Sutra od osam ujutro s radom počinje nova bolnica za ženu i dijete na Sušaku

02.04.2024. 19:28:00

Paralelno, odvijat će se preseljenje već hospitaliziranih pacijenata s Kantride, kao i iz dosadašnje zgrade Klinike za ginekologiju i porodništvo. Utvrdili smo trase kojima će prolaziti vozila s pacijentima i naše djelatnike podijelili u tri skupine timova. U noći s utorka na srijedu za hitne intervencije bit će aktivni stari lokaliteti, kaže ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić

Danas je posljednji dan redovnog rada Klinike za pedijatriju i Klinike za dječju kirurgiju te Klinike za ginekologiju i porodništvo u starim zgradama na Kantridi i riječkom lokalitetu. Istovremeno na Sušaku na adresi Vjekoslava Dukića 7 traju posljednje provjere i pripreme uoči službenog početka rada nove bolnice za ženu i dijete koja će sve vanjske pacijente početi zaprimati sutra od osam sati ujutro. Paralelno, odvijat će se preseljenje već hospitaliziranih pacijenata s Kantride, kao i iz dosadašnje zgrade Klinike za ginekologiju i porodništvo.

Redoslijed selidbe

 – Utorak smo uzeli kao dan posljednjih provjera za selidbu koju radimo prema jasnim i provjerenim odrednicama. U slučaju preseljenja bolnica postoje međunarodna iskustva koja smo slijedili, poput preseljenja poznate štokholmske bolnice Karolinska. Mi smo napravili pisani dokument preseljenja naših klinika koji je vrlo opsežan i ima više od 200 stranica, a dostavili smo ga i svim našim i međunarodnim institucijama koje su bile uključene u izgradnju nove bolnice, kaže ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. Alen Ružić.

 

Prvostupnice primaljstva Silvana Tomić i Josipa Smojver i primalja Rebeka Kapusta u rađaoni / Snimio SERGEJ DRECHSLER

Na temelju broja pacijenata koji se nalaze na klinikama koje se sele u novu bolnicu, kako dodaje, danas će biti učinjena prilagodba selidbe. Pritom se prvi premještaju najteži pacijenti, a to su ovom slučaju pacijenti s Odjela intenzivne njege Klinike za pedijatriju i pacijenti s Odjela za neonatologiju na Klinici za ginekologiju. Potom slijede djeca s onkološkim oboljenjima, a zatim se na Sušak sele lakši pacijenti.

 

Vrhunski uvjeti za sofisticirane medicinske usluge


– Utvrdili smo trase kojima će prolaziti vozila s pacijentima i naše djelatnike podijelili u tri skupine timova. Jedna skupina ostaje na dosadašnjim lokalitetima dok druga dočekuje pacijente u novoj bolnici, a treća skupina prati pacijente u transportu. Simulacija koju smo napravili pokazala je da bismo do kraja radnog dana trebali završiti s procesom preseljenja pacijenata. Zasad nemamo konačan broj pacijenata koji će biti preseljeni, budući da je iza nas produženi vikend, a tu je i broj poroda koji još uvijek nije konačan, no računamo da će od utorka do srijede doći do minimalnih odstupanja. U samom transportu sudjeluje šest vozila, a radi se o sanitetskim vozilima koja su opremljena za pružanje kompletne zdravstvene skrbi. Pacijenti koji mogu hodati i stabilnog su stanja vozit će sjedećim sanitetskim vozilima. Pet vozila su vozila KBC-a Rijeka, a jedno sanitetsko vozilo nam je ustupio Zavod za hitnu medicinsku pomoć, objašnjava Ružić.

Za sutrašnji dan sve klinike koje se nalaze u procesu preseljenja reducirale su svoj program kako bi se u preseljenje uključio maksimalan broj djelatnika i na taj način preseljenje provedeno sigurno i sa što manje stresa za sve uključene.

– Sutra od osam ujutro, ako netko od pacijenta ima potrebu za hitnom intervencijom na Klinici za pedijatriju, Klinici za dječju kirurgiju i Klinici za ginekologiju i porodništvo, one rade na adresi Vjekoslava Dukića 7 u novoj bolnici za ženu i dijete, naglašava Ružić, dodajući kako će u noći s utorka na srijedu za hitne intervencije biti aktivni stari lokaliteti.

