Pupovac nije viđen na događaju koji je digao regiju na noge: U pozadini je možda novi taktički plan

13.01.2024. 16:27:00

Paradom kroz središte grada vlasti Republike Srpske i ove su godine obilježile 9.siječanj kao dan njihova entiteta, mada se radi o proslavi koja već godinama nailazi na osude zbog toga što je toga datuma 1992.godine proglašena samoprozvana republika srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. To je ujedno označilo uvod u rat i etničke progone. Ne zamara se time prvi čovjek RS-a Milorad Dodik koji je ranijih godina na svojoj proslavi znao okupiti brojne uglednike pa i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, koji je ove godine iz samo njemu znanih razloga ipak odlučio da mu tamo nije mjesto.

Da ne postoji ni vrijeme, ni mjesto za održavanje takvog događanja stav je i Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, kao i veleposlanstva Sjedinjenih Država u Sarajevu koji su pozvali pravosudna tijela da provedu istragu i procesuiraju dužnosnike u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine koji su bili sudionici obilježavanja toga dana. Prema njihovim tezama nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH kazneno je djelo za koje je propisana zatvorska kazna.

Sve je bliži Dodikov kraj

Pored toga naglasili su i kako je to ujedno i kršenje Daytonskog sporazuma pa se stoga može reći kako je i na međunarodnoj razni ovaj događaj izazvao daleko više osuda nego što je to ranije bio slučaj, moguće i stoga što se već neko vrijeme zbog sve oštrijeg Dodikova sukoba s Amerikancima progovara o početku njegova kraja. Samo Tužiteljstvo BIH s policijskim agencijama potvrdilo je kako provode analizi svih zbivanja koja bi eventualno mogla imati elemente kaznenih djela.

No predstavnici SAD su očito na oprezu i kada je Dodik u pitanju više ništa ne misle prepuštati slučaju pa su stoga imajući u vidu i ranije najave prvog čovjeka RS-a o odcjepljenju u Banja Luku tijekom održavanja svečane akademije u zračni prostor BiH poslali borbene zrakoplove F-16 objašnjavajući kako time daju potporu teritorijalnoj cjelovitosti BiH te ujedno upozoravaju one koji zagovaraju secesionističku politiku i ugrožavanje Daytona, čime su dosta izravno poslali žestoko poruku Miloradu Dodiku kojemu su na proslavu došli tek rijetki gosti iz inozemstva.

Shodno tome ondje se nije pojavio ni srpski predsjednik Aleksandar Vučić već je iz Srbije stiglo tek izaslanstvo predvođeno ondašnjim predsjednikom parlamenta Vladimirom Orlićem. U Banju Luku zato je stigao patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije koji je ondje predvodio svečanu liturgiju, a u propovijedi je vjernicima čestitao dan RS-a zbog kojega je premijer Andrej Plenković tijekom Pupovčeve posljednje posjete Dodiku morao stajati u njegovu obranu, što mu kako tvrde upućeni sada usred kampanje za parlamentarne izbore definitivno nije u interesu.
Plenković zbog Pupovca već bio u problemima

“Što se tiče ovoga što se dogodilo u Banjoj Luci i što se tiče prisutnosti gospodina Pupovca, on je tamo bio samo na toj akademiji, išao je u svojstvu predsjednika SNV-a. Koliko ja znam postojala je i dosta značajna potpora u pogledu obnove Banovine nakon potresa, i s te strane on niti je tamo govorio nešto niti je imao nekakvu posebnu ulogu.

A što se tiče poruka: mi smo protiv svih poruka koje imaju secesionističke, separatističke konotacije za BiH. Naprotiv, želimo da zemlja dobro funkcionira, i to je naš stav, kristalno jasan od početka”, govorio je tada Plenković opravdavajući Pupovčevo sudjelovanje u proslavi legaliziranog etničkog čišćenja Hrvata i Bošnjaka. Pošto je godina pred nama super izborna Plenković je sa svojim koalicijskim partnerom postigao kompromisno rješenje.

No, da se kampanja i bez toga zakuhava vidljivo je iz reakcija premijera Plenkovića na fizički napad na skupinu maloljetnika koji se proteklog vikenda odvio u Vukovaru. Plenković je očekivano i sasvim razumljivo napad osudio, ali se referirao i na stav kluba zastupnika SDSS-a koji su poručili da je vlast pogriješila time što se na posljednjoj obljetnici pada grada Vukovara svrstala iza kolone u kojoj su bili simboli mržnje i poticanja na nasilje.

Plenković vješto balansira

”Ne vidim da je odlazak u kolonu sjećanja na Dan žrtve Vukovara bilo kako svrstavanje s politikom Domovinskog pokreta i gradonačelnika Penave”, poručio je Plenković svojim koalicijskim partnerima s kojima će se prema nekim teorijama iz HDZ-a razići uoči parlamentarnih izbora kako bi se na taj način dodvorio desnom biračkom tijelu.  No, da Plenković vrlo vješto balansira između desnih birača i SDSS-a vidljivo je i iz odluke o otpisu troškova parničnog postupka u odnosu na tužbe vezane za Domovinski rat koja je donesena koncem prošle godine.

Riječ je o nadasve neobičnoj odluci u sklopu koje se državne i lokalne vlasti odriču prihoda, no treba napomenuti kako se ovdje mahom radi o postupcima u kojima su pripadnici srpske nacionalne manjine tužiti RH i njene oružane redarstvene snage. Upravo stoga mnogi se i unutar HDZ-a pitaju je li i ova odluka svojevrsni Plenkovićevom, odnosno HDZ-ovom koalicijskom partneru SDSS-u. U obrazloženju odluke vladajući tvrde da je svega 16 posto obveznika troškove platilo, ili plaća, a većina postupaka ovršno nije naplativa.

Iz vlade stoga tvrde ”Sablaznila me vijest da su hrvatska Vlada i njezin koalicijski partner Milorad Pupovac odlučili da će svima koji su tužili RH i izgubili sporove pred sudovima u Hrvatskoj, a tužili su Hrvatsku iz različitih razloga, uglavnom zato što je nisu htjeli ni voljeli, nadomjestiti troškove sudskih sporova koje su izgubili”, komentirao je odluku vladajućih predsjednik DP-a Ivan Penava, a nakon njihove reakcije Vlada je odlučila oprostiti tražbine i hrvatskim ratnim herojima pa će država oprostiti potraživanja od Mirka Norca, Stjepana Grandića i Tihomira Oreškovića.

Izvor: dnevnik.hr/Foto: Snimka zaslona

Izvorni autor: Iva Međugorac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.