Postoji li u Hrvatskoj ilegalna kineska policijska stanica? Stigao odgovor MUP-a na tvrdnje iz CNN-ova teksta

04.12.2022. 18:41:00

HRVATSKA CIJELO IZVJEŠĆE IZLAZI SUTRA

Hrvatska policija nema informacija o postojanju ilegalnih kineskih policijskih postaja u Zagrebu ili Hrvatskoj, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Hrvatska policija nema informacija o postojanju ilegalnih kineskih policija u Hrvatskoj, stoji u odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova na upit DNEVNIK.hr-a. Podsjetimo, CNN je objavio članak u kojem navodi da u državama diljem svijeta, uključujući i Hrvatskoj, postoje ilegalne policijske postaje pomoću kojih Kina prati, uznemirava ili vraća kineske državljane koji žive u egzilu.

Odgovor MUP-a prenosimo u cjelosti:

"Vezano uz objavljeni članak CNN-a i Izvješće Safeguard Defendera – koje će biti objavljeno sutra 5. prosinca – obavještavamo vas kako Ravnateljstvo policije niti iz vlastitih saznanja, a niti iz saznanja agencija s kojima surađuje, ne raspolaže s podacima o postojanju niti djelovanju ilegalnih policijskih postaja u Zagrebu ili Hrvatskoj.

Budući da se u obavljenom članku Hrvatska spominje u kontekstu 'ispitivanja uloge zajedničkih policijskih inicijativa', a ne u kontekstu ilegalnih policijskih postaja, obavještavamo kako se suradnja hrvatske i kineske policije ostvaruje temeljem Sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine o policijskoj suradnji koji je potpisan 3. prosinca 2012. godine te Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine o suradnji tijekom turističke sezone koji je potpisan 12. rujna 2017. godine.

Temeljem navedenog, kineski policijski službenici od 2018. godine sudjeluju u hrvatskom projektu 'Sigurna turistička destinacija', a koji se uspješno provodi od 2006. godine sa stalnom intencijom povećanja broja stranih policijskih službenika i policijskih organizacija koji se uključuju.

Projekt Sigurna turistička destinacija provodi se uobičajeno tijekom srpnja i kolovoza u priobalnim policijskim upravama te u Policijskoj upravi zagrebačkoj, a sve temeljem tipskog Memoranduma o suradnji s nacionalnim policijama i organizacijama koje sudjeluju.

Tako je tijekom 2018. godine u Hrvatskoj boravilo ukupno 6 kineskih policijskih službenika, a u 2019. godini 8 kineskih policijskih službenika. Nadalje, tijekom 2020. i 2021. projekt se provodio u smanjenom obimu te kineski policijski službenici tada uopće nisu boravili u Hrvatskoj da bi se ove, 2022. godine projekt proveo u punom opsegu te je u Hrvatskoj boravilo ponovno ukupno 8 policijskih službenika.

Svih navedenih godina kineski su policijski službenici u sklopu projekta boravili u Hrvatskoj u trajanju od mjesec dana – od sredine srpnja do sredine kolovoza – i to na području Policijske uprave zagrebačke, ličko-senjske, zadarske i dubrovačko – neretvanske, a na kojim područjima uobičajeno boravi najveći broj kineskih turista.

Naime, smisao provedbe projekta Sigurna turistička sezona jest da strani policijski službenici hrvatskim kolegama olakšavaju komunikaciju s turistima iz njihovih matičnih država, u situacijama kada im se ti turisti obraćaju za pomoć (bilo da su bili žrtve kaznenog djela ili prekršaja ili im jednostavno treba informacija).

Takav je slučaj i s kineskim policijskim službenicima koji, kao i drugi, službu obavljaju u nacionalnim policijskim odorama, bez naoružanja, bez primjene policijskih ovlasti i u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim policijskim službenicima.

Pored navedenog, suradnja hrvatske policije se, po potrebi, ostvaruje putem kineskog izaslanika pri Veleposlanstvu NR Kine u Zagrebu zaduženog za vojnu i policijsku suradnju, a cjelokupnu suradnju možemo opisati kao profesionalnu i pozitivnu.

Zaključno obavještavamo kako je u Hrvatskoj ove godine u projektu Sigurna turistička destinacija sudjelovao rekordan broj stranih policijskih službenika od početka provedbe projekta u 2006. godini, njih ukupno 100 - iz 20 policijskih organizacija iz 18 država diljem svijeta. Ukupan broj stranih policijskih službenika koji su od početka provedbe ovog projekta boravili u Hrvatskoj je 1010, a od čega su 22 policijska službenika iz NR Kine."

Tvrdnje CNN-a komentirao je i Ante Letica, bivši voditelj operacija SOA-e.

"Hrvatske obavještajne agencije, u prvom redu policija pa i DORH, trebaju otkriti takve pojedince i identificirati ih, prekinuti aktivnost i procesuirati ih po zakonskim propisima RH. Hrvatske službe i policija to mogu, imaju snage i sredstava, ali za takvo procesuiranje je potrebna i politička odluka jer će se na taj način dovesti u pitanje međuodnos između Kine i Hrvatske", rekao je Letica.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:zagrebacka-policija.gov.hr

Izvorni autor: Hina/Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.