Profesionalni prosvjednici: Tko stoji iza kontinuiranih prosvjeda protiv VRO Oluja i Hoda za Život?

03.08.2024. 13:18:00

Svake godine, uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, lijevi aktivisti, osobito feminističke grupe poput Ženske mreže Hrvatska i Centra za žene žrtve rata ROSA, organiziraju prosvjede na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Ovi prosvjedi usmjereni su na osudu, kako kažu, zločina počinjenih od strane HVO-a u operaciji Oluja nad srpskim civilima, pri čemu često preuveličavaju brojke, piše Narod.hr.

Zanimljivo je da se iste aktivistice redovito pojavljuju i na drugim prosvjedima, poput onih protiv Hoda za život i protiv molitelja krunice. Čini se da su ove aktivistice, među kojima se ističe crvenokosa Sanja Juras, koordinatorica Ženske mreže Hrvatska, stalne sudionice u prosvjedima svih vrsta. Juras je ove godine izazvala pažnju kada je na Hodu za život, iako je bio samo svibanj, javno izrazila nelagodu zbog vrućine, a istovremeno se žalila na policijsku zaštitu koja je štitila sudionike od verbalnih napada. Slične prosvjednice bile su prisutne i na prosvjedu protiv VRO Oluja.

Na fotografijama s jučerašnjeg prosvjeda protiv VRO Oluja, crvenokosa Sanja Juras je lako prepoznatljiva, uz nju su i crnokosa Nela Pamuković i Sanja Kovačić sa zelenom trakom.

Lijevo na fotografiji Sanja Juras, koordinatorica Ženske mreže Hrvatska te Nela Pamuković, Sanja Kovačić

Sanja Juras /Foto: FaH

Na sličnim fotografijama s Hoda za život iz 2023. godine, prepoznatljive su iste osobe, uključujući Nelu Pamuković, Bojanu Genov, Sanju Juras i Sanju Kovačić. Ove aktivistice često se pojavljuju na raznim prosvjedima, što postavlja pitanje što je uistinu njihova motivacija.

Hod za život i prosvjed protiv Oluje 2023.

Osim prosvjeda protiv operacije Oluja, ove grupe često se protive i Hodu za život, kao i održavanju molitvenih okupljanja poput muške krunice na trgovima. Aktivistice iz Ženske mreže Hrvatske, Centra za žene žrtve rata – ROSA i drugih feminističkih inicijativa, traže zabranu održavanja muških krunica te su aktivne u zagovaranju prava na pobačaj. Također nude podršku trudnicama koje žele obaviti pobačaj, a bile su posebno aktivne i u slučaju Čavajda, hvaleći se da su njihovim uslugama koristile 400 žena. Smatraju da su prosvjedi za život nerođene djece napad na ženske živote i toksični za žene.

Centar za žene žrtve rata – ROSA, feministička je i antimilitaristička organizacija osnovana 1992. godine, pružajući podršku ženama koje su preživjele ratno i ostale oblike nasilja na osnovu spola. Financirana je od države, Grada Zagreba i stranih donatora. Nela Pamuković, koordinatorica Centra, aktivna je u LGBT zajednici i bila je članica Koordinacijskog vijeća Koalicije za REKOM, kontroverzne inicijative koja je pokušala izjednačiti agresora i žrtvu u Domovinskom ratu.

Foto:Nela Pamuković/FaH

Ženska mreža Hrvatska okuplja nevladine organizacije koje se protive patrijarhalnom sustavu i spolnoj diskriminaciji. Mreža, koja broji 40 članica i također je dobro financirana, vodi Sanja Juras, koja je pionirka hrvatskog lezbijskog pokreta i aktivistkinja za prava LGBT zajednice. Njezina zalaganja uključuju pravni tim Iskoraka i Kontre, kao i implementaciju zakona protiv diskriminacije na temelju seksualne orijentacije.

Foto:Sanja Juras/FaH

Ove organizacije i njihovi prosvjedi često postavljaju pitanje što ih motivira, s obzirom na njihovu sveprisutnu prisutnost na različitim vrstama prosvjeda.

Izvor: Narod.hr/Foto:Narod.hr

Izvorni autor: PDN/Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.