ukrajini, što bi koštalo stotine milijuna funti i moglo bi trajati mjesecima, ako ne i godinama.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Dorsetu u srijedu navečer, premijer Sunak je rekao da je mogućnost slanja borbenih zrakoplova “dio razgovora” i dodao da “ništa nije dogovoreno”.

Insajderi vlade priznaju da možda neće biti moguće poslati zrakoplove na vrijeme kako bi se promijenio trenutni rat, ali postoji razumijevanje da je jedan od motiva dugoročno ojačati ukrajinske vojne sposobnosti tako da Rusija i drugi potencijalni agresori nikada više ne pokušaju zarobiti tuđi teritorij.

Sunak se također nada da bi Ujedinjeno Kraljevstvo, postavši prva velika zapadna sila koja je poslala borbene zrakoplove u Ukrajinu, moglo potaknuti druge saveznike poput SAD-a i Njemačke da slijede njihov primjer.

“Utjecaj brojeva važan je aspekt ovoga”, rekao je izvor blizak premijeru. Drugi insajder je dodao: “Bili smo među prvima koji su rekli da ćemo poslati Challengere (tenkove), a drugi su nas slijedili.”

No, neki u Vladi i dalje su skeptični prema toj ideji. Kako prenosi Inews, jedan ministar je čak rekao: “Nemamo je*enih aviona za dati!”

Joe Biden je do sada odbacio slanje američkih zrakoplova F-16, ali neki od njegovih saveznika guraju promjenu mišljenja.

Izvor iz Washingtona rekao je: “Još nema nikakvih odluka, ali raspoloženje se svakako mijenja prema isporuci F-16 Ukrajini. Generali počinju sve više razgovarati o tome, a ako možemo osigurati tenkove zajedno s mnogim saveznicima, onda postoji sve veći argument da možemo osigurati i avione. Oni su ipak samo još jedan dio opreme.”

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Guliver/ Reuters/ Eric Vidal

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.