Vukušić 'matirao' Puhovskoga: 'Bolje biti polupismen, nego dvoličan, kao što je taj profesor, koji je obećao puno toga braniteljima pa nikada nije učinio ništa'

02.03.2021. 19:20:00

'OBRAĆALI SMO MU SE KAO PREDSJEDNIKU HHO'

Međunarodno priznati psihijatar dr. Herman Vukušić na Facebooku je komentirao nedavne navode političkog analitičara Žarka Puhovskog, koji je u intervjuu za N1 televiziju odgovorio Vukušiću na komentar koji je dao za portal Direktno, te ga nazvao ''nepismenim''. 

Naime, rasprava između Vukušića i Puhovskoga izazvala je zanimanje u javnome prostoru, nakon smrti dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Puhovski je nakon toga kazao da je izjava "o mrtvima samo najbolje" malograđanska koncepcija. To je rekao u nedjelju, reagiravši na reakciju Tomislava Tomaševića, čelnika stranke Možemo! i kandidata za gradonačelnika Zagreba.

"On je već sada reagirao pomalo, recimo to tako, na malograđanski način rekavši da nije sad vrijeme da se govori o Bandićevim osobinama. Čitavo vrijeme se samo njima bavio, a sad ima tu ideju 'o mrtvima samo najbolje'. To je jedna klasična malograđanska koncepcija koja je veoma popularna, ali mislim da nije popularna u onom krugu na koji Tomašević računa", rekao je Puhovski za Hinu.

Vukušićevu objavu prenosimo u cijelosti:

"BOLJE BITI POLUPISMEN, NEGO DVOLIČAN

Vječiti komentator političkih i društvenih zbivanja, iliti po predsjedniku Milanoviću 'propali političar i druker', na moju je kritiku neprimjerenih izjava o pokojnom Milanu Bandiću danas na jednoj javnoj televiziji u nedostatku argumenata izgovorio (po običaju) mnoštvo floskula i fraza, te me, između ostaloga, nazvao 'polupismenim'.

Ako je i od Puhovskog, previše je, jer bolje je biti 'polupismen' nego dvoličan.

Podsjetio bih, naime, cijenjenog gospodina profesora na naš susret u Centru za hrvatske branitelje u Zagrebu sredinom 90-ih godina kada smo ga pozvali kao čelnika HHO-a da nam pomogne u zaštiti prava oboljelih hrvatskih branitelja.

Po tadašnjem zakonu, bolest je vrijedila gotovo dvostruko manje od rane ili ozljede, što je u stvarnosti izgedalo da obitelj branitelja koji je na fronti umro od, recimo, mišje groznice, ima duplo manja primanja od nekoga tko je poginuo od metka.

Ovo je bio čisti primjer protuustavne diskriminacije, protiv čega smo tada ispred Centra i podnosili tužbu Ustavnom sudu, a cijenjenog profesora Puhovskog zamolili za pomoć kao jednog od prvih ljudi tada krovne udruge u Hrvatskoj za zaštitu ljudskih prava.

Puno nam je tom prilikom stvari obećao, od čega se ništa nije ostvarilo.

Teško danas za povjerovati, ali tada tu nepravdu prema hrvatskim braniteljima čak nije niti javno komentirao, dok je za neke druge društvene skupine već desetljećima uvijek glasan i što bi narod rekao, 'skače iz paštete'.

Štoviše, prije nekoliko godina, kada je govorio o svojem dugogodišnjem mandatu kao dopredsjednika i predsjednika HHO-a, profesor Puhovski je istaknuo 'da je HHO u devedesetima bio nužno okrenut protiv hrvatskog nacionalizma jer je on bio instanca koja je, pod kontrolom hrvatskih vlasti, ugrožavala ljudska prava'.

Možda je profesor Puhovski u duhu ove svoje izjave i sagledao naš tadašnji apel za pomoć, jer nije tajna da su na lijevoj političkoj sceni, a koje je on deklarirani simpatizer, u očima mnogih hrvatski branitelji a priori 'nacionalisti' i desni radikali.

Stoga, bolje biti 'polupismen' ali postojanog stava i principa, nego biti dvoličan po pitanju zaštite ljudskih prava", napisao je Vukušić.

BOLJE BITI POLUPISMEN, NEGO DVOLIČAN Vječiti komentator političkih i društvenih zbivanja, iliti po predsjedniku...

Objavljuje Herman VukušićUtorak, 2. ožujka 2021.

Izvor: ig/Direktno.hr/Foto:Davor Puklavec/Pixsell/FaH

Izvorni autor: ig/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.