OKUPACIJA LOVASA: Preživjeli ispričao pakao u Lovasu

10.10.2021. 10:00:00

Mjesta Lovas i Opatovac su u listopadu 1991. godine u vrijeme srpske agresije i okupacije doživjela veliku tragediju. Posebno stravična sudbina zadesila je selo Lovas.

Lovas je privremeno okupiran 10. listopada 1991. godine… Okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad, jedan su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, koji su nakon toga protjerani. Izuzev činjenice da je u toj općini zvjerski i na posebno okrutan način ubijeno 87 Hrvata, Lovas se izdvaja i kao mjesto koje je poslužilo za realiziranje sulude, srpske ideje čišćenja minskog polja tijelima nesretnih mještana koji su natjerani kroz njega proći.

Preživjeli svjedok: “Boli su nas noževima”

“Najprije su nas dan prije tako porobljene poredali u jedno dvorište u kojem su nas neprekidno tukli, mučili i boli noževima. A onda su nas naglo postrojili u dvije kolone i rekli nam da idemo brati grožđe. Putem su ubili Boška koji nije mogao brzo hodati, usporavao ih je”, kazao nam je Ivan Mujić, čovjek koji je samo čudom preživio strahotu u Lovasu.

Ivan Mujić: Foto/Facebook

Ukupno 47 godina zatvora za zločin u Lovasu

“Bilo nas je 51… Natjerali su nas da zauzmemo širinu polja, primimo se za ruke i nogama glumimo ‘košnju’. Tada smo ugledali ukopane mine i zaustavili se. Međutim, četnici su cijelo vrijeme bili na sigurnoj razdaljini i držali nas na nišanu. Pitali su nas ‘zašto ste stali?’ Kada su shvatili da ne želimo dalje, jedan četnik se zaletio i gurnuo jednog od nas… Jasno sam vidio kako pada na minu i aktivira je, a oni su nam istodobno počeli pucati u leđa. S jedne strane minsko polje, s druge poludjeli četnici koji nas u njega tjeraju. Nisam imao izbora, bacio sam se unatrag i pao potrbuške. Osjetio sam kako se ispod mene stvara krvava lokva jer su me geleri u potpunosti izrešetali”, kaže Mujić kojem je tada izrešetana cijela lijeva strana, plućno krilo, tanko i debelo crijevo.

Posebni Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu prije 2019. godine je osmoricu optuženika za ovaj ratni zločin dodijelivši im ukupno 47 godina zatvoraŽeljko Krnjajić osuđen je na šest godina zatvora, Milan Devčić na osam, Darko Perić i Radovan Vlajković na pet godina, Radislav Josipović na četiri, Saša Stojanović na sedam, a Jovan Dimitrijević i Zoran Kosjer na na šest godina zatvora. Tijekom procesa umrlo je pet optuženika, jedan je postao procesno nesposoban zbog bolesti, a promjenom optužnice, u ponovnom se procesu sudilo samo osmorici. Također, u drugom je sudskom procesu smanjen broj žrtava nad kojima su počinjeni ratni zločini sa 69 na 29 ubijenih.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Screenshot

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.