Published On: Uto, sij. 1st, 2019

1. siječnja 2001. Fabijan Šovagović – ratne suze jednog od najvećih glumaca pamti čitava Hrvatska

Na današnji dan 1. siječnja 2001. umro je jedan od najvećih hrvatskih glumaca Fabijan Šovagović.

Ostvario je brojne dojmljive uloge različitih karaktera, a hrvatski narod ga osobito pamti po dirljivoj i nezaboravnoj pjesmi „Ne dirajte mi ravnicu“ koju je snimio sa Zlatnim Dukatima u najtežim danima rata u jeku strašne i okrutne srbijanske agresije na njegove Slavoniju i Hrvatsku.

Šira publika pamti ga prema brojnim filmskim ulogama. Prvi put na filmu se okušao 1957. u Hanžekovićevu ostvarenju Svoga tela gospodar.

Fabijan Šovagović – jedan od najvećih hrvatskih glumaca

Slijedile su, a spomenimo samo najzapaženije od 120 filmskih uloga, one u Brezi, u Imam dvije mame i dva tate, Lisicama, Mećavi, Ritmu zločina, Seljačkoj buni, Novinaru. Posebno poglavlje Šovagovićeve umjetničke biografije pripada televiziji. Dao je iznimne uloge u ponajboljim tv serijama: Kuda idu divlje svinje, Prosjaci i sinovi, Velo misto. Šovagovićeva slavonska duša ponajbolje je svoj izraz našla u Đuki Begoviću.

Fabijan Šovagović bio je glumac velikog raspona, svestran i izražajan. Podjednako je snažno dočaravao likove iz svih društvenih slojeva. Najčešće su to bili osobenjaci i introvertirani ljudi snažne osjećajnosti. Njegovim odlaskom zatvoreno je veliko poglavlje hrvatske dramske umjetnosti.

Malo je tko imao toliko osobnosti i toliko sposobnosti preobrazbe istodobno, da svaki lik igra drukčije, a u biti isto, s dušom, onako – šovagovićevski.

Suze Fabijana Šovagovića – nije mogao podnijeti razaranje njegove Ravnice

U vrijeme brutalne i strašne agresije Srbije na njegovu Slavoniju i Hrvatsku snimio je jednu od najdirljivijih pjesama nastalih u Domovinskom ratu „Ne dirajte mi ravnicu“. Njegovo tankoćutno biće, široka hrvatska slavonska duša i ljubav prema domovini nije moglo podnijeti neprijateljsko diranje Ravnice. Od moždanog udara koji je tada doživio snimajući u neposrednoj blizini fronte, nije se nikada oporavio.

Na posljednji ovozemni počinak otpratili su ga u hrvatsku grudu zemlje na Mirogoju Zlatni Dukati upravo tom pjesmom.

Displaying 5 komentara
Have Your Say
  1. Zdenka Davidovic Zdenka Davidovic napisao:

    Počivaj u miru legendo

  2. Marijana Krizan Marijana Krizan napisao:

    Velicina i covijeka i glumca.

  3. Ivan Dragovoljac napisao:

    Počivao u miru Božjem!

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
AKO NE ZNATE: Evo što znače slova G+M+B na naljepnicama za blagoslov obiteljskog doma

Nakon Božića u većini katoličkih župa počinej blagoslov obitelji po kućama. Nakon što svećenik blagoslovi ukućane, obitelji daje naljepnicu na...

Close