Neutješni roditelji djevojke koju je ubio policajac: ‘Nikad nam sućut nisu izjavili’

03.12.2023. 15:55:00

Mihaela Berak rođena je na 11 obljetnicu pada Vukovara. Nedavno je trebala proslaviti 21. rođendan. No, taj veseli dan nikad nije dočekala. Života ju je lišio hicem iz službenog pištolja policajac Marko Smažil, s kojim se kratko viđala.

Posljednji je to od mnogobrojnih slučajeva nasilja nad ženama koji su završili najcrnjim ishodom. Upravo povodom nedavno obilježenog Međunarodnog dana borbe protiv nasilja na ženama, o slučaju koji se dogodio samo dan prije obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Mihaelini roditelji su “istresli dušu” u emisiji Nedjeljom u 2. Kažu da je bila radosna djevojka koja je oko sebe širila sreću.

“Naša Miha, naša radost, sve naše. Ona je bila dijete koje je oko sebe širilo pozitivu, okružena uvijek prijateljima, ambiciozna. Uvijek smo suprug i ja znali reći da je imala svoj stav, od vremena kad je išla u vrtić znala je što će odjenuti… Pa sve do upisa na fakultet, kad je u sebi prepoznala onaj osjećaj da želi pomagati ljudima, da želi biti s djecom koja nemaju roditeljsku skrb, da želi podršku ženama koje su zlostavljane, koje su u sigurnim kućama, da svima njima pruži potrebnu podršku…”, rekla je plačući Mihaelina majka.

Policijsko zataškavanje

U početku je policija nastojala slučaj prikazati kao samoubojstvo. Sam je ubojica navodno nazvao svoje kolege i to im rekao. No, klupko se ubrzo počelo otpetljavati pa su se pojavile i teorije o njenoj smrti koje se nisu slagale s pričom mladog policajca koji je tog dana zadužio novu futrolu za pištolj kojim je, ispostavilo se, ubio Mihaelu.

Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske, Ladislav Bece ustvrdio da je 26-godišnjak slučajno nastrijelio djevojku nespretno baratajući pištoljem. Ipak, za to mu je trebalo tjedan dana, kao i za priznanje da je tek na očevidu, kojim je rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetnika, utvrđeno da je riječ o ubojstvu, a ne samoubojstvu. Sporna je bila i kvalifikacija kaznenog djela, jer je policajac najprije osumnjičen za ugrožavanje života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a tek potom za ubojstvo.

“Sada stoji kvalifikacija ubojstva, ali i idućih mjeseci poduzimat će se istražne radnje i prikupljanje dokaza, poput pretraga mobitela i eventualnih vještačenja, pa ne znači da će u konačnici ta kvalifikacija ostati, ali tu ne vidimo ništa sporno”, dodao je Bece. 
Bez isprike

Mihaelini roditelji nikad nisu dobili ispriku ni od policajca, ni od policije. To ih još više boli.

“Pokušaj zataškavanja, prije toga laganje da je sama izvršila samoubojstvo, je nama samo dodatno ozljeđivana rana. Mi znamo svoje dijete, nitko nije mogao pojmiti to što se plasiralo u medijima. Ne mogu shvatiti da je netko to mogao tako plasirati. Mi smo saznali tko je Mihaelu ubio kad smo došli na patologiju. Mi smo sve iz medija čuli, nismo mogli doći sebi. Mi smo izgubili dijete, koje nam nitko ne može vratiti, ali taj nedostatak poštovanja prema žrtvi, prema roditeljima, sestri… je nešto što podjednako boli. Nikad nam sućut nisu izjavili. Nitko”, rekli su njeni roditelji. 

Zbog njenog ubojstva organizirani su prosvjedi diljem zemlje, koji su imali dva cilja; ukazati na propuste u sustavu, ali i upozoriti na sve raširenije nasilje nad ženama. Jedna od organizatorica prosvjeda u Osijeku, Maja Celing Cerić rekla je da su se mnogi bojali doći prosvjedovati zbog moguće odmazde, no njena će građanska inicijativa “Kava za ženska prava” nastaviti s ovakvim akcijama sve dok ne dođu do istine. Student s osječkog Pravnog fakulteta, Karlo Rašić rekao je da su došli izraziti nezadovoljstvo postupanjem policije nakon ubojstva njihove kolegice Mihaele.

Foto: Privatna arhiva
Htjela pomoći drugima

Mihaelina prijateljica otkrila je medijima kakva je ona zaista osoba bila. Kaže da je radila i po šest poslova kako bi si mogla priuštiti autoškolu. “Njoj odustajanje nije bilo opcija”, rekla je između ostalog i opisala kolika je “dobrica” bila ubijena djevojka.

“Moja Mihaela je cijeli život podredila pomaganju drugima i u tome je baš uživala. Socijalni rad je upisala upravo kako bi mogla olakšati odrastanje djeci bez roditelja, posljednje dane starcima i, zamislite, pomoći zlostavljanim ženama koje su se uspjele otrgnuti iz ralja predatora. Nije li krajnje nepravedno da je jedna takva dobrica tako nemilosrdno poslana na drugi svijet?”, upitala se. 

Njeni se roditelji nikad neće moći pomiriti s ovim teškim gubitkom kojeg je uzrokovao policajac kojeg je sustav pokušao zaštititi.

“Željela je ove godine položiti vozački ispit. I sama je radila po tri posla i svugdje gdje je radila, svi su imali samo lijepe riječi. Nismo mogli pojmiti da se ona više neće vratiti na naša vrata. Ponekad se nadam, pogledam navečer kad se probudim, možda se pojavi i kaže: ‘Mama, to je bila šala, vratila sam se’. Ne možemo, ne možemo shvatiti da našeg djeteta više nema. To je nemoguće”, zaključuje Mihaelina majka.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: privatni album

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.