STIŽE IZMJENA MIROVINSKOG ZAKONA! Korisnici obiteljskih mirovina od jeseni će imati pravo na ovu beneficiju: ‘Želimo smanjiti siromaštvo’

29.06.2021. 09:42:00

Zapošljavanje starijih osoba pridonosi smanjenju siromaštva i povećanju socijalne isključenosti, ističu iz Ministarstva rada uoči procesa savjetovanja o izmjeni Zakona o mirovinskom osiguranju.

Naime, od rujna će se i korisnici obiteljskih mirovina moći zaposliti na četiri sata i to bez gubitka prava na mirovinu, baš kao i ostali umirovljenici kojima je posljednjih godina omogućeno da rade.

Novu će zakonsku “privilegiju” od jeseni moći koristiti 216 tisuća osoba, a prema procjenama predlagača zakonskih promjena na dan 19. lipnja imali smo 17.690 umirovljenika koji su radili i primali mirovinu.

Večernji list piše kako su najviše zaposlenih umirovljenika stručnjaci i znanstvenici (2800), potom čelnici zakonodavnih i državnih tijela i direktori koji rade u svojim tvrtkama ili su stranački angažirani (2300), inženjeri (2300) i uredski službenici (1600).

“U nepovoljnim demografskim uvjetima, suočeni su sa starenjem stanovništva i povećanjem životne dobi, vrlo je važno u sklopu zakonodavnog okvira omogućiti sve veću uključenost osoba starije životne dobi, pa tako i umirovljenika, na tržište rada. Time se umirovljenicima omogućuje ostvarivanje dodatnog prihoda, a ujedno i osigurava radna snaga i prijenos stečenih znanja na mlađe radnike”, navodi se u obrazloženju Ministarstva.

Inače, prosječna se obiteljska mirovina kreće oko 2100 kuna, a najviše je primaju udovice i udovci. No, svi moraju znati kako će zaposlenjem izgubiti pravo na najnižu mirovinu pa se vrlo lako može dogoditi da na kraju dodatna zarada ne pokriva gubitak tog dodatka.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: D. V. / Foto: Kristina Stedul Fabac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.