 

Dječji kirurzi dr. Filip Jurić i dr. Ana Bosak Veršić u operacijskoj sali / Snimio SERGEJ DRECHSLER

Ravnatelj riječke bolnice posebno je zahvalan svojim kolegama koji su, kako kaže, intenzivno i predano radili na organizaciji preseljenja.

– Ključnu ulogu odigrao je tim na čelu s dr. Koraljkom Manestar i prof. dr. Ivom Bilić Čače s Klinike za pedijatriju. Same pripreme za sutrašnje preseljenje traju od svečanog otvorenja nove bolnice u veljači. Tada smo krenuli s edukacijom osoblja na nove prostore koji su moderni i kao takvi sa sobom povlače i najmodernije radne procese. Dodatni izazov je bio što se na starim lokalitetima trebao odvijati redovan rad i nije se zbog edukacije osoblja mogao zaustaviti cijeli proces, ističe Ružić.

Sutra će ujedno biti i posljednja od ukupno pet faza preseljenja koje traju od veljače. Prema Ružićevim riječima, u novim prostorima u ovom se trenutku odvijaju zadnje pripreme za prijem pacijenata, provjeravaju količine lijekova, hrane i ostalog potrošnog materijala. Danas je planiran i zadnji krug čišćenja i sterilizacije novih prostora.

Ubrzo nakon što se pacijenti presele, objekti na Kantridi i Klinika za ginekologiju i porodništvo bit će zatvoreni i zaštićeni.

– U starim prostorima treba provesti detaljnu inventuru, budući da se u njima nalaze vrijedni i iskoristivi uređaji. Već sad se prikupljaju upiti ostalih klinika u KBC-u Rijeka o njihovim potrebama te će svi iskoristivi uređaji biti distribuirani prema prioritetima. Primjerice, lokalitet na Kantridi ima više gotovo novih uređaja poput monitora vitalnih funkcija koji s obzirom da nova bolnica ima integriranu opremu ne mogu biti preseljeni na Sušak, ali će zato biti preusmjereni na druga radilišta u riječkoj bolnici, tvrdi Ružić.

 

Vrhunski opremljena bolnica

Veselimo se prvoj bebi na Sušaku

 Nakon četiri desetljeća, od sutra će sve riječke bebe ponovo dolaziti na svijet u bolnici na Sušaku u kojoj je rodilište djelovalo sve do preseljenja na riječki lokalitet.

– Gotovo je sigurno da ćemo već sutra imati prvu bebu rođenu u novoj bolnici za ženu i dijete i to nas u ovoj priči posebno veseli, smatra Ružić.

Nova namjena

 Posebno pitanje je što će biti sa starim prostorima preseljenih klinika u doglednoj budućnosti. Zgrada Klinike za ginekologiju koja se nalazi u okviru riječkog lokaliteta bit će prenamjene za potrebe drugih klinika riječkog KBC-a dok riječka bolnica zauvijek odlazi s lokaliteta Kantrida, inače prostora koji se nalazi u vlasništvu Grada Rijeke.

– Kantrida bi trebala ostati u našem posjedu barem do ljetnih mjeseci nakon čega će biti izvršena primopredaja cijelog kompleksa Gradu Rijeci. Slična će biti procedura s Klinikom za ginekologiju, no ona će biti raspodijeljena onim našim klinikama koje najviše trebaju prostora. Tu u prvom redu mislim na Kliniku za otorinolaringologiju koja djeluje u staroj vili, inače zaštićenom kulturnom dobru, koja primjerice nema lift. Osim ove klinike, u zgradi Klinike za ginekologiju koja ima pet katova od kojih svaki ima po 600 četvornih metara prostora, ostat će još dosta prostora i za druge naše djelatnosti, dok će nam se na Klinici za otorinolaringologiju otvoriti prostor za preseljenje dijela Klinike za psihijatriju čiji Odjel za dječju psihijatriju djeluje u vrlo ograničenom prostoru, zaključuje Ružić.

Izvor: novilist/Foto: SERGEJ DRECHSLER

Izvorni autor: Barbara Čalušić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.