Pakrac zaboravljeni grad: Znate li otkuda je zapravo krenuo Domovinski rat?

01.03.2020. 16:50:00

Grad Pakrac, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, u suradnji s Koordinacijom ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika, tradicionalno obilježavaju 1. i 2. ožujka prisjećajući se tih dana i davne 1991. godine, kada je počeo prvi oružani sukob hrvatskih policijskih redarstvenih snaga s naoružanim srpskim ekstremistima te kao početak oružane borbe hrvatskog naroda za samostalnu i suverenu Hrvatsku.

Grad Pakrac i ove godine poziva na obilježavanje tog datuma, u nadi da će 2. ožujka ući u službeni kalendar praznika RH, čime će se početak Domovinskog rata na dostojan način obilježavati diljem Hrvatske. Inače, Domovinski rat u Hrvatskoj započeo je u Pakracu, s prvim danom ožujka ’91. godine, oružanim sukobom policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima.

Zabilježeno je to i kao prvi otvoreni oružani sukob na području Hrvatske. O Pakracu se pak danas u Hrvatskoj jako malo zna, i jako malo govori. Zna se tek da je riječ o zapadnoslavonskom gradu, u kojem danas živi oko osam tisuća duša. Pretrpio je ovaj grad ukupnu ratnu štetu koja iznosi 263.325,000 eura.

Ratna šteta u gospodarstvu iznosi 64 mil. eura, a u društvenim djelatnostima 18 mil. eura. Ujedno je izbrojeno i 4730 oštećenih i uništenih stambenih objekata u Pakracu. Za ovaj grad, ali i cijelu Hrvatsku početak ožujka trebao bi biti iznimno važan,  jer kako kažu ondašnji branitelji i svjedoci rata, ali i povijesne arhive, danas je moguće samo nagađati što bi se dogodilo da tadašnje političko vodstvo RH nije odobrilo intervenciju policijskih snaga u Pakracu, budući da je tadašnja skupština Općine Pakrac izglasala pripojenje tzv. SAO Krajini.

Bez policijske intervecije sudbina nesrpskog naroda nalikovala bi onoj kninskoj. Smatra se da bi broj ubijenih i zatočenih bio čak i veći, a u pitanje bi se dovela mogućnost obrane velikog djela Hrvatske. Pakrac i Lipik, gradovi su koji su dakako uz Vukovar najviše stradali u Domovinskom ratu.

Osim velike materijalne štete, ovaj kraj obilježila je i smrt 300 branitelja, a još uvijek nisu pronađeni posmrtni ostaci tadašnjeg vođe Hrvatskog naroda i mirotvorca, doktora Ivana Šretera. Lipik je ujedno prvi oslobođeni grad u RH, dok je Pakrac do Bljeska bio podijeljen grad.

“Ovim obilježavanjem želimo postići da se od strane mjerodavnih institucija Republike Hrvatske, ali i od sveopće hrvatske javnosti, na pravilan način vrednuje uloga policije Republike Hrvatske, policijskih postrojbi koje su poslije nestale, odnosno iz kojih su nastale elitne postrojbe Hrvatske vojske, kao npr. PJP Pionirac, PJP Kumrovec, PJP Rakitje, Gradova Pakraca i Lipika te njihovih branitelja (mislimo na sve one koji su branili ta dva Grada, bez obzira otkuda su došli)”, ističu iz Grada Pakrca.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.