Zapošljavanje supruga i djece hrvatskih branitelja

05.09.2023. 08:15:00

U Hrvatskoj, pitanje zapošljavanja supruga hrvatskih branitelja, posebno ratnih vojnih invalida, već duže vrijeme izaziva žestoke rasprave i kritike. Nažalost, čini se da se problem i dalje nastavlja, unatoč obećanjima i naporima da se osigura pošteno i transparentno zapošljavanje na javnim natječajima. Nažalost, unatoč jasno postavljenim zakonima o prednosti zapošljavanja za ove obitelji, političke veze i korupcija i dalje igraju ključnu ulogu.

Tijekom Domovinskog rata, hrvatski branitelji su položili svoje živote na oltar domovine, riskirajući sve kako bi osigurali slobodu i neovisnost svoje zemlje. No, i nakon rata, suočavaju se s novim bitkama - bitkom za priznanje njihovih žrtava i prava njihovih obitelji. Zakoni koji su trebali osigurati prednost pri zapošljavanju za supruge i djecu branitelja često se guraju u drugi plan, dok politički interesi dobivaju prioritet.

Javni natječaji bi trebali predstavljati priliku za svakog pojedinca da se natječe na temelju svojih vještina, znanja i iskustva. Međutim, u praksi se često događa suprotno. Supruge hrvatskih branitelja suočavaju se s preprekama i nepravednim tretmanom na takvim natječajima. Iako imaju kvalifikacije i vještine potrebne za radna mjesta, za njih nema slobodno radno mjesto jer umjesto toga, vidimo da se biraju osobe koje su povezane s političkom elitom ili moćnicima, a da se obitelji branitelja ostavljaju po strani, suočavajući se s gubicima, razočaranjima i osjećajem nepravde.

Sličan problem postoji i kod zapošljavanja djece hrvatskih branitelja. Iako bi se očekivalo da će država pružiti podršku i prilike za te mlade ljude, često se nalaze u istoj situaciji kao i njihove majke. Pritom ne samo da se ograničava njihov osobni razvoj, nego se gubi i potencijalni doprinos njihovih talenata i vještina društvu.

Ovakav pristup ne samo da ima negativan utjecaj na obitelji branitelja, već i na cjelokupno društvo. Kako se očekuje napredak i razvoj društva kada se političke i rodbinske veze stavljaju ispred kompetencija?

Ogorčenje branitelja je potpuno razumljivo i opravdano. Kako je moguće da oni koji su izravno utkali svoju krv, znoj i suze u temelje moderne Hrvatske i dalje gledaju kako se njihove obitelji tretiraju nepravedno i bez poštovanja zakona?

Također, važno je istaknuti i cijeniti doprinos obitelji branitelja društvu. Njihova uloga u očuvanju vrijednosti i borbi za bolju Hrvatsku ne smije biti zanemarena. Osiguravanjem pravednih prilika za zapošljavanje, država će poslati snažnu poruku o poštovanju i zahvalnosti prema onima koji su položili živote na oltar domovine.

Izazov leži i u odgovornosti načelnika županija i općina koji bi trebali biti uzor u poštivanju zakona i pravila. Načelnici imaju ključnu ulogu u provođenju transparentnih i poštenih natječaja, a njihova je odgovornost osigurati da svaki pojedinac ima jednaku priliku za zapošljavanje.

Rješenje problema leži u promicanju transparentnosti, profesionalizma i meritokracije u postupku zapošljavanja. Uspostavljanje jasnih kriterija za odabir kandidata, temeljenih na znanju i vještinama, ključno je za osiguravanje pravednih natječaja. Također, nužno je educirati poslodavce i službenike o važnosti poštivanja zakona o zapošljavanju kako bi se prevladala praksa zapošljavanja putem političkih veza.

Dodatno, potrebno je pružiti podršku obiteljima hrvatskih branitelja, posebno ratnih vojnih invalida, kako bi se lakše integrirali u društvo. Programi obrazovanja, obuke i prekvalifikacije mogli bi pomoći članovima obitelji branitelja da steknu nove vještine i znanja koja su tražena na tržištu rada.

Sveukupno, rješavanje problema zapošljavanja supruga hrvatskih branitelja zahtijeva zajednički napor svih sudionika, uključujući vladu, poslodavce, obitelji branitelja i širu javnost. Ovo pitanje ne smije se zanemariti jer je od vitalne važnosti za pravednost, jednakost i prosperitet društva.

Na kraju, hrvatski branitelji su dali sve kako bi osigurali bolju budućnost za Hrvatsku. Država bi trebala uzvratiti tako što će se boriti za bolji položaj njihovih obitelji i osigurati da svi građani imaju jednake šanse za zapošljavanje i sudjelovanje u društvu, bez obzira na njihovu povezanost s braniteljima. To je pravi način da se poštuje njihova žrtva i da se Hrvatska razvija kao pravedno i inkluzivno društvo.

 

Kristijan Fereža/PDN

Izvorni autor: Kristijan Fereža/PDN/Foto:ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.