Obilježena 32. godišnjica razmjene zatvorenika iz srpskih logora: Pitanja pravde i sjećanja

14.08.2024. 14:04:00

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) u srijedu je kod Spomenika Vrata slobode u Nemetinu obilježilo 32. godišnjicu velike razmjene koja se dogodila 14. kolovoza 1992. godine. Tog dana oslobođeno je 714 hrvatskih branitelja i civila iz srpskih koncentracijskih logora. Također, obilježen je Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora iz Domovinskog rata.

Na cesti između Nemetina i Sarvaša kod Osijeka, tog dana prije 32 godine, izvršena je najveća razmjena ratnih zarobljenika iz srbijanskih logora. U Hrvatskoj je tog dana slobodu dočekalo 714 osoba.

Hrvoje Šimunović, koji se javio za Dnevnik HTV-a iz Nemetina, istaknuo je kako je s obilježavanja poslano nekoliko važnih poruka. Naglasio je važnost procesuiranja svih zločina te kazne za one odgovorne za zločine nad civilima i vojnicima.

"Ima tu nekoliko otegotnih okolnosti. Jedno od tih je da Republika Srbija ne priznaje postojanje koncentracijskih logora, a pred Hrvatskom je još mnogo pravnih bitaka", rekao je Šimunović. Zdravko Komšić, predsjednik HDLSKL-a, dodao je kako su podnesene kaznene prijave za ratne zločine u Srbiji, no proces ide sporo zbog odbacivanja tog priznanja od strane Srbije.

Komšić je istaknuo da dok vlade Srbije i Hrvatske ne postignu dogovor, tužbe logoraša protiv Srbije će se odvijati polako ili čak i neće biti rezultirane. Srbija ne priznaje postojanje srpskih koncentracijskih logora na svom području, gdje su držani hrvatski branitelji i civili. "Dok se vlast u Srbiji ne promijeni, neće biti značajnih promjena", smatra Komšić.

Ipak, bivši zatočenici srbijanskih logora imaju potporu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra Tome Medveda, koji financiraju tužbe koje nisu jeftine. Komšić je naveo da je kroz srpske logore prošlo nešto manje od 8.000 osoba prema službenim podacima Crvenog križa, dok prema njihovim podacima više od 30.000 ljudi.

Damir Buljević, predsjednik HDLSKL-a Osječko-baranjske županije, podsjetio je na važnost sjećanja i okupljanja preživjelih logoraša svake godine u Nemetinu. Naglasio je kako je važno da mlađe generacije razumiju i cijene žrtvu hrvatskih branitelja koji su izborili slobodu.

Buljević je dodao da nisu zadovoljni brzinom procesuiranja ratnih zločina, iako postoje pomaci. U posljednjem razvoju situacije, prije nekoliko mjeseci donesena je prva nepravomoćna presuda u korist jednog logoraša koji je tužio Srbiju za ratnu odštetu, nakon što su tužbe stajale u Beogradu dvije godine.

"Presuda suda u Beogradu u korist našeg logoraša može otvoriti jednu veliku priču koja bih mogla utjecati na sve logoraše koji su podnijeli tužbe", rekao je Buljević, ističući da trenutno postoji više od 40 takvih tužbi.

Đuro Gelenčir, razmijenjeni zatočenik, izrazio je svoje osjećaje o slobodi koju je dočekao: "Bio sam sretan. To se ne može opisati. Kad sam došao, kad sam vidio društvo s kojim sam ratovao, s kojim sam živio i dijelio dobro i zlo... Ma opet, da su nam rekli, išli bi ponovno nazad."

Izvor: HRT

Izvor: HRT/Foto:spomen ploča/Nemetin/fenix-magazin.de

Izvorni autor: PDN/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.