Obilježena 31. obljetnica oslobađanja svih vojnih objekata u Đakovu i đakovštini

16.09.2022. 09:52:00

Jučer, 15. rujna obilježena je  31. obljetnica od oslobađanja svih vojnih objekata u gradu Đakovu i đakovštini.

Simbolično, u 17.15 sati, kada je započela akcija prije 31. godinu, započeo je središnji program ispred Spomenika hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala se počast i zahvalnost svim poginulim braniteljima i civilima poginulim u Domovinskom ratu.

Polaganju je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Antun Galić sa suradnicima, obitelj poginulih branitelja, MORH-a, udruge veterana 122. brigade, 3. Gbr Kuna Đakovo, udovice poginulih branitelja, HVIDR-a Đakovo, Udruga dragovoljaca Đakovštine , Vumddrh, političke stranke ( SDP) grada Đakova i ostali suborci i veterani iz Đakova i okolice.

U sklopu obilježavanja 31. obljetnice oslobađanja svih vojnih objekata u gradu Đakovu i đakovštini, u organizaciji Udruge veterana 122. brigade,   kao dio manifestacije “Zvonila su zvona katedrale naše”, u prostoru Centra za kulturu održalo se otvorenje izložbe Udruge veterana 122. brigade HV Đakovo pod nazivom “Đakovo u Domovinskom ratu”. Osim u Centru za kulturu, dio fotografija bit će postavljen i u Kući Reichsmann te u prostorima Udruge.

 

Nakon centralnog obilježavanja, za sve sudionike organiziran je domjenak u prostorijama Udruge.

Da podsjetimo, 

tog  15. rujna 1991.g. u 17,15  sati na Đakovo su ispaljene granate iz vojarne u Dračicama  te je prva granata pogodila silos, a ostale su padale po gradu.


  Za vojno djelovanje bili su zaduženi Zvonko Berc, Mirko Štrk i Božo Blažević.


Planom je bilo predviđeno da 2. bojna 107. brigade, bez 3. satnije i pratećeg voda, aktivna garda te pričuvna i djelatna policija napadaju vojarnu u Dračicama. Malu vojarnu je napadao prateći vod 2. bojne i pričuvna policija. Šumu Gaj je napadala 3. satnija 2. bojne i diverzantski vod. Poligon Nabrđe napadao je protudiverzantski vod, samostalni vod Gašinci i policija iz Levanjske Varoši.
Nakon 67 sati borbe, vojarne su osvojene.

Vojarna u gradu bila je manja, ondje je bilo oko 50 vojnika i zapovjednika JNA. U šumi Gaj također 50 do 60 vojnika, a u Nabrđu oko 70 vojnika. Sve ostalo, dakle glavnina, bilo je u vojarni Dračice, gdje je bilo smješteno zapovjedništvo i teško naoružanje.
Treba naglasiti da je toga dana u srijedu od zarobljenog naoružanja srušen i prvi JNA zrakoplov u Đakovu .
Nakon zauzimanja vojarni, “Malu vojarnu” i “Veliku vojarnu” u kojoj su zaplijenjene 3 bitnice protuoklopnih topova T-12 od 100 mm, zatim vojno skladište “Gaj” u kojem je zaplijenjeno naoružanje za protuoklopni divizijun i streljivo za protuoklopnu brigadu, kao i svo oružje tamošnje TO Đakova. Zauzet je i vojni poligon “Gašinci” u kojem je zaplijenjeno 5 tenkova i 7 oklopnih transportera
a  predalo se 69 oficira i podoficira, od toga 10 visokih oficira. To su činovi major, potpukovnik i pukovnik. Za te zarobljenike, razmijenjeni su naši zarobljeni pripadnici ZNG-a s Manjače.

Zarobljeno je i 18  novih BOV-ova, „trocjevaca“ 20 mm, od kojih je kasnije ustrojen protuzrakoplovni šokački divizion “.
Do samog napada na vojarne, u Đakovu je bila ustrojena 2.bojna 107.( vaplovačke) brigade a nakon oslobođenje vojarni i zarobljavanja veče količine naoružanja,26.09.1991. godine , oformita je 122. brigada .
U tijeku osvajanja vojarni, na hrvatskoj strani bilo je 4 poginula i 26 ranjenih a na JNA strani bilo je dva pripadnika JNA a 16. ih je ranjeno .
Željko Trbar je prvi poginuli  branitelju u oslobađanju Đakova . Bio je pripadnik 3. GBRA Kuna .

Izvor: portal.veterani.info/Foto: Drazen Jurmanovic

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.