Published On: Čet, pro. 20th, 2018

AHK: Reakcija na raspravu o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o hrvatskom državljanstvu

Rasprave o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o hrvatskom državljanstvu su u punom toku. Iako se predlažu raznovrsne promjene, stjecanje tog državljanstva i dalje je sporno za veliki broj naših iseljinika i njihovih potomaka.

Javna rasprava o Nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o hrvatskom državljanstvu trajala je jako kratko, uz vrlo mali interes od strane hrvatskog iseljeništva. Mnogi su jednostavno digli ruke od cijelog procesa, smatrajući ga previše birokratiziranim i politiziranim.

Neki prijedlozi već su u ranijim godinama  bili stavljeni na uvid Hrvatskom saboru ali nisu prihvaćeni. Tako na pr. u članku 11. predmetnog nacrta ostavlja se „…da se iseljenikom smatraju samo oni koji su iselili s područja RH.“ Što s onima koji su iselili iz Boke, Vojvodine, BiH?  Isto tako “…zatraženo je da se djeci kojima je jedan od roditelja Hrvatski državljanin

automatski dade hrvatsko državljanstvo”. Ovaj prijedlog nije nešto iznimno, jer je već na snazi u nekim drugim zemljama EU, kao na primer u Italiji i Francuskoj.

Tu nema nikakve diskriminacije što će se potomcima hrvatskih iseljenika dati brži pristup dobivanju hrvatskog državljanstva. Kao i slučajevi kad su se dotični, iz čisto službenih razloga, morali odreći hrvatskog državljanstvo (neke zemlje ne priznaju dvojno) da bi ga kasnije, u drugačijim prilikama, ponovno zatražili.

Ovo su samo neki od spornih točka rasprave o hrvatskom državljanstvu koji traže hitno riješenje.

 

Stjepan Asić

Autor: PDN/Foto:PDN

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
MINISTAR O PRELASKU SANDRE ZELJKO U MUP: ‘Ja tu nemam što komentirati, to je po zakonu’

Prelaskom u MUP šef bi joj ponovno mogao postati Božinović, čije je potpise, sumnja Državno odvjetništvo, lažirala za fiktivne putne...

Close