Radomiru Šušnjaru pravomoćno 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Višegradu

25.03.2020. 15:03:00

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je pravomoćnu kaznu od 20 godina zatvora Radomiru Šušnjaru koji je proglašen krivim za sudjelovanje u strašnim ratnim zločinima počinjenim u Višegradu u istočnoj Bosni, potvrdio je u srijedu njegov odvjetnik.

“Žalba je odbijena i potvrđena je prvostupanjska presuda”, kazao je odvjetnik Dejan Bogdanović za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN).

Šušnjar je 1991. godine bio jedan od zapovjednika paravojnih postrojbi bosanskih Srba u Višegradu. U kampanji etničkih progona u kojima je protjerano gotovo cjelokupno bošnjačko stanovništvo s tog područja počinjeni su neki od najtežih ratnih zločina u BiH.

Šušnjara je u listopadu 2019. Sud BiH proglasio krivim za neke od tih zločina, jer je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da je on u lipnju 1992. izravno sudjelovao u pogubljenju desetaka civila bošnjačke nacionalnosti.

Riječ je o ženama, djeci i starcima iz sela Koritnik. Nakon što su ih zarobili i opljačkali pripadici paravojnih postrojbi, čiji je jedan od zapovjednika bio Šušnjar, oni su prebačeni u Višegrad, zatočeni u jednoj kući i potom živi spaljeni.

Najmlađe žrtve bile su jednogodišnji dječak i petogodišnja djevojčica.

Taj zločin, koji je poznat pod nazivom “živa lomača”, ostao je trajnim simbolom brutalnosti kojom su srpske paravojne postrojbe na samom početku rata provodile etničko čišćenje područja koja su zauzele.

Šušnjar je po okončanju rata u BiH pobjegao u Francusku, gdje se godinama skrivao, a nakon podizanja optužnice i temeljem zahtjeva bosanskohercegovačkog pravosuđa izručen je 2018. godine.

Zbog zločina u Višegradu ranije je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Milan Lukić osuđen na doživotni zatvor, a njegov rođak Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:arhiva

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.