Published On: Pon, lip. 17th, 2019

BACI BRIGU NA VESELJE

Ovako bi mogli nazvati ponašanje aktualne kninske gradske vlasti na polovici njena mandata. Umjesto rješavanja velikih problema grada i građana Knina gradonačelnik i njegovi zamjenici uz potporu šarolike većine u Gradskom vijeću sastavljene od vijećnika čitavog spektra političkih stranaka od desnih preko tzv. centra do lijevih , te nezavisnih i nacionalnih manjina ( HDS, HDZ, SDP, NL Marka Jelića, SDSS ) posvetili su se uveseljavanju građana Knina zabavom i igrama obvezno uljepšanim veličanstvenim vatrometima. Kao da je građanima Knina jedino do zabave , igara i vatrometa. Građanima Knina je do posla i pristojne plaće, a toga i nakon dvije godine aktualne vlasti još nema na vidiku. Iako je predizborni slogan gradonačelnika bio „ Oživimo Knin „ to se ni nakon dvije godine nije dogodilo, osim u zabavnom smislu što je omogućila nova fiskalna politika Vlade RH napunivši gradsku blagajnu milijunima.  Tih novih dvadeset milijuna kuna u gradskoj blagajni omogućilo je da skoro svaki dan imamo zabavu i igre u gradu, često popraćene vatrometima. Nema slavlja bez novca, pogotovo novca poreznih obveznika koje nitko ne pita kako trošiti njihov novac. Dok se svakodnevno slavi vjerojatno se nema  vremena za bilo kakav ozbiljan rad na problemima grada i građana Knina, a možda se nema vremena jer se dužnost gradonačelnika obnaša volonterski pa ne ostane vremena za ozbiljan rad , osim za zabavu.  Gradonačelnik ne ostvaruje ni jednu točku iz svog predizbornog programa, bilo što su točke utopijske, ne zna ih provesti ili nema vremena za provedbu svojih točaka iz predizbornog programa .

U opširnom predizbornom programu najavljivalo se :

  • razvoj poljoprivredne proizvodnje i prerada poljoprivrednih proizvoda
  • program unaprjeđenja i razvoja stočarske proizvodnje
  • program unaprjeđenja razvoja vinogradarstva, voćarstva i povrtlarstva
  • program unaprjeđenja i razvoja prehrambeno-prerađivačkih kapaciteta
  • tipski projekti u poljoprivredi
  • razvoj ruralnog turizma
  • program privlačenja investitora u poslovne zone
  • program demografske obnove i mnoge druge točke.

Od ovoga navedenog i ostalog iz predizbornog programa ne da ništa nije ostvareno, nego ništa nije ni započeto. Gradonačelnik i njegovi zamjenici posvetili su se drugim stvarima koje nisu spominjane u predizbornom programu a naslijeđene su od prošle vlasti od kojih je najpoznatiji Intervencijski plan kojeg su se uhvatili kao slamke spasa ili kao pijan plota.

Pa već dvije godine građane Knina bombardiraju obećanjima i milijunima kuna koje će stići u Knin zahvaljujući Intervencijskom planu čija je prva verzija napisana još 2015. godine, i od tada nekoliko puta mijenjana. Po osnovu Intervencijskog plana potrošeni su milijuni kuna proračunskog gradskog novca , a do sada je u gradsku blagajnu po osnovi Intervencijskog plana stiglo samo  42.180,12 kuna i to za razvoj Kulturne i prirodne baštine.

