Published On: Ned, velj. 10th, 2019

Generali Tolj i Kapural: ‘Nećemo biti sudionici u šutnji’

Generali Ivan Tolj i Ivan Kapural izvijestili su u nedjelju da su podnijeli ostavke u svim tijelima i članstvu u Hrvatskome generalskom zboru (HGZ) zbog  ustaljenog nereagiranje te udruge na većinu pojava i događaja u društvu prema kojima je trebalo zauzimati jasan vrijednosni stav,  među kojima su naveli i posljednji slučaj dodjele priznanja ministru bivše SFRJ (Budimiru Lončaru) “zaslužnom” da je razoružana i goloruka Hrvatska, na samom početku velikosrpske agresije, dobila embargo na uvoz oružja.

“Pojedine organizacijske strukture u Republici Hrvatskoj među kojima je i Hrvatski generalski zbor – dopuštajući i šuteći na mogućnost da se osobama, pripadnicima totalitarnog komunističkog režima odnosno njegovim izravnim izvršiteljima dodjeljuju priznanja i medalje – ne ispunjavaju svoju društvenu funkciju i razlog svoga postojanja. Najnoviji primjer takva postupanja je dodjela priznanja vremešnom ministru (94 god.) bivše SFRJ, “zaslužnom” da je razoružana i goloruka Hrvatska, na samom početku velikosrpske agresije, dobila embargo na uvoz oružja, a da i ne spominjemo njegovo «slavno» djelovanje u poraću 1945., u Zadru i njegovoj okolici”, naveli su Tolj i Kapural.

Upitali su je li moguće da o svemu tome hrvatski generali, ratni generali šute. “U ratu nas je resila hrabrost, a u izborenom miru ( je li i to moguće!!!?) neopravdano jalovo taktiziranje i oprez, malodušje i kukavičluk!”, istaknuli su u tekstu ostavke.

U medijima je objavljeno da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 25. siječnja donio odluku da se Budimiru Lončaru dodijeli Medalja Grada Zagreba.

Tolj i Kapural smatraju da je dužnost i obveza HGZ-a da reagira na poteze kojima se promoviraju osobe i djelovanje, koje je u suprotnosti s našim pravednim, državotvornim, i obrambenim Domovinskim ratom, kao i s cjelokupnim vrijednosnim sustavom hrvatskog naroda i države.

Nećemo biti sudionici u šutnji

“Osim toga poglavita zadaća HGZ-a trebala bi biti beskompromisno davanje potpore svima onima u našemu društvu koji se zalažu za te, u krvi naših branitelja, stečene vrijednosti. Da se zalažu za posvemašnji boljitak Domovine i naroda, na temelju poštena i plaćena rada, te za dostojanstven život obitelji i pojedinaca u pravnoj i pravednoj državi.”

Pojedince i pojedine organizacijske, gospodarske i financijske strukture RH , od rata do danas smatraju glavnim krivcima demografskog kolapsa i nezapamćenog egzodusa hrvatskog naroda u potrazi za boljim životom.

Ustaljeno nereagiranje HGZ-a na većinu pojava i događaja u društvu prema kojima je trebalo zauzimati jasan vrijednosni stav, doveli su do toga da više ne želimo sudjelovati u takvome radu ove udruge, istaknuli su Tolj i Kapural i poručili da neće biti sudionici u šutnji, u vremenima kada bi trebali govoriti i biti djelatni promicatelji i branitelji vrijednosti na kojima počiva hrvatski narod i njegova država.

“Ovom ostavkom pokazujemo našu obvezu i spremnost za uključivanjem u sve aktivnosti koje će doprinositi obnovi vrijednosnog sustava, povratku hrvatskih ljudi iz inozemstva, njihovu zapošljavanju i izlasku iz očite i teške krize u koju smo upali zbog ”grijeha struktura”, kako je to svojedobno i točno rekao kardinal Josip Bozanić, zbog niza pogrešaka, krivog činjenja ili još gore – nečinjenja, kao da se sve to loše događa negdje daleko, a dotle svakodnevno autobusi, vlakovi i zrakoplovi odnose hrvatske ljude, našu mladost negdje u tuđine i doista daleko od svega onoga za što smo se kroz povijest, sve do Domovinskoga rata borili i izborili: za slobodnu i, ,konačno, međunarodno priznatu Državu!”

