Od Bajage do Lepe Brene: Koji su kontroverzni srpski pjevači nastupali ili htjeli nastupati u Hrvatskoj?

23.06.2022. 15:02:00

Miroslav Ilić, srpski pjevač koji je svojevremeno pjevao četničke pjesme i veličao ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, Dražu Mihailovića trebao bi danas nastupiti u Velikoj Gorici. Koncert se održava uoči Dana antifašističke borbe te je veliki dio javnost ovu informaciju dočekala s neodobravanjem, piše narod.hr .

No, nije to prvi puta da kontroverzni srpski pjevači održavaju ili pokušaju održavati koncerte pred hrvatskom publikom. Posljednjih godina dogodilo se više skandala vezanih uz, uglavnom pjevače turbofolka, a eventualno reakcije stizale su tek nakon brojnih inicijativa hrvatskih branitelja.

Što se samog Miroslava Ilića tiče, njemu su zbog “četnikovanja” bili zabranjeni koncerti u Sarajevu, ali ne i u Zagrebu. Ilić je već nastupao u Hrvatskoj, 2019. godine na festivalu Rujanfest, koji se održava uz pokroviteljstvo Grada Zagreba.

Iste godine je Fahreta Jahić Živojinović, poznatija kao Lepa Brena održala je turbofolk koncert u zagrebačkoj Areni koncert te se sastala sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Za vrijeme koncerta vijorile su jugoslavenske zastave sa zvijezdom petokrakom pod kojima su počinjeni nebrojeni zločini nad hrvatskim narodom od Drugog svjetskog rata i poraća do Domovinskog rata, do Vukovara, Ovčare i ostalih stratišta diljem Domovine.

Lepa Brena i Bora Drljača

Tom su se prilikom oglasili i hrvatski generali koji su bili za otkazivanje njezinog nastupa.

“Je li slučajno da se ovo vrijeđanje i sramoćenje odvija u Adventu, zagrebačkome Adventu, kojim se volimo hvaliti pred cijelim svijetom, desetak dana prije Božića, tjedan dana prije izbora za predsjednika RH?”, upitali su umirovljeni generali Ivan Tolj, Ivan Kapular, Marinko Krešić i Mile Ćuk.

Lepa Brena je rodom iz Tuzle, ali već od studentskih dana živi u Beogradu. Ratne 1993. godine snimljena je u Brčkom (koje je tada bio pod okupacijom srpskih snaga) u uniformi agresorske vojske ‘Republike Srpske’.

S druge strane turbofolk koncert Bore Drljače u Istri bio je otkazan nakon negodovanja javnosti. On je poznat po slavljenju ratnih zločinaca Radovana Karadžića, ‘kapetana Dragana’ i takozvane ‘Krajine’ u vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku. Koncert je trebao održati u Domu hrvatskih branitelja, a otkazan je tek nakon intervencije gradonačelnika Pule.

Stanić Momo i Bajaga

Srpski pjevač Momčilo Stanić Momo, nekadašnji voditelj službenog Vojnog orkestra 39. banijskog korpusa agresorske vojske srpske krajine te izvodio pjesme koje potiču na širenje mržnje nije održao koncert 2019. godine u Vukovaru, također na inicijativu branitelja. Organizator Zavičajni klub Kordunaša i Banijaca “Miloš Vojnović” otkazao mu je koncert nakon reakcije gradonačelnika Ivana Penave, koji je MUP-u i Općinsko državno odvjetništvo da djeluju u skladu sa svojim ovlastima.

Godine 2018. Momčilo Bajagić Bajaga nastupio je u Slavonskom Brodu na Slavonija Festu, unatoč inicijativi branitelja da se ovaj koncert otkaže. Bajaga je nastupio na koncertu u organizaciji CMC televizije, Turističke zajednice i Grada Slavonskog Broda te na otvorenju Špancirfesta u Varaždinu, ali je zato njegov koncert u Karlovcu iste godine bio otkazan, također nakon negativne reakcije javnosti.

Njegov nastup na Danima piva u Karlovcu bio je otkazan na inicijativu branitelja zbog čega se pokrenula burna rasprava u javnosti. Bajaga je također nastupio na otvorenju ovogodišnjeg Špancirfesta u Varaždinu, unatoč sugestiji Puma da se i ovaj koncert otkaže.

Branitelji Bajagi zamjeraju pjevanje stihova ”Kreće armija najjača na svetu, kreće armija u osvetu. Jednom zauvek armija srpska, jednom zauvek sve će da vas smrska”, iako on poriče da ju je ikada izvodio.

Politolozi braniteljske inicijative protiv koncerata vidjeli kao “znak da je društvo bolesno”

Inače, kada su branitelji pokrenuli inicijative za zabranu njegovih koncerata analitičari s Fakulteta političkih znanosti Nebojša Blanuša i Gordana Vilović za HINA-u su ustvrdili da su takve braniteljske inicijative opasan projekt i znak da je društvo teško bolesno.

U toj analizi za Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju, Nebojša Blanuša je ocijenio kako pojavu treba sagledati u kontekstu nacionalne euforije nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji u sklopu koje su ”određenim ljudima koji baš ne mare za pluralizam i toleranciju različitih mišljenja porasla krila”.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: PDN,kolaž

Izvorni autor: Stjepko Vladić/Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.