Kad će i ako stići najavljivani milijuni morat ćemo sačekati do 2023. godine  da to saznamo, jer je za 2023. godinu najavljen završetak Intervencijskog plana. Ako je Knin za četiri godine Intervencijskog plana dobio samo 42.180,00 kuna, za još četiri godine do 2023. valjda će stići barem milijun kuna od najavljenih 180 milijuna kuna. Dok ne stignu milijuni kuna iz Europske unije arči se milijunima iz gradskog proračuna odnosno novcem poreznih obveznika. Sadašnja garnitura na vlasti ima privilegij da raspolaže sa znatno više novca u gradskoj blagajni nego prethodne garniture zahvaljujući izmjeni fiskalne politike Vlade RH kojom je sav novac od poreza na dohodak i prireza ostavlja na raspolaganju lokalnoj samoupravi. Pa je tako sad gradskim čelnicima na raspolaganju dvadesetak milijuna kuna više nego prethodnim, odnosno umjesto oko 17 milijuna kojima je raspolagala Josipa Rimac, sad Marko Jelić ima na raspolaganju oko 37 milijuna.  I umjesto da se tako Bogom danim novcem počne koristiti za realizaciju svojih predizbornih obećanja, on novac troši na realizaciju Intervencijskog plana koji je započela Josipa Rimac, ne znajući tada otkud će namaknuti novac za početak Intervencijskog plana. Sada Marko Jelić ima novac u blagajni i koristi ga za izradu tzv. projektno-tehničke  dokumentacije i jačanje ljudskih kapaciteta( novo zapošljavanje i povećanje plaća u gradskoj upravi) za provedbu IP-a. Međutim realizacija IP-a bit će tek za nekoliko godina ( ako je i bude ) a za to vrijeme građanima se treba pokazati kako se nešto radi pa se krenulo u oživljavanje Knina , ne u gospodarskom nego u zabavnom smislu po onoj narodnoj „ da se Vlasi ne dosjete „.

Novca u gradskoj blagajni ima i lakše ga potrošiti na zabavu i uveseljavanje građana Knina nego na osmišljenu gospodarsku politiku koja bi rezultirala privlačenjem investitora i olakšala im investiranje i otvaranje toliko potrebnih radnih mjesta u Kninu. Stanje na kninskom Zavodu za zapošljavanje i dalje je nepromijenjeno unatoč zapošljavanja na osnovu jačanja ljudskih kapaciteta u gradskoj upravi i javnim radovima koje plaća Vlada RH. Broj nezaposlenih je stalno između 1200 i 1300 uz stalno brisanje iz evidencije zbog nejavljanja, prosječno mjesečno stotinjak nezaposlenih ( najvjerojatnije odlaze u inozemstvo ili druge gradove u RH ). Iseljavanje iz Knina se konstantno nastavlja. Iseljavaju se nezaposleni i zaposleni kojima je gradonačelnik na početku svog mandata obećao prosječnu plaću od 5.000 kuna ! O toj famoznoj prosječnoj plaći od 5.000 kuna nikad više gradonačelnik u ove dvije godine svog mandata nije rekao ni riječi. Kao i o ostalim svojim obećanjima.

Za to vrijeme pod sloganom „ Oživimo Knin „ gradonačelnik financira zabavu i igre kako bi se stvorio dojam da se nešto promijenilo u Kninu u odnosu na prethodnu političku garnituru na vlasti. Pa tako imamo zadnjih godinu i pol dana više vatrometa u Kninu nego u proteklih dvadesetak godina. Neka se narod veseli po onoj narodnoj „ baci brigu na veselje „.

Možda tako i mora biti kad se gradom Kninom koji je bremenit problemima volonterski ( u doslovnom smislu riječi ) upravlja.

 

VIJEĆNICA U GRADSKOM VIJEĆU GRADA KNINA     Marija Ćurić

VIJEĆNIK U SKUPŠTINI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE     Tomislav Čolak

Leave a comment

Zaklina-Design

komunističkizločini.net

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Narod.hr

Braniteljski-portal.com

Dnevno.hr

Read previous post:
GOST EMISIJE NEDJELJOM U 2: ČOVJEK SA STOTINU LICA, A NI JEDNO PRAVO

Fašizam na sve strane, radikalizam cvjeta u regionu (naročito kod Srba i Hrvata), jedino ga kod muslimana - Bošnjaka nema;...

Close