STOŽER: 481 zaraženih, od toga dva policajca, STIGLI TESTOVI LIJEČNIKA iz “Sestara milosrdnica”

26.03.2020. 11:37:00

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa ih je trenutno ukupno 481, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. Na respiratoru je 14 pacijenata, a dosad su 22 osobe ozdravile i otpuštene iz bolnice.

– Ako kompariramo povećanje od jučer ujutro, i dalje držimo situaciju pod kontrolom. Nema eksponencijalnog rasta zaraženih, što je od iznimne važnosti, rekao je ministar zdravstva.

Ukupno je testirano 3958 uzoraka, a samo jučer obavljeno je 566 testiranja što ukazuje da su pokrenuti kapaciteti u funkciji i da se povećava broj testiranja.

– Važno je da su svi zdravstveni djelatnici u KBC-u Sestre milosrdnice, a koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom, negativni na koronavirus, otkrio je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako je dobni prosjek zaraženih 49 godina. Više od 18.600 ljudi je u samoizolaciji, a intenzivno se nadzire 2437 kontakata. Ukupno je u cijeloj Hrvatskoj 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji.

– Jučer smo dobili od epidemioloških službi potvrdu da imamo prva dva slučaja policijskih službenika koji su zaraženo koronavirusom. Ali, moram istaknuti da su naši službenici, zajedno sa zdravstvenim djelatnicima, u najizloženiji pa smo radili redovite testove, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

– Imamo nekoliko slučajeva za koje ne možemo utvrditi kako su se zarazili, rekao je Capak.

– Oko 80 posto pacijenata koji su na respiratoru imaju kronične bolesti što je u skladu u onim što je poznati u svijetu. Prosjek je oko 61-62 godine jer mi imamo većinu zaraženih mlađe srednje dobi. To je očekivano jer sad očekujemo da će biti više zaraženih starije životne dobi pa će i taj prosjek biti veći, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić.

– Imamo jednog pacijenta koji je u kritičnom stanju, rekla je Markotić.

Ministar Beroš jučer je bio u Osijeku.

– U Osijeku smo utvrdili da nije bilo propusta u postupanju zdravstvenih djelatnika. Nekad u hitnim slučajevima se ne stigne obaviti dijagnostika, pa zdravstveni djelatnici postupaju riskirajući i svoje zdravlje kako bi pomogli pacijentima, rekao je Beroš.

Kakva je bila klinička slika muškarca iz Istre koji je preminuo od koronavirusa?

– Inspekcija je postupala odmah istog dana. Ono što je meni poznato, klinička slika nije bila ozbiljna, no epidemiolog je preporučio hospitalizaciju i čak pozvao sanitetski prijevoz, no nakon intervencije obitelji je stopiran. No, izjave se još uvijek uzimaju, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje. To je osnovni mehanizam kojim možemo zaustaviti širenje epidemije, poručio je Beroš.

Mnogo je zdravstvenih djelatnika KBC Sestre milosrdnice u samoizolaciji, zvuči alarmantno, zaključili su novinari.

– Srećom, samo zvuči alarmantno. Sama ustanova je bez traženja pomoći je dio liječnika iz Klinike za traumatologiju povukla u svoju ustanovu pa nema straha, rekao je.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.