U Antunovcu obilježena 32. obljetnica osnutka Zbora narodne garde Antunovac

15.07.2023. 20:40:00

U Antunovcu je obilježena 32. obljetnica osnutka Zbora narodne garde Antunovac.

 

Program obilježavanja 32. obljetnice osnivanja Zbora narodne garde Antunovac započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred crkve sv. Antuna u Antunovcu, te svečanom sjednicom Udruge hrvatskih branitelja Antunovac – Ivanovac.

 

Župan Osiječko – baranjske županije Ivan Anušić je tim povodom rekao:

„Antunovac smo branili još od veljače 1991. godine kada smo započeli sa stražama, a na današnji  dan iste godine osnovan Je Zbor narodne garde Antunovac. Ovdje smo čuvali južni ulaz u Osijek sve do kasne jeseni i uspjeli smo u tome. Okupator je šest godina harao Antunovcem i susjednim selima, no vratili smo se 1997. godine u svoja sela i otad se trudimo graditi Hrvatsku kakvu su sanjali tih ratnih godina. S nama su tada bojište dijelili i hrvatski branitelji iz Zagorja koji su i danas s nama, hvala njima, kao i svi  mojim suborcima na svemu što  su učinili za Antunovac“

Načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski je istaknuo kako je ovo jedan od tih dana kada se prisjećamo hrvatskih branitelja i odajemo počast njihovoj žrtvi, te da Općina podupire hrvatske branitelje, braniteljske udruge i njihov rad.

Ratnih dana u  Antunovcu prisjetio se i predsjednik Udruge Hrvatskih branitelja Antunovac – Ivanovac Stjepan Šerić  koji je naglasio kako se žrtva hrvatskih branitelja ne smije zaboraviti, te nastavio:

„Kada smo u kolovozu 1991. godine govorili da nemamo dovoljno snage na Orlovnjaku, tadašnji zapovjednik je rekao da dan obrane na Orlovnjaku donosi tri dana gradu Osijeku da se bolje pripremi. Mi smo se držali ovdje 203 dana i dali gradu Osijeku vremena da se spremi,  tu je veliki doprinos ove crte obrane jer je Osijek ostao nepokoreni grad.“

Na svečanoj skupštini udruge  Osiječko-baranjskoj županiji dodijeljena je plaketa za doprinos radu Udruge hrvatskih branitelja Antunovac – Ivanovac.

U sklopu proslave 32. obljetnice utemeljenja Zbora narodne garde u Antunovcu,

14. srpnja 2023. godine,  u Kulturnom centru Osijek, Kneza Trpimira 2A, održana je  promocija knjige "Antunovac 1991./1992., ključna točka južne obrane Osijeka u Domovinskom ratu", autora Stjepana Šerića.

Foto: Udruga hrvatskih branitelja Antunovac - Ivanovac/Ilustracija

 

Knjiga Stjepana Šerića je kapitalno dokumentarističko djelo koje, nakon više od tri desetljeća, donosi preciznu kronologiju najtežih dana u povijesti Antunovca predstavljenu kroz autentičnu zbirku sačuvanih vojnih isprava i spisa, te kroz svjedočanstva preživjelih mještana i hrvatskih vojnika.

 

Autor Stjepan Šerić jedan je od aktivnih sudionika organizacije obrane mjesta koji je svojim doprinosom tijekom Domovinskog rata izrastao u autentičnog časnika Hrvatske vojske.

 

Potom je u tišini mirovine, izučavajući sačuvane dokumente i pišući knjigu, zajedno s mještanima-suborcima iznova proživio cjelokupni ratni put te slikovito dokumentirao trenutke u kojima su se svi oni iznenada i potpuno neočekivano našli usred krvoprolića gotovo nezamislivih razmjera. I da tragedija bude potpuna - sve se to dogodilo baš u njihovim dvorištima.

 

Knjiga je nastajala 30 godina, jer je bilo potrebno prikupiti dokumente, naglasio je autor Stjepan Šerić. Dodao je kako je nakon 32 godine odlučio objaviti knjigu, jer je ovo pravo vrijeme, dok su živi akteri, da daju svoja svjedočenja i potvrđuju navedene činjenice te iskažu svoja osjećanja.

„Narod koji ne poznaje svoju povijest ne može živjeti u sadašnjosti i nema budućnosti. Ova knjiga želi pokazati da Domovinski rat u cjelini nisu dobile velike generalske odluke i mudri oficiri, nego samoinicijativa malih zapovjednika u Borovu Selu, Dalju, Laslovu, na Turnju, Antunovcu ili Tenji. To je pokazalo koliko je bila snažna volja i želja za borbom za svoju kuću. Cilj knjige je da svatko, čije je ime zapisano u knjizi, svom unuku kaže: "I tvoj dida je bio tamo, gdje se umiralo za državu." Zato je knjiga napisana“  naglasio je autor Šerić.

 

Uz autora, o knjizi su  govorili  urednik izdanja Dario Topić koji je (zajedno s koautorima: Davorom Špišićem, Zoranom Jaćimovićem i Zdenkom Pušićem) prije više od trideset godina dokumentirao i objavio prvu knjigu s kronologijom rata na Antunovačkom  području  - "Slavonska krv" (1992.), te zamjenik župana Osiječko – baranjske županije Mato Lukić.

 

Urednik knjige Dario Topić podijelio je svpje dojmove o knjizi te je tom prilikom rekao:

„Najsvježija knjiga o Domovinskom ratu i rekao bih s iznimnim brojnim činjenicama iznesenih o ovom  malom mjestu i svemu što su učinili za  obranu Osijeka.“

Zamjenik župana Mato Lukić rekao je sljedeće:

„Riječ je o vrijednom zapisu temeljenom na dokumentima i svjedočanstvima autora i njegovih suboraca, a knjiga ostaje podsjetnik na herojsku borbu branitelja u Antunovcu kao ključne točke južne obrane Osijeka u Domovinskom ratu. Čestitam autoru na ovom velikom djelu koji će i generacijama koje dolaze pružiti istinu o hrabrosti, vjeri i želji slavonskih branitelja za Domovinom.“

Izvor: PDN/Foto:UHB AI

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.