VIDEO Prvi let Rafalea FR3 iznad Zagreba: Ove smo avione kupili

25.11.2021. 13:25:00

Ugovor o nabavi Rafalea između Hrvatske i Francuske potpisala su dva ministra obrane, Mario Banožić i Florence Parly, što je najveće naoružanje Hrvatske od rata za neovisnost, piše AFP

Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih borbenih zrakoplova Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda. Ugovor o nabavi Rafalea potpisala su u četvrtak nešto iza podneva u Banskim dvorima dva ministra obrane, Mario Banožić i Florence Parly. Avione ćemo platiti 1,1 milijardu eura, a to će biti isplaćeno u pet obroka od 2022. do 2026. godine. Iza podneva, nakon što su ministri obrane Hrvatske i Francuske potpisali ugovor o nabavi aviona, Dassault Rafale F3R, kakve je Hrvatska kupila od Francuske, preletjeli su Zagreb.

Platit ćemo ih 1,1 milijardu €, ne 999 mil.

Pratite: Avioni preletjeli Zagreb

No francuske avione nećemo platiti 999 milijuna eura, kako je ranije objavljeno, već 1,1 milijardu. To je jučer rekao ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade. Kako piše Večernji list, Francuzima ide točno ugovorena svota, ali na dio ugovora Hrvatskoj će se morati platiti PDV.

Ne na avione jer su rabljeni, već na sve što je nova roba, poput naoružanja i usluga kao što su obuka pilota, simulator i slično. Kako je u proračunu svota navedena u kunama, uključen je i dio koji se odnosi i na očekivanu inflaciju.

Ubrzo je i MORH objavio priopćenje. Kažu kako 999 milijuna eura, odnosno 7.527.481.560 kuna, obuhvaća i iznos PDV-a koji se sukladno Zakonu mora obračunati na novu robu i usluge te se u konačnici uplaćuje u Državni proračun Republike Hrvatske, a u cijeli iznos uračunata je i klauzula o očekivanoj indeksaciji cijena.

Ovdje ste mogli pratiti tijek posjeta Emmanuela Macrona Hrvatskoj, od jutarnjeg posjeta Milanoviću na Pantovčaku, polaganju vijenca na Spomeniku domovine do susreta u Banskim dvorima i potpisivanju ugovora o nabavi aviona.

Air Legend show - Melun-Villaroche
Dassault Rafale je zasigurno najbolji europski nadzvučni borbeni avion. Tehnološki je nadmašio i svog koncepcijskog brata blizanca EF-2000 Eurofightera. Ovaj dvomotorni avion namijenjen je za izvršenje četiri primarne zadaće: za protuzrakoplovnu obranu, za ostvarivanje premoći u zračnom prostoru, za djelovanja zrak-zemlja i zrak-more, kao i za zadaće izviđanja.  | Foto: Zabulon Laurent/ABACA
Sve o Dassault Rafaleu

Dassault Rafale je zasigurno najbolji europski nadzvučni borbeni avion. Tehnološki je nadmašio i svog koncepcijskog brata blizanca EF-2000 Eurofightera. Ovaj dvomotorni avion namijenjen je za izvršenje četiri primarne zadaće: za protuzrakoplovnu obranu, za ostvarivanje premoći u zračnom prostoru, za djelovanja zrak-zemlja i zrak-more, kao i za zadaće izviđanja. 

Sudjelovao je u nizu francuskih ratnih operacija od Afganistana, Iraka, Sirije, Malija do Libije. Ovaj avion bio je prvi lovac zapadne vojne alijanse koji je napao kopnene ciljeve u Libiji 2011. godine.

Više o tome OVDJE.

764430_006
Rafale je kombinacija velike borbene moći i velikog doleta. Nosi čak 9 tona naoružanja. Za djelovanja zrak-zrak može nositi rakete Magic, Sidewinder, Mica, ASRAAM i AMRAAM, kao i protubrodske projektile. | Foto: ABACA
Čak 9 tona naoružanja, među njima i nuklearno

Avion je projektiran da se zamjena jednog motora može obaviti za svega za 60 minuta. Punjenje gorivom obavi se za 4 do 7 minuta. Smanjen je i broj tehničara za održavanje aviona u prvom, odnosno osnovnom stupnju.

Rafale je kombinacija velike borbene moći i velikog doleta. Nosi čak 9 tona naoružanja. Za djelovanja zrak-zrak može nositi rakete Magic, Sidewinder, Mica, ASRAAM i AMRAAM, kao i protubrodske projektile.

Kada se radi o zadaćama zrak-zemlja može nositi proturadarske rakete ALARM i HARM, laserski samonavođene rakete i bombe, klasične aviobombe... Posebnost rezervirana samo za francuske potrebe je ta što može izvoditi i napade nuklearnim oružjem.

Djelomične karakteristike smanjenog radarskog odraza (stealth)  ostvarene su gotovo idealnim aerodinamičkim oblikom te kroz obilatu upotrebu kompozitnih materijala i raznih senzora.

Izvor: 24sata/Foto: 24sata.hr

Izvorni autor: Marko Šnidarić/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.