POKOLJ NAD ČESIMA U IVANOVOM SELU, 21. RUJNA 1991. GODINE

21.09.2020. 08:09:00

Ivanovo Selo, naselje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (općina Grubišno polje) nastanjeno u većini žiteljima češke nacionalnosti, doživjelo je 21. rujna 1991. godine jedan od najtužnijih dana u svojoj povijesti.

 Susjedi - Srbi iz iste općine, napali su ih bez ikakvoga povoda i razloga u rano jutro, uz pomoć "JNA" iz više pravaca, te ubili 7 zarobljenih civila, 12 ranili, dok je sudbina jedne osobe ostala nepoznata.

 U nekim analizama navode se različiti povodi koji su doveli do napada i ovog zločina: među ostalim i to što je dio mladih Čeha iz ovog mjesta bio angažiran u postrojbama Zbora Narodne Garde, te da se jedan broj žitelja odmah po formiranju HDZ-a učlanio u ovu stranku. No, treba znati i biti svjestan činjenice, da su ekstremni Srbi u sklopu svog globalnog plana stvaranja "Velike Srbije" nastojali etnički očistiti sva područja koja su kanili uključiti u nju, tako da je potpuno pogrešno i neproduktivno tražiti bilo kakve druge razloge. Kako bi dosegnuli "zapadnu granicu Srbije" (Virovitica - Karlovac - Ogulin - Karlobag), morali su etnički očistiti i područje općine Grubišno Polje koje je ulazilo u taj prostor - i to je jedina prava istina.

 Ivanovo Selo u silovitom su protunapadu oslobodili mještani koji su služili u postrojbama ZNG-a u Grubišnom Polju i Daruvaru.

 Naselje su utemeljili doseljenici iz Češke, Šleske i Moravske, 1825. godine i ono je do 1869. godine nosilo naziv: Johannisdorf, dok se u lokalnom izričaju ne rijetko koristi i: Pemija ili češki naziv: Janova Ves. Najstarije je češko naselje u Hrvatskoj i u njemu žive vrijedni i radišni ljudi koji su dali značajan obol i u obrambenom Domovinskom ratu. Nažalost, od predratnog broja stanovnika (441), godine 2011., tamo ih je živjelo tek nešto preko polovice (samo 264).

 Mještani Ivanovog Sela bili su aktivno uključeni u obranu Bilogore i zapadne Slavonije od samoga početka agresije, a kasnije tijekom Domovinskog rata i u postrojbama Hrvatske vojske i policije na svim drugim bojištima, pa i u najvećima operacijama oslobađanja okupiranih područja ('Bljesak' i 'Oluja').

 Slučaj Ivanovog Sela i njegovih žitelja predstavlja svijetli primjer borbe za slobodu Republike Hrvatske i solidarnosti s hrvatskim narodom u najtežima danima njegove povijesti. Česi su, kao i Mađari, Slovaci, Bošnjaci, Romi, Ukrajinci, Slovaci, Nijemci, Austrijanci, dio lojalnih Srba i tisuće pripadnika svih drugih manjina, svoju sudbinu vezali za jednu jedinu Domovinu - Hrvatsku i za nju se borili žrtvujući i svoje živote.

 I to nama Hrvatima treba biti posebna čast i priznanje našoj pravednoj borbi za slobodu i dostojanstvo svih građana koji žive u Lijepoj Našoj i ovdje grade svoju budućnost. Naš je narod kroz cijelu svoju povijest na djelu dokazivao kako u Hrvatskoj ima mjesta za sve koji joj žele dobro  - kojoj god naciji, vjeri ili rasi pripadali.

 Neka je slava žrtvama Ivanovog Sela i vječni pokoj svim Česima koji su dali svoje živote za samostalnu Hrvatsku.

 

Zlatko Pinter/PDN

Izvorni autor: Pripremio: Zlatko Pinter/PDN/Foto:zvono.eu

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.