"Zlatovez me naučila supruga, a trebala mi je čvrsta volja, ljubav i živci"

14.07.2021. 21:07:00

Zlatovez je tradicijska tehnika veza zlatnim koncem kojim se bave zlatovesci i zlatovezilje. Rješenjem Ministarstva kulture RH vezilačka vještina zlatovez proglašena je nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Zapisi o zlatovezu u Hrvatskoj datiraju još iz 13. stoljeća iz Dubrovnika. Najpoznatiji je slavonski zlatovez koji kao tehnika ukrašavanja potječe iz 19. stoljeća. Radi se o najbogatijem i najskupocjenijem vezu u Slavoniji i šire. Zlatom izvezene nošnje bile su znak prestiža jer su ih mogle priuštiti imućnije obitelji. Zlatovezom su se ukrašavale narodne nošnje, šeširi, remeni, torbe, ali i uporabni predmeti kao što su boce, čaše, kutije za nakit, stolnjaci. Također se njime ukrašavalo misno i crkveno ruho. U novije se vrijeme zlatovez često uokviruje i poput slike stavlja na zid.

Hrvatski branitelj zlatoveze izrađuje ručno

Jedno vrijeme zlatovez je bio potisnut, ali od sedamdesetih godina prošloga stoljeća ova tehnika vezenja počela se učiti i u osnovnim školama pojedinih sela, a nakon Domovinskog rata se organiziraju radionice koje obučavaju nove generacije vrhunskim veznim tehnikama i vještinama. Zlatovez je priznat i kao slavonski suvenir. Danas razne institucije, udruge, turističke zajednice i pojedinci ulažu trud kako bi ovo neprocjenjivo umijeće očuvali od zaborava. Jedan od njih je i hrvatski branitelj Zdenko Salijević iz Valpova, koji zlatoveze ručno izrađuje na stari, tradicijski način.

 Zdenko Salijević i njegova supruga na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića

Portal dnevnih novosti (PDN): Zbog čega ste odabrali upravo zlatovez?

ZDENKO SALIJEVIĆ: Zlatovez sam odabrao zato što mi je supruga učila zlatovez, pa sam ja uz nju gledao i to me privuklo da bi i ja  mogao to raditi. Ja inače volim sve radove što se tiče igle, konca, papira, vune. U zlatovezu sam vidio dosta mogućnosti i ideja. Zlatovez je tradicija koja će ostati i dalje, ali onaj koji je rađen ručno preko papira, a ne ovo što sada rade kompjuterima ili mašinama.PDN: Tko Vas je naučio zlatovez?

Zdenko Salijević: Zlatovez me naučila supruga.PDN: Što je potrebno za naučiti tehniku?

Zdenko Salijević: Da bi se naučila tehnika zlatoveza treba čvrsta volja, ljubavi i živaca. Nije teško.


PDN: Kojom tehnikom zlatoveza vezete?

Zdenko Salijević: Ja radim ručno preko papira kako su radili naši stari.PDN: Koliko treba za izradu jednog djela, primjerice slike?

Zdenko Salijević: Za jednu sliku formata A 3 treba jedno pet do šest dana po deset sati. Zavisi kakav je motiv.PDN: Gdje se može nabaviti konac, a gdje platno? Kakav je konac dobar,
kakvo platno, te kakve igle?

Zdenko Salijević: Ja radim većinom na čoji, plišu i svili, na svemu što se ne rasteže. Konac imamo u Osijeku. Može se naći u Zagrebu i Varaždinu. Koristim njemački i japanski konac. Igle standardne.PDN: Što je za Vas zlatovez?

Zdenko Salijević: Za mene je zlatovez zadovoljstvo, kreativnost, opuštanje i dopuna za kućni budžet.PDN: Tko sve u obitelji izrađuje zlatovez, te koji su Vam daljnji
ciljevi? Kako Vam pomaže članstvo u Udruzi branitelja proizvođača Panonija?

ZDENKO SALIJEVIĆ: Što se tiče zlatoveza najviše radim ja. Supruga isto, samo ona ima i ostale kućne poslove. Radi i kćer.

   Cilj mi je da što više prezentiram tehniku ručnog zlatoveza. Udruga Panonija i Pavo Baotić kao i Nenad Kračun su mi puno pomogli s akcijama „Dani Slavonije - Domaće je domaće“ po raznim krajevima Lijepe naše.PDN: Gdje plasirate svoje proizvode, kako kupci mogu doći do Vas? Koji su
omiljeni motivi i proizvodi?

Zdenko Salijević: Najviše prodajemo po sajmovima, na kućnom pragu, poštom. Slali smo i za Australiju, Njemačku, Švedsku, Sloveniju, Francusku...  Svi su mi motivi dragi. Vjerski,  Slavonski, motivi konja, jelena ….

 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: A. K./fotografije: privatni album

Autor: