Saborsko – kad vjera i priroda udruže snage

05.09.2024. 15:47:00

Oko 20 km od Plitvice, na prekrasnoj gorskoj visoravni, smjestilo se Saborsko. Područje koje se dosad nije pretjerano isticalo na turističkim kartama, odnedavno otkriva svu svoju ljepotu. Otkriti je možete već ove subote, 7. rujna, kad će se, od 10 sati, u Saborskom održati tradicionalni Križni put. Ne, krenimo redom.

Saborsko zna što je bilo

 Kao malo koje mjesto, Saborsko se može podići čuvanjem svoje tradicije i identiteta. Ovo je jedino naselje u širem okruženju koje pred osmanskim nadiranjem nije iselilo. Velike žrtve podnijelo je iu Drugom svjetskom, a potom iu Domovinskom ratu. Nakon tromjesečne opsade, mjesto je osvojeno, opljačkano i razoreno. Nad 25 civila izvršen je pokolj. Ukupno je u Saborskom 1991. poginulo 48 ljudi – 6 % ukupnog stanovništva.

U budućnost otvorena srca

Ne zaboravljajući prošlost, Saborsko danas gleda prema budućnosti. Između ostaloga, razvija se i turizam. Uz niz kuća za odmor koje ovdje, na 600 metara visine, pružaju ugođaj prave gorske idile, nedavno je otvoren i prvi kamp. Prošle godine započet je i zanimljiv projekt područne turističke zajednice koji u suradnji s agencijom Recider na originalan način povezuje aktivni turizam, vjersku tradiciju i dobrobit lokalne zajednice.

Sa Saborkom na izvor utjehe

U osnovi priče stoji Saborka, džepni vodič za samostalni obilazak prekrasne planinarske staze Izvor-voda. Posebnosti uz stazu Saborka posjetiteljima otkriva u razgovornom tonu, kroz niz zanimljivih, rimovanih pitalica. Osim toga, staza je pomoću vodiča tematski podijeljena na dva dijela. Prvi se odnosi na lagani uspon od crkve sv. Ivana Nepomuka, gdje je postavljena točka za besplatno preuzimanje Saborke, do brda Alan (2 km u jednom smjeru). Drugi dio obuhvaća cijelu trasu staze, dugu oko 13 km.

Pod tematskim nazivom „Izvor utjehe“, prvi dio zapravo prati Križni put Saborčana, jedinstven po tome što za svaku njegovu postaju brine pojedinca ili nekoliko saborčanskih obitelji. Iskustvo ove duhovne hodnje uistinu je posebno. Od nove crkve u središtu mjesta ruta će vas odvesti pokraj vrlo lijepe kapele Rođenja Blažene Djevice Marije, podignute početkom 18. stoljeća na ruševinama stare srednjovjekovne crkve. Idući naviše, prema Alanu, otvarat će vam se pogled na Saborsko, okupan suncem i umirujućom tišinom. Sâm vrh (748 m) pruža vrhunac doživljaja duhovnog spokoja te mogućnost poklona pred velikim križem i spomenikom saborčanskim braniteljima.

Do Velikog vrela i Lica Isusovog

Nećete pogriješiti ni odlučiti hoće li obići punu trasu staze, koju od 2018. uređuje vrijedna plaščanska udruga „Mala Kapela“, pod vodstvom vjeroučitelja Josipa Anušića. Staza je dobro markirana i relativno lagana. Cijela je pokrivena signalom, a GPS trag je precizan, tako da je idealan za rekreativce koji vole netaknutu prirodu, ali i orijentacijsku sigurnost. Uz Veliko vrelo i tok gorske ljepotice Jesenice, jedna od najljepših točaka na ovom dijelu staze je stijena koja svojim oblikom neodoljivo podsjeća na Spasiteljev lik.

Koju god trasu obišli i usput riješili Saborkine pitalice, pomoću QR koda na kraju vodiča možete skenirati promotivne ponude lokalnih proizvođača i pružatelja turističkih usluga. Na taj način ne samo da ćete obogatiti vlastito iskustvo boravka na stazi, nego ćete doprinijeti i stvaranju lanca vrijednosti u lokalnoj zajednici. Ukratko rečeno, put pod noge!

Danica Conjar Cetinjanin

TZP Plitvičke doline
T: 047 784 450 | M: 099 732 5985| W:  www.plitvickedoline.hr
OIB :  13023379480 | A: Rakovica 6, 47245 Rakovica |

TZP_Pl_dolina

 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: TZP Plitvičke doline

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.