(VIDEO) NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA! ‘Krmača’ mu je ubila troje djece, trudnu ženu i majku: ‘Sanjam kako se djeca igraju po stanu’

03.05.2022. 11:41:00

IZGUBIO JE SVE

Slavonski Brod prisjeća se jednog od najtežih i najžalosnijih dana tijekom Domovinskog rata. Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, oglasila se sirena za opću i zračnu opasnost, a raketama i bombama gađana su radnička naselja, škole, bolnice, pa i vozila hitne pomoći.

Autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Život je tada izgubilo 16 osoba, dok ih je 60 ranjeno. Toga kobnoga dana u Kuhačevoj ulici na jednu od kuća pala je tzv. “krmača” od čije je eksplozije poginulo šestero djece. Najmlađi Marinko imao je samo godinu dana.

Najkrvaviji dan u Slavonskom Brodu: Ostao bez cijele obitelji

Hrvatskom branitelju, Josipu Staniću, odnijela je sve najmilije – djecu Andrijanu (8), Dalibora (5) i Marinka (1) te majku Katu i trudnu suprugu Željku.

Kao pripadnik civilne zaštite, Josip je obilazio skloništa i pomagao u zbrinjavanju stradalnika:

“Tog sam dana nosio djeci ručak u podrum. Nakon što su pojeli, pitao sam kćer hoće li mi pomoći da zajedno odnesemo posuđe, ali nije htjela, pa sam sve pokupio i odnio sam. Krenuvši natrag, nasred ulice zatekla me je avionska grmljavina i počelo je…” prisjetio se nesretni Stanić za magazin Oluja, dodajući kako “sanja da se djeca igraju po stanu”.

Video je uznemirujućeg sadržaja:

Nakon tragedije neprestano ratovao

Nakon ove tragedije, Stanić više nije imao što za izgubiti.

Tri mjeseca je žalovao, a onda se iz Narodne zaštite prijavio u 157. brigadu Hrvatske vojske s kojom prolazi ratni put do mjeseca srpnja 1993. godine, nakon čega postaje pripadnik slavne 3. bojne 3. A gardijske brigade u kojoj ostaje do mjeseca ožujka 1994. godine. Grad Slavonski Brod dodijelio mu je Povelju počasnog građanina.

Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u ratnim danima među najpogođenijim gradovima u Hrvatskoj. Najviše ih je život izgubilo upravo u svibnju 1992. godine, a za njihovo stradanje do danas nitko nije odgovarao.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Dnevno.hr/Snimka zaslona

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.