Roditelji-odgajatelji dižu šator pred Poglavarstvom? Nema boljeg poklona za Tomislava Tomaševića

11.12.2021. 16:54:00

Odviju li se stvari doista u tom pravcu i pod novim šatorskim svodom krene udaranje na novu lijevu vlast, ovaj put gradsku, stvari bi mogle postati vrlo zanimljive. I ne baš sukladne željama političkih potpaljivača nezadovoljstva onih kojima će se odjednom smanjiti mjesečna primanja, piše Telegram.

Zar je itko sumnjao? Roditelji pogođeni smanjenjem naknade za mjeru roditelj-odgajatelj kane, kako je najavila jedna od organizatorica prosvjeda pred zagrebačkim Poglavarstvom, Ljiljana Dragić, podići – šator. Tako bi prosvjed inicijative “Djeca su budućnost”, koja je bezuspješno pokušala spriječiti izmjenu jedne suludo skupe demografske mjere, postao trajan. A novi zagrebački prosvjednički šator, sasvim je moguće – s obzirom na to tko ih politički podržava – postao Šator. Dakle, novo mjesto okupljanja “naroda” kontra lijeve vlasti.

Dogodi li se, doista, novi Šator, a iz zadovoljstva kojim je tu vijest najavio predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman, da se zaključiti kako su izgledi za to vrlo visoki, bit će to najbolja moguća politička vijest za Tomislava Tomaševića. Gradonačelnika koji se u prvih pola godine opako muči s upravljanjem i spašavanjem jednog opasno zaduženog grada.

Primjer sulude neracionalnosti

No, valja prvo još malo analizirati samu mjeru i njeno ukidanje. Jasno je da se oni kojima sad naknada pada s cca 4850 na 1000 kuna mjesečno za treće dijete bune – nitko ne voli kad im se promjene slamaju na leđima ili džepu. No, demografska mjera zbog koje se “narod” (evo i Miroslav Škoro je neki dan posjetio prosvjednike) opet diže na noge rijedak je, čak i za hrvatske kriterije, primjer sulude neracionalnosti.

Za početak, ako postoji iti jedan dio Hrvatske koji nema problema s demografijom onda je to Grad Zagreb. Glavni hrvatski grad je u posljednjih deset godina po procjenama Državnog zavoda za statistiku, dobio oko 19 tisuća stanovnika i sad ih ima skoro 810 tisuća. Cijela Hrvatska je, pak, u više od 12 puta većem – minusu. Naime, u deset godina se stanovništvo u Hrvatskoj smanjilo za 237 tisuća ljudi.

Nikakav rezultat

Nasuprot bilo kakvoj logici, međutim, u ovakvim okolnostima se u Zagrebu pred lokalne izbore 2017. uvodi demografska mjera roditelj-odgajatelj, koja će do ove godine narasti do 528 milijuna kuna u gradskom proračunu, ukupno teškom 15 milijardi kuna. Ovaj nevjerojatno visok teret, u gradu koji nema demografskih problema, pritom, nije polučio neki rezultat. Lani su se, u odnosu na godinu kad je mjera uvedena, rodile 222 bebe – manje.

Na državnoj razini, u zemlji koja za razliku od glavnog grada ima ozbiljan problem s demografijom, mjere nema. Iako je bila najavljena u predizbornom programu HDZ-a. Štoviše, HDZ je ovaj tjedan odbio amandman suverenista kojim se, u proračunu teškom 174 milijarde kuna, odvaja 0,5 milijardi za roditelje-odgajatelje.

Politički potpaljivači

U Zagrebu, s proračunom koji iznosi 8,6 posto onog državnog, tih 0,5 milijardi kuna, međutim, za HDZ nije nikakav problem. Kako veli Herman, demografija nema cijenu. Onih 200-tinjak milijuna kuna koji će se i dalje iz gradske blagajne uplaćivati za nešto manje od 6000 roditelja-odgajatelja, stoga su vjerojatno prezira vrijedan sitniš, pa nema sumnje da će novi Šator imati suptilnu političku i inu podršku.

Odviju li se stvari doista u tom pravcu i pod novim šatorskim svodom krene udaranje na novu lijevu vlast, ovaj put gradsku, stvari bi mogle postati vrlo zanimljive. I ne baš sukladne željama političkih potpaljivača nezadovoljstva onih kojima će se odjednom smanjiti mjesečna primanja. Više o temi pročitajte klikom OVDJE.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Izvorni autor: Telegram.hr/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.