Policija privela mladiće u Pačetinu: Nosili kape sa srpskim kokardama

07.01.2022. 15:38:00

Vukovarsko-srijemska policija zatekla je u Pačetinu na pravoslavni Badnjak, dvojicu hrvatskih državljana, 23-godišnjaka iz Pačetina i 20-godišnjaka iz Danske, kako na glavi nose kape s istaknutim neprimjerenim simbolima, izvijestila je u petak policija.

“Oko 5,30 sati 6. siječnja policijski službenici zatekli su dvojicu hrvatskih državljana, 23-godišnjaka iz Pačetina i 20-godišnjaka iz Danske, prilikom pješačenja Popovićevom ulicom u Pačetinu noseći pritom na glavi kape s istaknutim neprimjerenim simbolima, čime su počinili prekršaj iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Kape su oduzete, a počiniteljima prekršaja uručeni su prekršajni nalozi”, navodi se u priopćenju PU Vukovarsko-srijemske.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o tzv. srpskim kokardama, znakovlju koje su nosile terorističke srpske dobrovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu.

Pačetin u Domovinskom ratu – jedno od terorističkih uporišta srpskih ekstremista

Podsjetimo, Pačetin je početkom 1990-ih godina bilo jedno od sela istočne Slavonije, uz Mirkovce, Markušicu, Tenju, Bijelo Brdo, Borovo Selo, Bršadin, Trpinju, Bobotu, Veru, Negoslavce, u kojima su uspostavljene terorističke baze srpskih ekstremista za napade na Osijek, Vinkovce i Vukovar te okolna sela.

Upravo su iz Pačetina 25. kolovoza 1991., na dan koji se smatra službenim danom početka Bitke za Vukovar, snage tzv. JNA iz vojarne u Vukovaru i postava u Borovu Selu, zajedno s pripadnicima pobunjenih srpskih sastava iz okolnih sela (Bršadin, Pačetin, Trpinja), krenule u napad na grad Vukovar i Borovo Naselje.

Krajem studenoga kod Pačetina pronađena masovna grobnica

Krajem studenoga 2021. kod divljeg odlagališta otpada uz cestu Pačetin – Bobota u blizini Vukovara pronađeni su posmrtni ostaci najmanje 10 osoba koji prema preliminarnim nalazima potječu iz Domovinskoga rata.

Hrvati u Vukovaru i selima oko Vukovara i dalje su uplašeni i ogorčeni jer su još uvijek živi svjedoci strašnih zločina koje su počinili pobunjeni Srbi u Domovinskom ratu na tom području. Hrvatska traži još 1853-oje nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Što o četničkim kokardama tvrdi Plenkovićev koalicijski partner?

Podsjetimo također, čelnik SDSS-a Milorad Pupovac, koalicijski partner Andreja Plenkovića, u četničkim kokardama ne vidi ništa kažnjivog.

“Ne postoji zakonska praksa… ne postoji zakonski okvir po kojem bi kokarda koju nose sljedbenici četničkog pokreta bila sankcionirana u našoj zemlji – ne postoji”, ustvrdio je Pupovac na Odboru za ustav poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora, u prosincu 2016. godine.

SOA iz godine u godinu upozorava na velikosrpski ekstremizam 

SOA RH iz godine u godinu upozorava na velikosrpski ekstremizam.

“I dalje su aktivne organizacije i pristaše četničkih pokreta u državama okruženja. Pri tome postoje i kontakti prema istomišljenicima u RH te prema ostalim organizacijama i pojedincima s velikosrpskih ideoloških polazišta. Ono što zabrinjava jest da je iskazivanje velikosrpskog i četničkog ekstremizma na području RH sve više zamjećivano i među mlađom populacijom…”, upozorila je u godišnjem izvješću za 2016. godinu.

U rujnu 2021. SOA ponovno upozorava “kako su i dalje prisutne pojave velikosrpskog ekstremizma”.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:narod.hr/Snimka zaslona

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.