U tekstu ostavke navode kako kao utemeljitelji HGZ-a nisu mogli niti zamisliti da će pretežita i za javnost često vidljiva svrha djelovanja njihove udruge biti paljenje svijeća, polaganje vijenaca i obilježavanje obljetnica.

Umjesto da uz tu, hvale vrijednu aktivnost, budemo, prije svega, djelatni glasnogovornici hrvatskog naroda kojeg zahvaća sve više rezignacija i malodušje, kritičari svega onoga negativnog što razara sadašnjost i sprječava budućnost, HGZ sudionik je šutnje, kronična nedjelovanja prikrivena ispraznim frazama. Tek takvim djelovanjem, odavanja počasti, upaljene svijeće i vijenci imaju smisla. Na djelotvornost obvezuju nas naši pali vojnici i suborci bez čije žrtve ne bi bilo hrvatske slobode!”, poručili su general-bojnici Ivan Tolj i Ivan Kapular.

(Hina)

Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me
Displaying 21 komentar
Have Your Say
 1. Petra Šantić Petra Šantić napisao:

  Dovoljno je reći da tim generalskim zborom upravlja Šeks, zato i šute…pitam se zašto su osnovali taj oficirski zbor, koja je svrha njihovog postojanja?

 2. Hrvoje Masinovic Hrvoje Masinovic napisao:

  Vise se necudim odluci Mesica kad je rastero veci broj kokošara!!!

 3. Rajko Malic Rajko Malic napisao:

  Konačno je netko smogao snage

 4. Nada Zrilić Nada Zrilić napisao:

  Bravi naklon konacno do poda ali ja ocekujem i ostale moji nisu prodani ..

 5. Vlado Šelendič Vlado Šelendič napisao:

  Ipak ima i časnih generala.

 6. Dražen Kajba Dražen Kajba napisao:

  Ostaju soferi, propali birtasi, i ostali. To je hdz sdsss gen zbor

 7. Bozica Alandzak Bozica Alandzak napisao:

  Pa gdje ste vi kao narod koga vi čekate na ulice i trgove i sviju napolje sada napadate generale oni su sa braniteljima stvorili državu i dali vama da ju čuvate vi zakazali i stalno glasali pogrešne i šutjeli i sad van svi krivi uradite nešto svi ko jedan kako su mogli Rumuni i riješili problem pa uradite i vi !

 8. Alfazara Zdravko Alfazara Zdravko napisao:

  Ma 27 godina muce pa mogu i dalje

 9. Zove se Kapular a ne Kapural!

 10. Generali šute ko pićkice …dobro zaštićeni baldehinima od firmi ili pak biznisa koji dobro “…vrši pšenice”

 11. Mirko Havidic Mirko Havidic napisao:

  Bravo vi ste ponos Hrvatske a ne oni koji se prodaju za judine škude

 12. Josip Bartol Josip Bartol napisao:

  BOLJE IKAD NEGO NIKAD.TREBAO BI TO I OSTATAK ,AKO POŠTUJE I VOLI HRVATSKU.AMIN ZDS

 13. Slavko Komusar Slavko Komusar napisao:

  Hrvatski izdajnicki zbor

 14. Gospodo generali 25 godina je dosta, šutjeli ste i kada ste morali braniti svoje vojnike,dočasnike i časnike,a da ne govorimo dok je mafija krala i dalje krade po tako zvanom zakonu koji je i ona donijela kako bi krađe bile zakonom pokrivene.

 15. Mile Bačarka Mile Bačarka napisao:

  A sto ste do sada radili,nego sutili i drzali lijtre Kradezeu.

 16. Dubravko Baotic Dubravko Baotic napisao:

  Dobro i to je neka reakcija, ali gdje je akcija, tko će podići optužnice protiv Lončara za zločine i Bandića za suučesništvo i ostale veleizdajnike. Jel’ možda DORH?

 17. Anđelko Gabrić Anđelko Gabrić napisao:

  👍👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼

 18. Franjo Rasonja Franjo Rasonja napisao:

  Sav Zagreb i Hrvatska treba se javno pobuniti, odaziv Ce zasigurno biti velik

 19. Svi trebamo slijediti vaš primjer časni generali

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
Generali Ivan Tolj i Ivan Kapular dali ostavke u Hrvatskom generalskom zboru!

Pojedine organizacijske strukture u Republici Hrvatskoj među kojima je i Hrvatski generalski zbor – dopuštajući i šuteći na mogućnost da...

Close