Ukrajinski veterani na halucinogenoj drogi: Bez podrške znaju imati 'loš trip'

24.07.2024. 11:46:00

Ukrajinski veterani, oni koji su se borili na prvim linijama, često pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i depresije otporne na liječenje. Kako bi im pomogla, američka neprofitna organizacija Heal Ukraine Trauma primjenjuje inovativan pristup koji kombinira terapiju uz pomoć ketamina s psihoterapijom

Što je to terapija ketaminom?
Terapija uz pomoć ketamina (Ketamine-Assisted Therapy) uključuje primjenu tog lijeka s halucinogenim svojstvima u kombinaciji s terapijskim sesijama pacijenta i stručnjaka za mentalno zdravlje. Ketamin je prvotno odobren za upotrebu kao anestetik u SAD-u i Ukrajini, no od 2019. godine njegova upotreba se proširila na liječenje depresije otporne na liječenje esketaminom (Spravato), dostupnog u obliku spreja za nos. Ovaj se lijek koristi pod strogim medicinskim nadzorom u medicinskim ustanovama.

Studije su pokazale da ketamin može pružiti značajno olakšanje za stanja poput teške depresije. Primjerice, studija objavljena ranije ove godine fokusirala se na liječenje depresije među veteranima koristeći ketamin primijenjen intravenozno. Nakon šest tjedana rezultati su pokazali značajno smanjenje depresivnih simptoma kod mnogih ispitanika.

Nova praksa

Unatoč dokazanoj učinkovitosti, terapija uz pomoć ketamina relativno je nova praksa u Ukrajini i često je pogrešno shvaćena. Dr. Vladislav Matrenicki, psihoterapeut iz Kijeva te osnivač Centra za psihoterapiju, psihosomatiku i psihodeličnu medicinu Expio, ističe da mnogi ukrajinski psihijatri i psiholozi nisu dovoljno upoznati s ovom metodom. Postoji strah da bi ljudi mogli postati ovisni o ketaminu, što zahtijeva dodatnu edukaciju i informiranje stručnjaka.

U suradnji s organizacijom Heal Ukraine Trauma, dr. Matrenicki i drugi zdravstveni stručnjaci pokrenuli su inicijativu za edukaciju terapeuta u Ukrajini o terapiji uz pomoć ketamina. Cilj je educirati ih kako bi mogli integrirati najbolje zapadne prakse s ukrajinskom kulturom i pomoći veteranima da se nose s traumama. Bez odgovarajuće psihoterapijske podrške, postoji rizik od nekontroliranog izljeva emocija, poznatog kao 'loš trip'. Međutim u kontroliranim uvjetima, pod vodstvom stručnjaka, moguće je učinkovito obraditi traumu i pomoći pacijentima.

Foto: AA/ABACA
Mentalno zdravlje u Ukrajini

Loše mentalno zdravlje donosi značajnu stigmu među Ukrajincima, a zdravstvena infrastruktura je krhka. Ruska invazija na Ukrajinu, koja je započela u veljači 2022., samo je pogoršala probleme s mentalnim zdravljem. Mnogi vojnici su neprekidno izloženi stresu i gubicima, što može dovesti do trajnih psiholoških posljedica. Yulia Brockdorf, psihoterapeutkinja koja je posjetila prve linije, ističe da se gubici, ozljede i nepreboljena bol samo gomilaju, stvarajući slojeve traume, piše Business Insider.

Kada se vojnici vrate s bojišta, suočavaju se s dodatnim izazovima u procesu obrade svojih iskustava. Terapija uz pomoć ketamina može pomoći u prevladavanju emocionalnih barijera i omogućiti veteranima da se suoče sa svojim traumama. Dr. Matrenicki objašnjava da vojnici često doživljavaju sebe kao snažne muškarce, no učinci ketaminske terapije omogućuju im da prevladaju obrambene mehanizme i suoče se s emocijama.

Ukrajina se suočava s nacionalnom krizom mentalnog zdravlja, a pružanje kvalitetne zdravstvene skrbi i promicanje psihološke dobrobiti ključni su za oporavak te zemlje. Romina Bandura i Paula Reynal, istraživačice iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Washingtona, ističu da je ruski rat protiv Ukrajine dodatno pogoršao postojeće izazove u području mentalnog zdravlja.

Izvor: tportal/Foto: OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP

Izvorni autor: L. Filipović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.