28. svibnja 1991. Stadion NK Zagreb – tko su bile Zenge, strah i trepet za neprijateljske srbijanske vojnike?

Zenge su bili strah i trepet za srbijanske vojnike. Taj strah su oni na određen način i sami stvorili huškanjem, lažima i mitomanijom u pripremi agresije na Hrvatsku.

Na današnji dan 28. svibnja 1991. na stadionu NK Zagreb održana je svečana smotra brigada Zbora narodne garde uz svečani mimohod i polaganje prisege. Danas se na taj dan slavi Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan hrvatske kopnene vojske.

Događaji u Pakracu i na Plitvicama početkom i krajem ožujka 1991. te prijetnja uporabom JNA radi očuvanja Jugoslavije nametnuli su hrvatskom vodstvu potrebu za ustrojavanjem vlastitih vojnih snaga. No, Hrvatska je još uvijek bila u sastavu Jugoslavije pa se zbog postojećih propisa to nije moglo učiniti izvan okvira MUP-a RH. Dotad ustrojene policijske postrojbe za posebnu namjenu mogle su zaštititi hrvatske građane od napada srpskih terorista i pobune dijela Srba u Hrvatskoj, ali moguća uporaba JNA protiv Hrvatske prisilila je hrvatsko vodstvo da u postojećim formalno-pravnim okvirima odgovori na tu prijetnju. Zbog toga se, u skladu s važećim republičkim i saveznim zakonima, prišlo reorganizaciji MUP-a i preustroju policijskih snaga, odnosno ustrojavanju nekog oblika vojno-policijskih postrojbi pod imenom Zbor narodne garde (ZNG).

Iz tih postrojbi nastale su slavne gardijske brigade koje su bile kičma obrane, a poslije i oslobađanja Hrvatske.

Što se tiče Domovinskog rata, nemjerljive su zasluge Zbora narodne garde u ratnoj 1991. godini. Usprkos malobrojnosti i uglavnom lakom naoružanju, mladići koji su se dragovoljno prijavili u Zbor narodne garde nevjerojatnom su hrabrošću branili napadnute dijelove Hrvatske od Vukovara do Dubrovnika.

Oni su na sebe primili prvi i najjači udar JNA, a njihovo herojstvo je bilo toliko da su neprijateljski srpski vojnici imali gotovo iracionalan strah od „Zengi“, kalo su ih zvali.

“Zenge” su tako postale strah i trepet u očima neprijatelja, pa je to toliko psihološki negativno djelovalo na njih, da bi čak i mjesta u kojima bi se nalazila malobrojne posade branitelja veličine voda do satnije bila nepremostiva barijera za mnogobrojnije srpske vojnike.

Niz takvih mjesta, koje su branile Zenge, zapisano je u povijest od Bogdanovaca, Nuštra, Starog Grabovca, Kijeva, Kruševa, Gospića, Turnja, Pakraca i dr.

Tako je, primjerice, prvih mjesec dana rata u Vukovaru, odnosno na Sajmištu, uvelike je odredilo daljnji tijek borbi. Malobrojni branitelji Sajmišta uz velike žrtve branili su proboj neprijateljskih snaga u samo srce grada. Veliku uloga, uz naravno domaće stanovništvo, u obrani Sajmišta tih prvih dana imali su pripadnici Zbora narodne garde, popularno zvanih Zenge. Heroji ove epizode su Ivica Arbanas, Ivan Anđelić, Pero Perić, Vlado Jularić, Marko Karaula, Nikica Burić- Samoborac, Petar Janjić, Željko Mihaljević, Siniša Mataija–Rambo, Krešimir Čutura, Slavko Jurić …

 

Heroji Vukovara: Zenge

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Predstavljanje knjige “Marija u otajstvu Krista i Crkve” don Mladena Parlova

Crkva u svijetu i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas na predstavljanje knjige “Marija u otajstvu Krista i Crkve” autora dr. sc. don Mladena...

Close